Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

161. Het enkelbandje van Fred Teeven

0 reacties

Ik zat er helemaal naast. Ik heb het over het enkelbandje waarmee Fred Teeven van plan was om criminelen hun straf in de huiselijke kring te laten uitzitten. In mijn onnozelheid dacht ik echt dat dit bewuste enkelbandje via een ketting verbonden zou zijn met een grote loden kogel. Om weglopen tegen te gaan en om ook thuis op de bank toch het gevangenisgevoel te laten overheersen. En dat tezamen met passende kledij met het overbekende motief van een horizontale streepjescode met opgedrukt BSN-nummer, alom verkrijgbaar bij kledingzaken als C&A en H&M.

 

Zoals al gezegd, ik had het helemaal mis. Het enkelbandje van Teeven heeft géén ketting en ook géén loden kogel. Het simpele bandje is voorzien van een GPS-ontvanger en een zendertje zodat een medewerker van justitie op elk moment kan controleren waar de thuisgevangene zich bevindt. Ik probeer me voor te stellen hoe zoiets in zijn werk zou gaan.

In mijn fantasie zie ik bij justitie een speciale alarmkamer, ook wel de Fred Tevenruimte genoemd, met een groot paneel met wel 2000 lampjes. Een ex-gevangenbewaarder, omgeschoold tot lampjeskijker, zit bewegingloos op een stoel en staart naar het paneel. En dan gebeurt het. Plotseling gaat lampje nummer 1385 knipperen en klinkt er een sirene. De bewaarder komt in actie. Op een genummerde verzamellijst kan hij zien dat Sander S. aan de Erasmussingel in Heerhugowaard zijn woning heeft verlaten. En dat mag niet!! Het politieapparaat treedt in werking en dankzij de GPS wordt Sander kort daarna aangehouden in de plaatselijke kroeg waar hij met een stel biljartvrienden een pilsje denkt te kunnen nuttigen. Justitie steekt daar een stokje voor en de bofkont krijgt een gratis lift naar huis in een politieautootje. Veilig terug achter de eigen voordeur.

 

De buitenwereld had erg veel moeite met het plan van de staatssecretaris. Thuis je straf uitzitten!! Het schrikbeeld ontstond van een onderuitgezakte enkelbander die, met zijn zoveelste blikje bier in de hand, op zijn eigen breedbeeld-TV naar een aflevering van "De Wereld Draait Door" zit te kijken. Niet dat er in een echte gevangeniscel minder luxe is, maar het gaat om het idee.

 

Eigenlijk zouden wij, vanuit de bevolking, Opstelten en Teeven ideeën moeten leveren hoe we met onze gestraften om moeten gaan. In de trant zoals minister Schipper dat heeft gedaan. Zij heeft het volk om raad gevraagd: "Hoe houden we de zorg betaalbaar?". Het resultaat mocht er zijn: een overvolle mailbox met tal van aanbevelingen en ideeën. De meest voorkomende voorstellen vanuit de Nederlandse bevolking:

- breidt het basispakket uit

- verlaag de premies

- schrap de eigen bijdrage

Kijk, hier kan Edith iets mee. Dit is de stem van het volk. Hier kan de bewindsvrouw op verder borduren.

 

Voor meneer Teeven heb ikzelf een geweldig plan dat zeker maatschappelijk geaccepteerd zal worden. De basis blijft dat de delinquent thuis zijn straf mag uitzetten, met het al eerder genoemde enkelbandje met GPS-ontvanger. Deze plaatsbepaling is tegenwoordig zo nauwkeurig dat we de toegestane ruimte voor de gestrafte kunnen beperken tot het kleinste kamertje van het huis. Nee, niet het allerkleinste kamertje, dat nou ook weer niet. Dit kamertje richten we uiterst sober in met een hardhouten stoel, zonder kussens, een houten tafeltje, een simpel bed en een uiterst klein TV-schermpje. Dit wordt gedurende langere tijd zijn bewegingsruimte, op de centimeter nauwkeurig bepaald door de satellieten.

Om de lampjeskijker in de alarmkamer te ontlasten heb ik nog een tweede idee: de implantatie van een onderhuidse chip bij de strafklant. Deze chip leidt tot hevige elektrische schokken als de GPS ontdekt dat hij buiten zijn toegestane vierkante meters vertoeft. Deze schokken zijn te vergelijken met het urineren over schrikdraad. Zoiets doe je geen tweede keer. Dan betaal je nog liever € 85 voor wildplassen op een andere plek. Behalve het kleine kamertje loopt er ook nog een schokvrije corridor van 1 meter breed naar badkamer en toilet.

Het komt wel eens voor dat door een ongunstige stand der satellieten de plaatsbepaling op aarde een tijdelijke afwijking kan vertonen. Het zou dus incidenteel kunnen voorkomen dat de gestrafte de nacht alleen schokvrij kan doorkomen door in de bezemkast te gaan slapen.

Eens per dag mag de gestrafte een vast halfuurtje in een afgesloten deel van zijn eigen thuis vertoeven om te "luchten". Maar pas op. Als de enkelbander deze toegestane oppervlakte overschrijdt om naar dat nieuwe buurvrouwtje te loeren dat half ontbloot ligt te zonnen, tja, dan beginnen de elektrische schokken natuurlijk weer in alle hevigheid.

Om het gebruik van alcohol in te dammen krijgt de verdachte ook nog een chemisch alcoholslot in zijn lijf.

Een fantastisch plan toch? Een gevangeniscel in je eigen huis!!

 

Jammer dat het sluiten van gevangenissen zoveel banen kost. De bezuiniging bij Justitie zorgt voor extra kosten bij Sociale Zaken in de vorm van de werkloosheidsuitkering gevolgd door de bijstandsuitkering. Maar dat is per saldo goedkoper dan het openhouden van justitiële inrichtingen. Zo keihard wordt dat in Nederland gespeeld. Ik noem het asociaal, sorry ik kan het niet anders zien.

Dit plan mag voor mij de prullenbak in. Het enkelbandje wordt dan voortaan weer alleen gebruikt voor kindertjes wiens ouders een bungalow hebben gehuurd bij Roompot of Landall en waarbij zo'n bandje gratis toegang geeft tot het golfslagbad.

Of zo'n bandje dat als sier om de welgevormde enkel zit van een zonnebadend tienermeisje. Die toepassingen mogen blijven.

Tot slot nog een nieuw idee bij Justitie. Het houdt niet op.

Een rechtszaak kan voortaan achter de laptop gevoerd worden. We spreken dan van een e-zitting met een e-rechter, een e-officier-van-justie en een e-advocaat. Mogelijk gaat het hier om een e-echtscheiding. Lastig wordt het als er een Internetstoring optreedt...

 

Wat heb ik in column-37 een vooruitziende blik gehad toen ik schreef over het e-huwelijk waarbij de bruid en de bruidegom en de ambtenaar en de familie allemaal afzonderlijk achter een laptopje zitten en waarbij de trouwakte per DigiD ondertekend wordt. Dit komt steeds dichterbij. Dit duurt geen jaren meer.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.