Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

164. Rare plaatsnamen (1)

3 reacties

Het Groningse gehuchtje Hongerige Wolf is de veiligste plek van Nederland om te wonen. En dat is logisch. Welke inbreker waagt het om daar met grof geweld een huisdeur te forceren, met de kans dat precies achter díe deur het gulzige ondier hem staat op te wachten. De bekende waarschuwingsbordjes met de waakhond zijn hier dan ook totaal overbodig.

 

We hebben het deze keer over bijzondere plaatsnamen.

Heeft u ook zo'n zin om buren en kennissen poepjaloers te maken? Blijf dan op vakantie in Nederland. Bij thuiskomst kunt u, zonder blikken of blozen, naar waarheid vertellen in welke exotische oorden u allemaal bent geweest:

America, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Egypte, Californië, Turkeye, Polen, Po(o)rtugal, Moskou, Rome, Napels, Bern, Zurich, Siberië, Oost-Indië, Bethlehem en Palestina.

 

 

 

Allemaal dorpjes en buurtschappen, verspreid over Nederland. Maar dat vertelt u er natuurlijk niet bij. Waar ik toch even benieuwd naar ben: Worden de inwoners van Palestina (bij Nijkerk) Palestijnen genoemd? Dat zou zomaar kunnen.

 

Kent u die anekdote van dat Brabantse gezinnetje uit Cuyk aan de Maas? Op een mooie zomerzondag besloten ze om met het autootje naar de Zeeuwse kust te rijden. Tot hun grote verbazing passeerden ze na krap 15 km reeds het bordje ZEELAND. "Dat valt alles mee, ik dacht dat het véél verder was" zei ons moeke vanaf de achterbank. Dit is een beetje flauwe manier om aan te geven dat er bij het Brabantse Uden een dorpje ligt dat ook luistert naar de naam Zeeland.

In de jaren '80 gingen wij op fietsvakantie naar de kop van Overijssel. Fietsend in de buurt van natuurreservaat De Weerribben waren we toch zeer verrast toen bij een clubje boerderijen het plaatsnaambord NEDERLAND ontwaarden. En wat doe je dan als echte toerist? Juist. Je zet je partner naast het bord, met een wijzend vingertje, en je maakt de foto van je leven. Zo gezegd, zo gedaan.

In de buurt van het Belgische stadje Temse, aan de Schelde tussen Gent en Antwerpen, vielen we ooit in een andere verbazing, toen we het dorpje met de naam BUITENLAND binnenfietsten. Ook hier klopte de titel: we waren tenslotte Hollanders in België.

 

Speciaal voor onze telmaniakken kun je in Nederland de cijferroute volgen: Over Nulde, Eenrum, Tweesluizen, Driebergen, Vierhouten, Vijfhuizen, Zevenhoven, Achtmaal, Negenhuizen, Tienhoven, Numero Dertien (dit dorpje bestaat echt!!), Zestienhoven, Achttienhoven en Honderdmorgen. Op de kaart kun je constateren dat je dan kriskras door Nederland reist.

 

Hier volgen, in willekeurige volgorde, een aantal plaatsjes met, op z'n zachtst gezegd, bijzondere namen, aangevuld met enig (overbodig?) commentaar van mijn zijde:

 

Leuth (Gld): In carnavalstijd hoef je alleen de laatste letter af te plakken...

Muggenbeet (Ov): Advies om in het plaatselijke hotel niet met open ramen te slapen.

Niesoord (Gr): Het hoogste percentage hooikoortspatiënten van Nederland?

Pasop (Gr): Heel aardig om de bezoeker te waarschuwen, maar waarvoor?

Valom (Gr): Dit bevel zullen we wijselijk negeren.

Kopaf (Gr): Stamt deze naam uit de Franse tijd van de guillotine?

Koedood (ZH) en Katlijk (Fr): We zullen de ophaaldienst van het destructiebedrijf langssturen!!
Raar (L): Eén van de vreemdste namen die ik tegengekomen ben.

Tranendal (Gr): Hier staan alle huizen in de verkoop.

Trutjeshoek (Gld): Geen aardige omschrijving voor het vrouwelijk deel van de bevolking.

Tiengeboden (Gld): Houdt iedereen zich hier keurig aan de wet?

Gaarkeuken (Gr): Naast de voedselbank is dit een uitstekend initiatief.

Duur (Ov): Wat is er duur? De huizenprijzen? De levensmiddelen? Niet echt een aanbeveling om daar te gaan wonen.

Ziek (Gld): Beterschap dan maar !!!

Knikkerdorp (L): Duidelijk dat daar de kinderen het voor het zeggen hebben...

 

 

Sexbierum (Fr): Sex, bier en rum in één adem genoemd. Bij teveel bier en teveel rum kun je de sex wel schudden.
Biervliet (Zld), Hein(e)kenszand (Zld), Amstelveen (NH): Je zou er dorst van krijgen.
Dorst (NB): Zie je wel!! Ik zei het nog!!
Goor (Ov): De gemeentereiniging is daar al geruime tijd in staking.

Botshoofd (Zld): Vermoedelijk is daar een fietstunneltje met een te laag plafond.

De Hulk (NH): Dit gehucht was er al lang voordat Lou Ferrigno minstens 3x per aflevering groen aanliep.

Dodewaard (Gld): Hier staat de oudste herberg van Nederland (De Engel), de herbergier is inmiddels overleden, zoals de plaatsnaam al doet vermoeden.

Doodstil (Gr): Zeer waarschijnlijk moeten we dit letterlijk opvatten.

Waterop (L): Toen de Geul vorig jaar buiten z'n oevers trad was het water helemáál niet op, integendeel.

Ballast (Dr), Overschot (NB), Stinkhoek (NB), Behelp (NB): Hier wil toch niemand wonen?

De Laatste Stuiver (Fr): Het gerucht gaat dat dit muntstuk (uit de guldentijd) in de plaatselijke kroeg is uitgegeven.

In Klimmen (L) kun je wel dalen, maar in Dalen (Dr) hoef je niet te klimmen.

Laag Spul, Hobbel, Heuveltje en Gebergte (allen NB): Aan de namen zou je het niet zeggen, maar in elk van de dorpjes is de top van de plaatselijke verkeersdrempel het hoogste punt van de omgeving.

Boerengat en Boerenhol (beide Zld) hebben een "naamgenoot": Rectum (Ov) en dat klinkt toch een stuk fatsoenlijker, zeg nou zelf.

Met het gehuchtje Kampeersnol op Texel had ik enige moeite. Mijn eerste gedachte was Kampeer-snol, vanwege het feit dat meisjes op vakantie mogelijk wat losser in de omgang kunnen worden. Maar, nee, ik zat er helemaal naast. Het moet Kampeers-nol zijn. (een "nol" is een ander woord voor duinheuvel). Sorry voor mijn verkeerde gedachte. Ik zal het nooit meer doen.

 

Ik sluit af met iets minder moois. Op de grens van Zuid-Holland en Utrecht, aan de spoorlijn tussen Gouda en Woerden, ligt een dorpje met een oerlelijke en vooral beledigende naam. Ik heb het over het dorpje Papekop.

Vanaf 13 maart hebben we in het Vaticaan een hele populaire en innemende paus: Franciscus-I. En dan geeft het geen pas om te gaan schelden en lelijke woorden te roepen. En om een portretfoto van de paus in de plaatsnaam te verbasteren tot Papekop. En we hebben al zo'n slechte naam in Rome. Nederland als afvallige kerkprovincie.

Wat heb ik gedaan? Ik heb een mailtje gestuurd aan de gemeente Oudewater met het dringende verzoek om op korte termijn de naam PAPEKOP te vervangen door PAUSHOOFD.

 

Nee, ik heb nog niks terug, maar dat zal niet lang duren. Toevallig rijden we morgen per trein tussen Rotterdam en Utrecht. Misschien kunnen we een glimp van de nieuwe naam opvangen...

 

 

 

3 reacties

Wat een verdraaid leuk stukje. Je hebt er een boel werk aan gehad om dat allemaal bij elkaar te zoeken. Maar het resultaat mag er zijn hoor.

T E R N E U Z E N A A R

05 July 2013 om 16:28

Als je Achterom de Oude Zeug naar Draaibrug fiets, heb je ook heel wat kilometers in de benen...(lachend)

 Ik heb genoten van dit stuk het is weer een prachtig staaltje schrijfkunst!

Riet Luteijn

05 July 2013 om 19:53

Als je dit stukje in de PZC laat plaatsen kunnen er veel mensen van genieten. Een brede glimlach tussen alle ellende door !!

Fijn weekend.

Jopie Meerman

05 July 2013 om 20:47

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.