Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

159. Willem H. en Joran van der S.

2 reacties

Nee, het is niet eerlijk. Willem Holleeder die zijn volledige achternaam moet houden. Dat kan niet en dat mag niet. Om privacyredenen wordt de achternaam van een verdachte meestal afgekort tot één letter: Hans van Z., Volkert v.d. G., Robert M., Mohammed B., noem ze maar op. Soms wordt er een tipje van de sluier opgelicht, zoals bij Johan V. alias de hakkelaar, waarbij dus de suggestie gewekt wordt dat deze verdachte een spraakprobleempje zou hebben.

Het is niet zo dat die afgekorte achternamen 100% privacy bieden: even googelen en de volledige achternaam rolt eruit, maar het gaat om het principe. Daarom maak ik me sterk voor figuren als Willem H. en Joran van der S.

 

Waarom wordt er met twee maten gemeten? Wat zijn de spelregels van justitie? De criminele Hofstadgroep werd toch ook  altijd afgekort? Iedereen herinnert zich de bekende namen als Samir A., Jason W. en Oral B.

Voor die laatste kan ik alleen maar bewondering opbrengen. Dat je na een crimineel verleden in staat bent om, met behulp van je juridische naam, een imperium op te bouwen in mondhygiënische producten, van tandpasta tot tandenborstels. Alle waardering daarvoor. Als ex-bajesklant kun je dus nog goed terechtkomen. Was Aage M. ook maar zo slim geweest. Een lucratieve handel in beveiligingsmiddelen en brandkasten had hem gegarandeerd meer opgeleverd dan het kraken ervan.

Wist u trouwens dat Oral B. een volle neef is van Ali B.? Ik was zelf ook verrast. Wat is de wereld toch klein.

 

Om privacy redenen worden tegenwoordig ook (ex)sporters, die iets op hun kerfstok hebben, aangeduid met één letter. Zie Michael B, Thomas D., Yuri van G. en Badr. H.

Een goede zaak!! Privacy voorop.

Stel dat iemand van het koninklijk huis met zijn sportwagentje op een invalidenparkeerplaats gaat staan. Per ongeluk natuurlijk. Niemand doet zoiets met opzet. En dat een overijverige agent van het corps Haaglanden hem een bon uitschrijft. En dat hij achtervolgd door liquiditeitsproblemen deze bekeuring niet wil en kan betalen. Dan verschijnen er mogelijk een paar regeltjes in de Nieuwe Haagse Courant, waarbij de volledige discretie in acht genomen wordt. Er wordt dan slechts gerept van Willem Alexander van O.-N.  Zo iemand blijft dan voor de buitenwereld geheel anoniem en zo hoort het ook.

 

Een ander genant verhaal gaat over VVD-politicus en eerstekamerlid Loek H. met zijn 26 commissariaten. Laatst was hij er ééntje vergeten: "Gò, ben ik daar ook commissaris van? Nou je 't zegt. Da's waar ook.." Hij was al jaren niet meer naar de vergaderingen geweest. En de periodieke vorstelijke beloningen had hij bij het internetbankieren vermoedelijk over het hoofd gezien. Kan gebeuren. Ook in dit geval past slechts één letter van de achternaam. Het is al pijnlijk genoeg.

 

We gaan terug naar die arme Willem H. die in het verleden ooit juridisch is bijgestaan door éne Bram M., een advocaat van de Amsterdamse grachtengordel. Ook zijn achternaam schrijven we niet voluit, ook aan hem zit een vlekje. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen. Zijn tussenbaantje bij Albert Hein duurde ook niet lang, toen bleek dat hij slechts een kassa wilde bemensen waar NIET GEPIND  kon worden.

 

Toch zie ik een gouden horizon voor Bram M. in het programma van de rijdende rechter. Als meester Visser aan het slot zijn bekende zinnetje uitspreekt: "Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen" dan klinkt er plotseling achter uit de zaal: "Ho, ho, dat gaat zo maar niet. Dit is infaam en abject !!". Eén van de opponenten blijkt Bram M. te hebben ingehuurd en dat zullen we weten ook. In een urendurend requisitoir, waar bij meester Visser steeds witter om de neus wordt, pleit de begaafde advocaat één van de partijen volledig vrij.

Dit wordt televisie van de bovenste plank. De vaste kijkers van Pauw&Witteman zullen wat geduld moeten opbrengen. Mogelijk dat ze pas rond de klok van 01.30 uur op de woensdagmorgen naar hun favoriete praatprogramma kunnen kijken.

 

Er is nog een tweede reden om de achternaam van iemand af te korten. Ik heb het over schurken en schobbejakken uit een ver verleden. Privacy telt hier niet. Het gaat hier om het feit dat de achternaam zo beladen is, dat je deze gewoonweg niet wil hóren. Niet meer opschrijven en zeker niet meer uitspreken.

Het betreft hier figuren als Napoleon B., Adolf H., Joseph S. en Mao tse T.

En last but not least: onze eigen grootste misdadiger uit de wereldgeschiedenis: Jan Pieterszoon C.

Een aantal eeuwen geleden viel hij al van zijn voetstuk en in augustus 2011 gebeurde dat nog eens, deze keer met de bronzen kopie in Hoorn.

 

Tot slot nog even naar Italië. Naar oud-politicus Silvio B. die juridisch zwaar onder vuur ligt. Deze keer zal hij de dans niet ontspringen, is mijn voorzichtige voorspelling.

En .......voor zover ik weet is Silvio B. zeker géén familie van Oral B. of Ali B.

  

2 reacties


Prachtig geschreven ! 
dierenvriend

02 June 2013 om 23:22

Beste Han P. Inderdaad, ik ben het helemaal met bovenstaande reactie eens. Prachtig geschreven!

En natuurlijk is het niet eerlijk dat de naam van Willem H. voluit in de kranten komt. Zie je wel dat ik zijn privacy respecteer? Net als de jouwe! 

Groetjes hoor, uit P. van Tilly K. 

Tuinfluiter

03 June 2013 om 09:04

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.