Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

154. Zijn dromen bedrog?

3 reacties

Dromen doen we allemaal. Soms kunnen we ze exact navertellen, een andere keer blijft alles vaag. Soms worden we badend in het zweet wakker en zijn we blij dat het maar een droom was. Een andere keer zijn we teleurgesteld dat die heerlijke droom helaas al voorbij is.

Terugkerende dromen schijnen een betekenis te hebben. Dat gaan we eens uittesten.

Ikzelf heb zo'n regelmatig terugkerende droom:

Ik rij in de auto en ik heb een vreselijke haast. Ik moet absoluut op die en die tijd ergens zijn. Dat is van levensbelang. En dan gebeurt het. Ik wordt opgehouden door een paard en wagen.
Moet je nagaan het verschijnsel "paard en wagen" is al meer dan een halve eeuw uit het straatbeeld verdwenen. Maar uitgerekend in mijn droom rijdt er een paard en wagen voor me, met een slakkengangetje. Ik kan er met geen mogelijkheid langs, er blijven maar tegenliggers komen. Zo duurt dat de hele nacht, voor m'n gevoel. Uiteindelijk ontwaak ik, hevig transpirerend, uit deze nachtmerrie.

 

Voor de betekenis moet je naar Internet. Net als bij de horoscopen (column-65) zijn er een groot aantal sites die claimen dat ze de betekenis van dromen kunnen uitleggen. De trefwoorden zijn gerangschikt op alfabet in een droomsymbolenbibliotheek.

Mijn keuze viel op http://www.grotebeer.net/droomsymbolen.php#

Welgemoed begon ik te zoeken naar de betekenis van de "paard-en-wagen"-droom.

Bij het intikken van het trefwoord AUTO kwam de volgende verrassende mededeling: Droom je dat je autorijdt dan kom je van de ene fase in je leven bij de volgende (verbazend eenvoudig).

Het dromen over een PAARD geeft controle over je leven (dat is nou net waar het aan ontbreekt als je op hete kolen zit).

Als je droomt over een FILE dan doemen er obstakels op (ja, die kan ik zelf ook nog wel bedenken).

Bij het dromen over een KAR wordt geadviseerd om geen impulsaankopen te doen (daar heb je echt geen tijd voor als je in de file staat).

Echter een KAR MET HOOI duidt op een financiële meevaller (volgende keer eens goed kijken warmee die kar geladen is).

Wat een onzin allemaal. En dan zijn er nog een aantal andere websites die dat ook kunnen, zoals:

http://droominfo.nl/droomwoordenboek/dromen/

http://www.dromenweb.nl/enter.html?target

En ze vertellen allemaal wat anders. Mijn advies is, net als bij de horoscopen, kies de leukste droombetekenis er uit.

Nee, dan die digitale droomtherapeut, dat klinkt al een stuk betrouwbaarder. Voor slechts € 15 geeft hij een persoonlijke uitleg. Kijk, dat is het echte werk. Deze meneer heeft hiervoor gestudeerd. Er is ook een mevrouw op Internet die doet het voor een tientje. Dromen verklaren, bedoel ik. Maar als je zo ver onder de prijs gaat zitten... Nee, dat kan niks zijn. Terug naar de droomtherapeut. Weet u dat er in het Oude Testament al sprake was van een droomtherapeut?

Speciaal voor de minder Bijbelvaste lezers zal ik het verhaal even beknopt weergeven.

Het volk van Israel verbeef tijdelijk in Egypte. Jozef had een baantje bij Potifar. De vrouw van Potifar vond Jozef wel een lekkere knul en probeerde hem te verleiden. Jozef weigerde, de vrouw werd boos en beschuldigde hem van aanranding. Natuurlijk werd de vrouw geloofd, ook toen al. Jozef belandde in de gevangenis. In die tijd waren de cellen nog niet gevuld met vastgoedfraudeurs en witwassers. Jozefs celgenoten waren een bakker en een schenker. De bakker had beschimmeld brood verkocht en de schenker had zure wijn geschonken. Toen bleek dat Jozef de dromen van zijn celmaatjes perfect kon uitleggen, kwam dit gerucht bij de heersende Farao. Jozef werd vrijgelaten en benoemd tot opperdroomuitlegger van de Farao. Zo kon hij in vrijheid weer elke avond op een terrasje van het Tahrirplein genieten van zijn pyramide-ijsje. Jammer dat er toen nog geen Internet was. Hij had goud kunnen verdienen als allereerste digitale droomtherapeut.

 

Waarom dromen we eigenlijk?

Logisch dat een kind wat net iets te lang naar die enge film heeft gekeken 's nachts huilend wakker schiet. Angstig gedroomd. Recept: glaasje water, aai over de bol, kusje, goed instoppen en weer slapen.

Het hulpmiddel "schaapjes tellen" om in slaap te geraken is ook niet erg slim. Zodra je slaapt blijven die schaapjes uiteraard gewoon over die hekjes heenspringen. 's Morgens kun je dan geen schaap meer zien en zelfs het aantrekken van een wollen trui leidt dan tot een heftige allergie.

Ik verbaas me ook nog steeds over al die figuranten die een rolletje spelen in mijn dromen. Mensen die elkaar absoluut NIET kunnen kennen, komen bij elkaar in dezelfde sessie. Een absurdistische plot. Dit riekt naar een complottheorie. Kent u het verschijnsel?

 

Alle woorden en uitdrukkingen over dromen behoeven soms enige aanpassing.

Het verschijnsel droomhuis bestaat nog steeds, alleen de bank wil niet meer meewerken. Ze geven geen lening.

Een droomvrouw roept ook twijfels op: is dit nu een vrouw OVER wie je droomt of is het een vrouw NAAST wie je droomt?

Ook een droomhuwelijk is eindig, kijk maar naar Jan en Yolanthe, Rafael en Sylvie, Ruud en Estelle.

 

Heeft u dat ook wel eens, het dromen van de meest onwaarschijnlijke dromen?

Dat de belastinginspecteur aan de deur staat en  alle betalingen van de laatste 25 jaar komt terugbrengen. Onder excuses. Cash.

Dat minister Dijsselbloem aanbelt en hoogstpersoonlijk komt vertellen dat de vermogensrendementsheffing per direct van 1,2% verlaagd wordt naar 0,0%.

Dat de parkeerwachter een boeketje komt brengen als excuus voor zijn onvriendelijke bejegening van enkele dagen geleden.

 

Komen dromen ook wel eens uit? Ja, soms wel.

Ik droomde ooit dat er iemand ongenadig lag te snurken. Dit bleek op waarheid te berusten, althans volgens mijn droomvrouw.

Eergisteren droomde ik dat ik op de fiets door een hond werd belaagd. Als je dan die ochtend op je fietsje stapt om een voorjaarsrondje te maken, tja, dat is de goden verzoeken.

De droom kwam uit!! Op dezelfde plek als in column-8 beschreven werd ik door diezelfde boerderijhond achterna gezeten. Gelukkig geen lichamelijk letsel, slechts één aangevreten sportschoen. Waarschijnlijk had ik te maken gehad met een dierlijke rubber-fetisjist....

 

Tot slot heb ik nog één onwaarschijnlijke droom:

Dat alle honden die in de toekomst op mijn pad komen vegetariërs mogen zijn.

    

3 reacties

Ik heb 't niet zo op honden dus die hoeven liever helemaal niet op mijn pad te komen, zelfs als ze vegetariër zijn. Have sweet dreams, TOOS.
Toos van Holstein

23 April 2013 om 18:16

Gelukkig herinner ik niets meer van mijn dromen zodra ik wakker word, dus al die dromenuitleg is aan mij niet besteed. Lekker voordelig...

En verder gewoon niet laten merken dat je bang bent voor honden. Van je fiets afstappen, het beest boos aankijken en roepen 'WAT MOT DAT?' Echt hoor, het helpt!

Tuinfluiter

23 April 2013 om 20:19

Dat heb ik ooit eens uitgeprobeerd. Resultaat: een aantal hondenbeten en een tetanusprik.
Ik blijf voortaan op de fiets zitten en probeer het mormel met de wreef vol te raken.

han44

23 April 2013 om 20:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.