Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

151. Adviezen aan de nieuwe koning

0 reacties

Koningsdag. Het is even wennen. Slechts drie lettergrepen in plaats van vijf. Het woord Koninginnedag loopt beter,vind ikzelf. Nou ja, het is natuurlijk maar tijdelijk. Koning Willem Alexander is slechts een "tussenpaus" tussen Koningin Beatrix en Koningin Amalia.

 

Jammer van al dat gedoe rond die kroning. Vooral over de kosten. En het is al zo goedkoop. Slechts 11 miljoen.... En Amsterdam betaalt al 6 miljoen, dus wij hoeven met z'n allen slechts 5 miljoen op te hoesten, dat is nog geen 30 eurocent per Nederlander!!! Waar praten we over? Het redden van Cyprus is vele malen duurder.

Over de veiligheid hoeven we ons niet druk te maken. Maar het schijnt wel dat er exact op de kroningsdag wat mensen willen demonstreren. Ook toevallig. Neem dan een andere dag. Waarom nou precies op 30 april? Burgemeester v.d. Laan heeft het sportief opgepakt. Hij heeft een paar plekjes in de hoofdstad aangewezen waar die mensen heen kunnen met hun spandoekjes en protestbordjes. En zoals bekend, demonstranten zijn hele schappelijke lieden die zich altijd braaf aan de richtlijnen houden. Dit gaat zeker goed komen.

Nee, het zijn juist die hele kleine dingen die mis kunnen gaan. En als er éénmaal iets fout gaat, dan geeft dat meestal een kettingreactie. Dit heet de wet van Murphy.

Alles is tot in de puntjes voorbereid, alles is getest, maar het volgende zou zomaar kunnen gebeuren:

Dat het zo koud is op 30 april dat de NS opnieuw voor de winterdienstregeling kiest. Hoe moeten al die mensen in Amsterdam komen?

Dat de drie prinsesjes in de kerk, op een wel heel ongelegen moment, hooglopende ruzie krijgen.

Dat de ballpoint waarmee getekend gaat worden toevallig op dat cruciale moment leeg is.

Dat de geluidsinstallatie kuren vertoont en een hinderlijke pieptoon voortbrengt.

Dat de hermelijnen mantel van de a.s. koning van ellende in elkaar zakt.

Dat de sleutels van de balkondeuren van het stadhuis onvindbaar zijn met als gevolg een ongeduldige, morrende menigte op de Dam.

Dat de belangrijkste auto in de VIP-stoet een lekke band krijgt.

Dat Alexia zeeziek wordt tijdens de vaartocht op het IJ.

Wat een rampspoed. Wat kun je daar vooraf aan doen? Extra ballpoint in de binnenzak, meisjes uit elkaar zetten in de kerk, pilletjes tegen zeeziekte? Helaas, je kunt niet alles vóór zijn. Er gebeurt altijd wel iets onverwachts.

 

Jammer van al die beperkingen die de nieuwe koning krijgt opgelegd. Na al dat gedoe over dat strandhuisje in Mozambique doen ze nu weer moeilijk over zijn politieke rol. De aanstaande koning mag zich niet bemoeien met het regeren van het land. Hoe tegenstrijdig kan iets klinken. Er is zelfs een woord voor bedacht: ceremonieel koningschap.

En tot mijn grote verbijstering verkondigde Marianne Thieme, bij Eva Jinek aan tafel, dat Alex in het vervolg ook geen wilde zwijnen meer mag schieten, zelfs niet in z'n eigen achtertuin. Waar bemoeit dat mens zich mee? Straks mogen we geen vlieg meer doodslaan op de keukentafel.

Wat blijft er over voor de koning? Het doorknippen van lintjes? Ja, dát mag wèl. Daar kan hij zich geen buil aan vallen. Hoewel ... Zeg dat niet te hard. Zo'n lintje doorknippen vereist toch wel enige vaardigheid. Ten eerst moet de (gouden) schaar vlijmscherp geslepen zijn. Het hanteren van de schaar moet rustig en met beleid gebeuren. Als deze handeling afgeraffeld wordt dan kopt de Telegraaf "De koning ging pijlsnel door het lint" en daar zit ook niemand op te wachten.

 

Waar ik me echt grote zorgen over maak is het volgende. Op termijn zal de Koninklijke familie, met z'n vijven, verhuizen van Wassenaar naar Den Haag, naar Huis ten Bosch. Dat klinkt leuk, maar is dat het ook? Het is namelijk crisis. Stel dat ze Villa Eikenhorst niet verkocht krijgen. Dat er geen aspirant-kopers komen, ook niet op Openhuizendag. Dat zou zo maar kunnen. Dan zitten Willem Alexander en Maxima met dubbele lasten. En dat valt niet mee voor een jong gezin.

De verbouwing van Huis ten Bosch gaat namelijk ook in de papieren lopen. Het keukenblok is zwaar gedateerd en Maxima wil ook wel eens wat nieuws. Dagelijks leest zij het in de krant "Een extraatje voor de MINIMA". Deze keer een extraatje voor MAXIMA: een nieuwe keuken, een nieuw behangetje, een andere vloerbedekking, een ander kleurtje in de hal, een inloopdouche. Ga er maar aan staan.

Ik ben niet bekend met de CAO voor vorstenhuizen, maar je mag toch aannemen dat de promotie van kroonprins tot koning tot een hogere salarisschaal heeft geleid. Maar dan nog.

Ook in dit gezin is het eigen risico in de zorgkosten opgekrikt naar € 350, ook zij moeten meer betalen voor buitenschoolse opvang, ook bij een koning gaat de pensioenpremie omhoog.

Mijn advies: bezuinig op de verhuiskosten. Neem geen dure verhuisfirma, maar doe het zelf. De afstand tussen Eikenhorst en Huis ten Bosch is nauwelijks 4 kilometer (nagemeten op Google Maps). Breng eerst de kleine spulletjes over met de babboe waarin normaliter de meisjes vervoerd worden. Huur daarna een boedelbak voor slechts € 43 voor een hele dag. Daarmee kun je heel wat uitsparen.

Nog een laatste tip. De dichtstbijzijnde vestiging van Aldi is slechts 10 minuten fietsen: Monseigneur van Steelaan 205
in Voorburg.


Over de dag van de troonswisseling. Ik weet nog niet of ik die dag aan de TV gekluisterd zal zitten. Bij mooi weer prefereer ik toch een dagje fietsen. Dan kan ik 's avonds alsnog kiezen uit de vele journaals, de actualiteiten, DWDD, Pauw en Witteman en eventueel 's nachts nog de complete herhaling, speciaal uitgezonden voor hen die overdag een stukje zijn wezen fietsen.

 

Tot slot kan ik melden dat ik mijn echtgenote verboden heb om deze column te lezen. Wat is het geval? Zij is namelijk liefhebster van koningshuizen en kijkt trouw naar het programma Blauw Bloed van Jeroen Snel. Arme Jeroen Snel. Hij gaat het zo druk krijgen de komende tijd!! Je ziet het resultaat al aankomen: Jeroen Snel, Sneller, Snelst, Burnout, Zwaar overspannen.

Nee, het is niet verstandig dat mijn vrouw dit verhaal gaat lezen. Ze zal denken dat ik een karikatuur van het Koningshuis gemaakt heb.

Dat wordt bonje, deze keer NIET in bij de buren.

Dat wordt herrie, deze keer NIET ALLEEN in de keuken.

 

Om met iets positiefs te besluiten:

Koning Willem Alexander wordt het eerste staatshoofd dat de Elfstedentocht heeft uitgereden...

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.