Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

150. De iPad

0 reacties

Wat een prachtig gezicht was dat!! Dat bejaarde vrouwtje met dat moderne speeltje. Ik had een aantal foto's van de viering van haar 90e verjaardag op de iPad gezet. Toen ze per ongeluk doorkreeg dat een kleine beweging van de rechter wijsvinger spontaan leidde tot weer een nieuwe foto, ja toen was het hek van de dam. Met glimmende oogjes veegde ze alle plaatjes aan zich voorbij. En toen het op was? Toen begon ze gewoon weer opnieuw, en opnieuw.

De veegbewegingen deden haar onwillekeurig terugdenken aan haar arbeidzame periode als huisvrouw. Aan de voorjaarsschoonmaak, aan de najaarsschoonmaak en aan het overbekende wekelijkse schema:

 

Maandag: wasdag

Dinsdag: stoffen en stofzuigen

Woensdag: ramen zemen

Donderdag: strijken

Vrijdag: de buitenboel

Zaterdag: tuin aanharken, stoepje vegen en boodschappen doen

Zondag: ter kerke gaan en daarna uitrusten

 

Toen de 90-jarige kort daarop merkte dat de stand van het beeld zich aanpaste als je het apparaat op z'n kop zette, werd ze opnieuw wildenthousiast. Wel 20x heeft ze geprobeerd of het beeld haar bij kon houden.  Ze deed me denken aan een stuurman op de grote vaart die als een gek aan het roer draaide om een scheepsbotsing te vermijden. Dolle pret.

 

Wat een idee!! Ik ga een promotiecampagne beginnen: "Alle bejaarden een iPad".

Naast "liedjes van toen" nu dus ook "bewegingen van toen". Gratis wifi in verzorging- en verpleegtehuizen. Bij de activiteitenbegeleiding en de bejaardengymnastiek worden de benodigde bewegingen weer aangeleerd en geoefend. Een extra cursus Japanse vouwkunst (origami) moet ervoor zorgen dat de gebruik(st)er het deksel (cover) van de iPad op twee manieren kan vouwen tot een handzaam steuntje. En de fysiotherapeut moet alert zijn op het optreden van de zogenaamde veeg-RSI.

Om vertrouwen te wekken moeten we een paar Engelse termen vernederlandsen. De iPad zelf noemen we Tablet, een woord dat vertrouwd klinkt en dat ze zich herinneren van de dagelijkse medicijnronde.Een App (afkorting van Application) noemen we voortaan een Toep (afkorting van Toepassing). Nieuwe Toeps halen we in de Toepwinkel, of desnoods Toepshop, dat mag ook. Een App downloaden heet voortaan een Toep inladen.

Knopjesvrees, een veel voorkomende kwaal bij ouderen, is niet nodig: er zijn bijna geen knopjes aan zo'n apparaat.

 

Het is nog slechts een kwestie van tijd of er worden speciale games ontwikkeld voor 80-plussers. Tot die tijd proberen ze gewoon Angry Bird en Wordfeud te spelen, net als ieder ander.

 

Uit het bovenstaande verhaal meent u te kunnen opmaken dat ikzelf inmiddels in het bezit ben van een iPad. Dat is ook zo. Ik heb de geneugten van de moderne tijd even kunnen weerstaan, hetgeen ik beschreven heb ik column no. 125.

Maar nu is het dan zo ver. Kees van Kooten heeft me over de streep getrokken. Hij heeft, net als ik, nog een "gewoon" mobieltje waarmee je kunt bellen en SMS-en. Hij schaamde zich zo voor die doodnormale toetsjes onderaan dat schermpje dat hij nutteloze veegbeweginkjes begon te maken als hij in gezelschap was. Zodanig dat niemand in de gaten had dat er bij Kees van Kooten echt niets te vegen viel. Op dat moment viel bij mij de 20 eurocentmunt. Je kunt niet achterblijven. Je moet mee om voor vol aangezien te worden. Ik wil geen zielige oude man worden.

Dus daar was ie dan. Toch nog onverwachts snel: de iPad.

En dan begint het echte werk: Appjes laden. Alleen de gratis Apps natuurlijk, ja, ik kijk wel uit, ik ga niet betalen voor al die onzin. Ik ben een rasechte Zeeuw.

Appjes laden, heel veel appjes laden, schermen vol. Gelukkig kreeg ik toen het goede advies om mapjes met gelijksoortige appjes te maken. Dat scheelt. Dat geeft overzicht.

Vooral veel appjes laden voor de kleinkinderen, in de vorm van spelletjes.

 

In mijn onnozelheid dacht ik gratis het AD, de Telegraaf en het NRC te downloaden. Dat gaat slechts één keer. Dan krijgen ze je plotseling door en moet je voortaan per krant betalen.

De toeristische App van Zoover werkt zo: je kiest een Nederlandse provincie, je zegt dat je op leeftijd bent, je zegt dat je niet al te veel geld wil uitgeven. Het resultaat: alle interessante uitjes voor de bewuste doelgroep.

Ja, ik heb ook al geprobeerd of de iPad muziekjes van de radio herkent. Verbazend!!

En een QR-code lezen kan ie ook al.

En als mijn echtgenote mij vraagt of ik even 8 minuten wil tellen in verband met het koken van de rijst dan laat ik de iPad precies op tijd blaffen als een herdershond. Woef, woef, de 8 minuten zijn om. Dat is toch net weer iets anders dan constant op je horloge te moeten kijken.

En het vervormen van gezichten op een foto is ook heel grappig. Nuttig? Nee, dat nou ook weer niet.

Op je brievenbus kun je met gemak de NEE NEE sticker plakken. Alle folders van alle mogelijke winkels kun je doorbladeren op je iPad.

En ik heb ook al, zonder jas, 's avonds laat met m'n iPad op het balkon gestaan om te controleren of de app van de sterren wel overeenkwam met de actuele sterrenhemel. Sindsdien word ik trouwens geplaagd door een hardnekkige verkoudheid....

 

Een slotvraag aan mijn lezers: weten jullie nog leuke, nuttige, interessante, leerzame apps?

N.B. Toeps mag ook !!

  

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.