Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

153. Vladimir Poetin zit op Facebook !!

2 reacties

Ja, echt waar. Poetin zit op Facebook. Ik had eigenlijk een profielfoto van hem verwacht met ontbloot bovenlijf op een besneeuwde vlakte, maar nee, dat is het niet geworden. Vladimir heeft precies 3 vrienden, niet echt veel, als je bedenkt dat je pas bij zo'n 500 vrienden een beetje serieus genomen wordt in Facebook-kringen. Nee, ik heb geen vriendschapsverzoek gedaan, ik heb "vind ik leuk" ook niet aangeklikt. Wat ik wel gedaan heb: hem een berichtje gestuurd, en geen kleintje ook. Daarin staat alles wat Mark Rutte eigenlijk had moeten zeggen over mensenrechten. Arme Mark, hij bracht het slechts tot wat gestotter. Poetin had het slim gespeeld toen hij onze leider er fijntjes op wees dat wij in solidariteit enigszins doorgeschoten zijn door pedofielenvereniging Martijn te dulden en dat wij er een politieke stroming op na houden die vrouwen weert uit het ambt. Heel slim van Vladimir, hij had zijn huiswerk goed gemaakt.

 

Rusland, dat geheimzinnige land, met illustere leiders als Lenin, Stalin, Chroetsjow (met zijn favoriete stopwoordje NJET, oftewel NEE), Breznjev, Gorbatsjov en niet te vergeten onze publieke wodkadrinker Boris Jeltsin.

Het land waarin iedereen die een beetje tegenstribbelde een dissident genoemd werd en op transport mocht naar een werkkamp in Siberië. Er gaan zelfs geruchten van een bekende Sovjet schaker die bij een internationaal toernooi één zwakke zet deed, met als gevolg dat zijn naaste familie op transport gezet werd richting het oosten. Naar een werkkamp in de Goelag Archipel, een hele bedrieglijke naam, want bij een archipel denk je toch onwillekeurig aan een tropische en paradijselijke eilandengroep...

De informatie over die ongelukkige schaakmeester en zijn familie heb ik uit betrouwbare bron, namelijk uit één van de columns van Godfried Bomans. Je kunt er dus van uit gaan dat het waar gebeurd is.

 

De uitgestrektheid van het land heeft bekende mensen uit het verleden parten gespeeld. Napoleon was de eerste. Hij was in 1812 vast van plan om Moskou te veroveren. Had hij maar in de atlas gekeken, dan had hij gezien dat de afstand Parijs-Moskou meer dan 2500 kilometer bedroeg. Dat gaat niet lukken met de bevoorrading, bij zulke gigantische aan- en afvoerlijnen. Het werd dan ook een drama. In 1942 trapten de generaals van nazi-Duitsland in dezelfde val. Gelukkig luidde deze blunder het einde van de oorlog in.

 

Mocht iemand van u van plan zijn om een treinreisje te maken via de Transsiberië spoorlijn dan is het advies: ruim hier voldoende tijd voor in. Ik kan de namen van de steden nog opdreunen: Moskou, Omsk, Nowosibirsk, Irkoetsk, Wladiwostok. Deze namen moesten wij uit het hoofd leren op de MULO. Eigenlijk was dat een perverse manier van kindermishandeling. Wie haalt het in z'n hoofd om zulke plaatsnamen in een kinderhoofdje te willen stampen?

Het plaatsje Omsk kwam later nog een keer terug in dat vrolijke lied van drs. P. die, gezeten op een trojka, om de beurt zijn hele familie voederde aan een troep hongerige wolven. Hoe is het mogelijk om zo vrolijk en blijmoedig te zingen over zo'n dramatische gebeurtenis? Trojka hier, trojka daar.

 

In 1991 werd het voor onze aardrijkskundestudenten nog wat moeilijker gemaakt. De Sovjet Unie viel uiteen in zo'n 12 nieuwe landen. In het hoofd stampen dan maar. Oezbekistan, Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Verweggistan, enz. enz.

 

Aan het eind van de Transsiberië spoorlijn ligt, op dit moment, het meest geheimzinnige land ter wereld. Juist, ik heb het over Noord Korea, officieel Democratic People's Republic of Korea. Het land is heel onbekend, ook bij toeristen. Maar één ding is zeker: ze houden niet van Zuid Koreanen en niet van Amerikanen. Merkwaardige berichten doen de ronde. Toen de vorige grote leider overleed werd iedereen verplicht het huis te verlaten en langs de route te gaan staan waar de begrafenisstoet langs zou trekken. En nog belangrijker: iedereen werd verplicht om hartgrondig te huilen!!! Wee degenen die niet huilden. Ze werden opgepakt en in de gevangenis geslingerd.

Dat heeft die uienhandelaar uit Krabbendijke geen windeieren gelegd. Hij kon de vraag naar uien nauwelijks aan. Wat een export!!! Ga maar na, als je als Noordkoreaans burger langs de route staat en de tranen willen niet komen, wat helpt er dan beter dan het stiekem pellen van een Zeeuws uitje? De één z'n dood is de ander z'n brood. Ook hier gaat dat op.

 

Met angst en beven volg ik soms de nieuwlezeres van de Noordkoreaanse staatstelevisie. De manier waarop zij haar fanatieke en oorlogszuchtige taal uitstort op de vijanden van het land is ongekend. Eigenlijk heb je met zo'n vrouw geen leger meer nodig. De dreiging die er van haar stemgeluid uitgaat is voldoende om iedereen op afstand te houden. Kinderen uit Zuid Korea mogen al niet meer kijken. Ze kregen er trauma's en nachtmerries van.

Na enig googelen ben ik achter haar naam gekomen. Ze heet Ri Chun Hee.

Meegenieten? Dat kan: http://www.youtube.com/watch?v=_sTlYhWSUMU

 

Maar zou het kunnen dat haar televisie-optreden in scène is gezet? Dat het allemaal gebaseerd is op een toneelstuk? Dat zij dit moet doen van de autoriteiten? Dat zij in wezen gewoon een lieve vrouw is met een zwoele stem?

Daar kunnen we achter komen.

Ik heb haar namelijk een briefje gestuurd:

Ri Chun Hee
Pyongyang
Democratic People's Republic of Korea 

Dit komt zeker aan.

In het briefje nodig ik haar uit om a.s. donderdag samen een Belgisch biertje te komen drinken op een terras op de Goese markt en gewoon gezellig over koetjes en kalfjes te praten in plaats van over kernraketten, atoombommen en andere oorlogshandelingen.

Ik ben benieuwd of ze een paar daagjes vrij kan krijgen om naar Goes te komen. Ik kan bijna niet wachten...

 

2 reacties

Nou, dat mondje van haar zegt eigenlijk al genoeg... Maar toch een mooi idee van jou hoor, ter bevordering van de wereldvrede. Waarom nodig je Poetin eigenlijk ook niet uit? En mij? Want ik heb ook wel zin om een terrasje in Goes te pakken en dan breng ik mijn pedofiele neef en reformatorische nicht mee, mijn lesbische tante en mijn buurvrouw die niets zegt, maar de hele dag van  'ja' knikt. Natuurlijk praten we niet over vreemde gewoontes, maar geven elkaar complimenten, zoals: 'meneer Poetin, wat bent u toch slim...' en 'mevrouw Hee, wat hebt u toch een mooie mond...' en intussen genieten we van het lekkere Belgisch bier, behalve mijn buurvrouw, die geen bier lust, maar wel van 'ja' knikte, toen we vroeger of ze er ook eentje wilde. Dus nu drinkt ze het maar op ook...

Lachend 'k Heb er nog even een columnpje bijgezet, zie ik nu...

Tuinfluiter

16 April 2013 om 12:20

Jullie zijn welkom met z'n allen. A.s. donderdag 15.30 op het terras van Café Heartbreak. Een op Amerikaanse leest geschoeide kroeg met Stars and Stripes en zo. Daar zal met name Ri Chun Hee zich thuisvoelen.
han44

16 April 2013 om 14:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.