Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

152. De opwarming van de aarde

3 reacties

Is de aarde aan het opwarmen? Nou, nee, dat zou je de afgelopen weken niet zeggen. De TV toonde tijdens het Paasweekend beelden van in dekens gehulde campinggasten die hevig bibberend beweerden dat ze het, ondanks de kou, vreselijk naar hun zin hadden.

Het was bar en boos. Waar blijft de lente? In Friesland zijn vorige week de rayonhoofden nog bijeen geweest voor mogelijk de eerste Elfstedentocht die ooit in april werd gaat worden verreden. Helaas, er waren op sommige plaatsen nog wat windwakken.

In Artis zijn de ijsberen en de pinguins naar binnen gehaald. Ze kregen het te koud. In de schappen van Albert Hein blijven de kant-en-klare hutspotjes het goed doen. Op het nieuws vermelden ze tegenwoordig drie temperaturen: aan de grond, op waarnemerhoogte en de gevoelstemperatuur, alle drie uiteraard ver onder nul.

Op TV Zeeland waren er beelden van een Duitse meneer die, goed ingepakt, in de voortent van de caravan een boekje zat te lezen. Lastig om met die dikke wanten de bladzijden om te slaan. Pleit dit voor de e-reader? Het meest opmerkelijke was de titel van dat stukje leesvoer: "Die Erwärming der Erde". De opwarming kon onze oosterbuur niet snel genoeg gaan, maar toch, alleen al door de gedachte aan warmere tijden wist hij te overleven.

 

Heel typisch dat je in deze tijden de doemdenkers niet hoort. Geen waarschuwingen over de afname van de gletsjers, geen berichten over de stijging van de zeespiegel, waardoor een flink deel van Nederland onder water zal komen te liggen, als we tenminste niks aan de dijken gaan doen.  Geen verhalen over de zielige ijsbeer die in het noordpoolgebied op het allerlaatste stukje ijsschots staat.

Deze doemdenkers doen er inderdaad verstandig aan om even pas op de plaats te maken. Als ze nu hun mond open zouden doen riskeren ze om te eindigen in de grappige TV-momenten van De Wereld Draait Door of bij de al even grappige ZAP-service van Pauw & Witteman.

Straks, in juli, als de mussen van het dak vallen, dan mogen ze weer. Op dit moment zijn alle voorspellingen gericht op de volgende ijstijd, die er aan zit te komen.

 

De kou heeft voor ons ook een financieel staartje. De energiemaatschappijen wrijven zich in de handen, niet alleen tegen de kou, maar vooral met eurotekentjes in de ogen. Er lonkt voor hen een onverwachte superwinst. Maar wij hebben daar thuis iets op gevonden. We zetten de thermostaat gewoon wat lager. Waarom? Wat is het geval? Op de harde schijf van onze TV staat namelijk de speelfilm "Towering Inferno" en het middelste gedeelte daarvan is één en al vlammen. De hitte springt gewoon van je beeldscherm. Hier kan geen open haard aan tippen. Elke avond een uurtje "wolkenkrabber in de fik". Ik kan het iedereen aanraden in deze barre tijden. Nee, de energiemaatschappij zal niet blij zijn met deze gouden tip.

 

Kou is niet erg zeggen ze, daar kun je je tegen kleden. Er zijn zelfs mensen die vinden kou leuk. En dan heb ik het niet alleen over de Iceman. Kijk maar naar al die branieschoppers die op Nieuwjaarsdag de ijskoude Noordzee in rennen. Wat is hun drijfveer? Lekker stoer doen? Misschien kom ik wel op de televisie? Of de saunabezoeker die bloedheet gestoomd plotseling in een ijskoud bad springt. Wisselbaden noemen ze dat. Schijnt goed te zijn voor de poriën. Dan gaan ze openstaan. Ik ga wel een stukje hard fietsen, dan gaan mijn poriën ook openstaan. Mijn zweetproductie is het beste bewijs. Nee ik hou maar voor 50% van wisselbaden. Ja, u raadt het al, alleen van de warme passages.

Wilt u wisselbaden ook wel eens ervaren zonder nat te worden? Dat kan. Ga naar de Alpen en laat je, op een dag met wolken èn zon, met de gondel naar minimaal 2000 meter hoogte brengen. Door de ijle lucht krijg je dan het volgende fenomeen. In het zonnetje is het bloedheet, 30 graden of meer. Zodra de zon achter een wolk schuift gaat het matig tot streng vriezen. Dit spelletje kun je, met hulp van de elementen, urenlang volhouden. Over wisselbaden gesproken!! Zou het gezond zijn?

In deze ijle lucht is een vergissing zo gemaakt. Zo waren we een keer, met ons gezinnetje, op een stralend zonnige dag heel hoog in de bergen. Puffend warm was het. Maar wat zien we in de verte: een sneeuwveldje!! Een soort fata morgana, maar dan anders. Hollend, voor zo ver dat mogelijk was, gaan we voor de verkoelende sneeuw. Mis!! Helemaal mis!! Op het sneeuwveldje aangekomen was het nòg veel warmer dan op de kale rotsen. Op dat moment ben je even vergeten wat je bij de natuurkundeles vroeger altijd had geleerd: de kleur wit kaatst de warmte terug, vandaar die nog veel hogere temperatuur.

 

Over de temperatuur wordt wat afgemopperd. Te heet. Te koud. Het is zelden goed. Vooral die oud-collega van mij. Die kon er wat van. Deze persoon had een behaaglijkheidsinterval van precies 2 graden. Boven 21 graden begon hij te zweten en beneden 19 graden kreeg hij kippe(n)vel. Het woord "behaaglijkheidsinterval" is van mezelf. In het kader van bovenstaande heb ik dat bedacht. Mijn tekstverwerker kent het (nog) niet, er staat een rood streepje onder...

 

Wat opvalt dat in de wereld van spreekwoorden en gezegdes meestal "warm" synoniem is voor "positief" en "koud" voor "negatief".

Een warm welkom is plezieriger dan een kille ontvangst. Zelfs een lauwe reactie is al op het randje.

Er is een consumentenprogramma dat een warme of juist een koude douche uitdeelt.

Mensen die er warmpjes bijzitten stemmen meestal op de VVD. Grapje.

Als iets goed verkoopt dan gaat het product als warme broodjes over de toonbank. Als het evenwel niet lukt dan kom je van een koude kermis thuis en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Een koude oorlog kun je heel letterlijk opvatten. Bijvoorbeeld toen Napoleon in 1812 met zijn half bevroren strijdmacht uit Rusland moest vluchten. Had hij nou vooraf maar even gegoogeld, dan had hij kunnen weten dat de temperatuur daar in het oosten van Europa een stuk lager kan zijn dan in La Douce France.

Een koude oorlog kan ook heel figuurlijk zijn. Ik doel op de gewapende vrede uit de jaren '60 toen wij als militair altijd op wacht moesten staan met het gezicht naar Moskou, maar u kent het resultaat: de Sovjets ze zijn nooit gekomen. Tot deze week dan. Toen is Poetin een paar uurtjes in Amsterdam geweest. Hij heeft vast genoten van al die veelkleurige vlaggen.

 

Ik ga deze column over koud en warm beëindigen. Uit het raam kijkend zie ik tot mijn verbazing dat het regent. Ja, er valt regen. Wat dat is? Ja, hoe zal ik het uitleggen? Het is eigenlijk net zoiets als sneeuw, maar dan in gesmolten toestand.

   

3 reacties

Weer een prachtig stukje proza, Han! Maar met Nieuwjaar was het helemaal niet koud, hoor. 't Is dat ik andere dingen te doen had en dat mijn bikini niet meer zo goed past, anders had ik ook een heerlijk duikje genomen.
Tuinfluiter

09 April 2013 om 18:47

Wel of geen doemdenker, de aarde is toch iets groter dan Nederland en gemiddelden staan of hangen niet aan elkaar van incidentele gebeurtenissen. Een wat bredere kijk kan geen kwaad. TOOS.
Toos van Holstein

09 April 2013 om 19:05

Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik denk er ook zo over. Maar de combinatie "opwarming van de aarde" en "strenge vorst in de nacht van 7 april" bracht me tot deze column. Sorry, ik kon het niet laten.
han44

09 April 2013 om 23:53

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.