Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

168. Wedden dat

0 reacties

Dat was leuke televisie uit de jaren '80 met Jos Brink en zijn "kroepoekje". Deze koosnaam was bestemd voor zijn licht getinte assistente Sandra Reemer, waarvan de wieg in het Javaanse Bandung stond. Niet discriminerend bedoeld, gewoon een aardigheidje, en de naam "kroepoekje" klinkt toch een stuk leuker dan "nasiballetje".

Over het programma Wedden dat. Voor een volle zaal en met de rest van Nederland aan de buis gekluisterd werden er ongelooflijke kunsten vertoond. Zoals die autofreak die binnen 3 minuten foto's van 40 achterlichten kon herleiden tot merk en type auto. Wat doe je met die kennis in de praktijk? Eigenlijk niets. Er bleef voor deze snuiter maar één toepassing over: je opgeven voor Wedden dat. Of die leraar die beweerde dat hij de handschriften van 50 van zijn leerlingen kon herkennen. En het lukte hem nog ook. Of die muziekliefhebber die bij het horen van draaiorgelmuziek exact kon vertellen uit welke draaiorgel ze voortkwamen. De éne weddenschap was nog mooier dan de andere.

Het aardige van het programma: het werd live uitgezonden. Alles wat er gedaan en gezegd werd was echt en onverknipt. Jos Brink heeft dat een keer geweten. Toen een pedicure er in slaagde om een groot aantal foto's van voeten te matchen met de "eigenaars" meende Jos zich een leuk grapje te kunnen permitteren: "Volgende week nodigen we een gynaecoloog uit". Het was er uit voordat hij het wist. Hilariteit alom. Maar de KRO was not amused. Het leidde tot een ernstige berisping aan het adres van Jos. De gynaecoloog is er dus niet gekomen, hoewel dit mogelijk tot hèt kijkcijferkanon van de 20e eeuw had kunnen leiden...

 

Het risico van live televisie, maar toch ook de charme ervan.

Wat zouden we allemaal niet gemist hebben als er geen live TV zou zijn?

Iedereen spreekt nu nog over de Surinaamse gasten van Karel van der Graaf, die een onenigheidje uitvochten tussen vallende camera's en wegvluchtende studiogasten. Iedereen herinnert zich nog de sterke tekst van de gespreksleider: "Heren, heren". De scène is nog steeds op Youtube  te bewonderen.

Dankzij live TV waren we getuige van de hooglopende ruzie van Johan Derksen en Wilfried Genee, waren we erbij toen Prem in "De Wereld Draait Door" een verslaggever van de Volkskrant uitschold voor pedofiel en konden we meegenieten met Pieter Lakeman die, alweer tijdens DWDD, Yvon Jaspers uitmaakte voor stomme trut.

 

Eigenlijk komt het idee voor deze column voort uit al het gedoe rond de aanstaande geboorte van de baby van Kate en William. De weddenschappen er omheen. Iedereen kon inzetten. Wordt het een jongen of een meisje? Hoe gaat hij/zij heten? Het exacte tijdstip van de geboorte? Het geboortegewicht van de baby?

Een grappige bijkomstigheid was dat Kate alle gokkers het bos ingestuurd heeft door een prachtig toneelstukje op te voeren. Toen ze in hoogzwangere toestand na het ontvangen van één of ander kadootje vanuit het publiek het zinnetje "Dat zal ze leuk vinden" uitsprak, sloeg ze meteen de hand voor de mond: "Oeps!!".  Heel Engeland wist het toen zeker: het wordt een meisje. Kate had een complete natie op het verkeerde been gezet. Als dat geen humor is.

Het gokken van het geboortegewicht zou ik persoonlijk wetenschappelijk aanpakken.

 

Het gewicht van Kate van ruim 9 maanden geleden kun je in alle tabloids onder de Britse damesbladen vinden (= a gram).

Een week voor de bevalling moet je de wandelende a.s. moeder stiekem over een weegbruggetje lokken (= b gram).

Op Wikipedia kun je het gemiddelde percentage vruchtwater wel vinden (= c %).

Dan is het verder een eitje: (100-c)/100 x (b-a) gram!!! George gaat precies 3799 gram wegen. Lang leve de wiskunde.

En dan die gekte op de stoep van de kliniek waar het zou gebeuren. Dagenlang bivakkeerden duizenden Britten daar in de bloedhitte, wetende dat achter één van die ramen een vrouw mogelijk al "in labour" was, een prachtige Engelse uitdrukking voor "het is aan de gang". Om misverstanden te voorkomen: de Labour-party heeft niets te maken met een pufclub van zwangere dames. Nee, de Labour-party kun je een beetje vergelijken met het Nederlandse clubje van Diederik Samsom. Dit ter informatie.

Zou Kate de bevalling ontspannen hebben kunnen beleven, in de wetenschap dat daar beneden een flink percentage van de bevolking ongeduldig stond te wachten? Ik kan me niet voorstellen dat zoiets bijdraagt tot een rustig gevoel.

 

We hadden het over wedden en gokken. Niet alleen in Engeland, nee ook in België kon je inzetten. Gaat koning Albert huilen tijdens de troonswissel? Wordt hij door emoties overmand? Houdt hij het droog? Daar kon je je geld op inzetten. Het antwoord weten we inmiddels. Albert hield het NIET droog. Tengevolge van een defecte airco parelden er zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd, ondanks het driftig gezwaai met zijn programmaboekje.

 

Het gokken heeft, na de paardenraces, ook de voetbalwereld bereikt. Er zijn websites waar je op de gekste incidenten kunt wedden. Dus niet alleen op ruststand, eindstand of doelpuntenmakers.

In de 13e minuut blundert de keeper van partij A. Uitbetaling 75 tegen 1.

In de tweede helft krijgen Robben en Ribéry slaande ruzie. Uitbetaling 50 tegen 1.

In de 88e minuut mist speler A van partij B een penalty. Uitbetaling 60 tegen 1.

In de 54e minuut krijgt speler X van partij Y een rode kaart. Uitbetaling 120 tegen 1.

Wat moet je in dat laatste geval doen als je daar je geld op hebt gezet? Heel simpel: je belt speler X op en je belooft hem een percentage van de winst. Het gevolg is dat de bewuste speler na de rust alleen oog heeft voor de stadionklok en dat hij, precies op tijd, de scheidsrechter een schop onder zijn kont geeft. Kassa voor iedereen.

 

Ook een keer zin om te gokken?

Wat wordt het onderwerp van mijn volgende column? Uitbetaling 50 tegen 1.

Als u bereid bent om 20% van uw winst aan mij af te dragen, wil ik wel een tipje van de sluier oplichten.

 

 

 

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.