Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

166. Nieuwe spreekwoorden

0 reacties

Wat een leuk idee van die twee jongemannen. Een website opzetten met nieuwe, moderne spreekwoorden. Bekende en onbekende Nederlanders worden uitgenodigd om oubollige spreekwoorden uit de tijd van de zeilvaart en de oude beroepen een nieuw jasje te geven.

De site heet www.paarsekrokodillentranen.nl en is genoemd naar die kindonvriendelijke TV-reclame waar een moeder met haar dochtertje tevergeefs aankloppen bij het loket van de afdeling gevonden voorwerpen. Ondanks dat de vermiste paarse krokodil pontificaal in beeld staat moet de moeder een ingewikkeld formulier invullen en mag ze pas de dag daarop komen vragen of er iets gevonden is dat aan haar omschrijving voldoet. Toppunt van bureaucratie.

 

Maar we hadden het over nieuwe spreekwoorden. Een kleine greep uit de reeds aangeleverde exemplaren:

- Als de auto te water is, kiest men de BOB (een moderne variant op het kalf en de put)

- Al klik je driftig op DELETE, iedereen las 'm al, die foute tweet (voorheen: Gedane zaken nemen geen keer)

- Wie de plicht hoort roepen moet oordoppen kopen (helemaal mee eens; de term "Oost-Indisch doof" was echt uit de tijd; al eeuwen geleden is dit Indonesië geworden)

- Wat baat een viagrapil als de vrouw niet vrijen wil? (een hele leuke versie van "Een kink in de kabel")

 

Toch zijn er oude spreekwoorden en gezegden die vandaag de dag nog goed dienst doen.

De termen "Hij spoort niet", "Het spoor bijster zijn" en "Op een zijspoor geraken" slaan duidelijk op het Fyra Fiasco.

En de spreekwoorden "Een oude bok lust wel eens een groen blaadje" en "Een kat in 't nauw maakt rare sprongen" hebben duidelijk betrekking op de voormalige Italiaaanse regeringsleider Silvio B.

"Haastige spoed is zelden goed" mag Melanie Schultz zich aantrekken na haar idiote 130 km maatregel. Haar antwoord hierop kun je al raden: "Het zal zo'n vaart niet lopen".

"Door het lint gaan" slaat op het reepje textiel dat doorgeknipt wordt door onze nieuwe koning als hij één van de talloze ceremoniële openingshandelingen moet verrichten.

"Hier kan de schoorsteen niet van roken" lijkt verdacht veel op de noodkreet van een wanhopige cafébaas die de klandizie in zijn etablissement ziet halveren vanwege het opgelegde rookverbod.

"Die vlieger gaat niet op", ik hoop echt dat dit op het afwijzen van de JSF slaat.

 

Er volgt nu een waarschuwing voor alle VVD-stemmers onder mijn lezers: de volgende alinea kan als schokkend worden ervaren. Na de doorgetrokken streep is alles weer veilig.

 

De spreekwoorden "Met een kluitje in het riet sturen" en "Blij maken met een dode mus" zijn weer heel actueel sinds Mark Rutte in verkiezingstijd aan iedere Nederlander € 1000 beloofd heeft, een uitspraak die precies één dag na de verkiezingen weer werd ingetrokken. Een passende variant op de spreekwoorden: "Blij maken met een rooie rug". De enige serieuze rooie rug die ik kan bedenken, behoort toe aan een strandbezoeker die op een tropische dag in juli 2013 een zonnebrandmiddel heeft gebruikt met een te lage beschermingsfactor.

Tot overmaat van ramp riep onze premier iedereen op om, zonder die € 1000 bonus, toch maar meteen een nieuwe auto aan te schaffen.

De term "Hij kan praten als Brugman" krijgt een kleine variant. We vervangen Brugman gewoon door Spekman. Wat was hij blij toen bleek dat er een nivellering plaats zou vinden. Een feest!! Minder blij waren de VVD-mastodonten Wiegel, Bolkestein en Nijpels. Als kindertjes die hun zin niet krijgen kwamen ze in elk praatprogramma uitvoerig zeuren dat die inkomensafhankelijke zorgpremie ècht niet kon. Een zielige vertoning...

De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Zo zou het moeten zijn. Is het geen goed idee om alle VVD-ers een gratis proefabonnement aan te bieden op de sportschool, om toch vooral schouderoefeningen te doen?

Nog even een grappige belevenis, voordat we de VVD-lezers er weer bij betrekken:

Ik was kort geleden de krant aan het lezen en op de achtergrond luisterde ik naar de zendtijd voor politieke partijen op TV, waar toevallig de VVD aan de beurt was. Met name de slotzin was verbijsterend: "VVD staat voor een EERLIJKE SAMENLEVING". Op datzelfde moment had ik een slok van mijn bronwater genomen en nog juist niet doorgeslikt. Het resultaat? Een waterfontein die breeduit over mijn krant sproeide!!!

______________________________________________________

 

Welkom terug aan de VVD-stemmers.

Moeten we de spreekwoorden uit de gulden-tijd ook aanpassen?

Op de markt is uw euro één euro vijftig waard. Klinkt dat? Ik dacht het wel, de verhouding is hetzelfde. Moeilijker ligt het met "Wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje". Ik heb eens zitten rekenen met de omrekeningsfactor 2,20371 en met de index tussen 2002 en 2013. Het spreekwoord zou in euro's nu als volgt moeten luiden: "Wie voor 6 eurocent geboren is wordt nooit 14 eurocent". Nee, dat klinkt echt niet. Dan maar gewoon een dubbeltje en een kwartje.

 

Nog enkele persoonlijke nieuwe varianten op oude gezegdes:

- Al is de bonus nog zo snel, de directie incasseert 'm wel (eigen hoort deze nog thuis in de anti-VVD-alinea)

- Uit z'n broek barsten (een obesitas-variant van "Uit de band springen").

- Hoge molens vangen veel wind (reclame voor de firma Zeeuwind)

- De molens groeien tot in de hemel (Zeeuwind is aan zet sinds de aandelenkoersen stagneren)

- In tijden van Facebook leert men zijn vrienden kennen (tenminste 500, anders tel je niet mee in die kringen)

 

En nu de laatste. Uit eigen ervaring heb ik enige maanden geleden op een pijnlijke manier mogen ontdekken dat het spreekwoord "Blaffende honden bijten niet" op een misverstand berust.

Het moet zijn: "Blaffende honden bijten iets later".

 

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.