Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

149. Dopingperikelen

1 reactie

Een beetje gênant was het wel. Lance Armstrong zou tegenover Oprah Winfrey een boekje opendoen over zijn dopingverleden. Hij had slechts één woord ingestudeerd, wat leidde tot het saaiste interview uit de TV-historie. Grote teleurstelling bij de vele miljoenen kijkers.

Inmiddels groeit het aantal wielrenners wat schoon schip wil maken, waarbij dan een zware last van hun schouders valt.  't Valt ook niet mee om jarenlang keihard te liegen. Zoiets moet je uitvoerig voor de spiegel oefenen. Als Mart Smeets vraagt: "Heb je ooit zaken gedaan met dokter X uit Wenen?" dan mag je, als Michael Boogerd zijnde, niet met je ogen knipperen of anderszins aarzelend overkomen. Zie ook column-74, die staat vol met jokkebrokken.

 

Rabobank is inmiddels gestopt met de sponsoring, ze waren overrompeld door de schandalen. Eén voordeel: ze kunnen zich als bankinstelling nu volledig richten op het verstrekken van startershypotheken aan jonge mensen op de huizenmarkt.

 

Doping is van alle tijden. Dat doet me terugdenken aan de zomer van 1982. Mijn oudste dochter had haar aardrijkskundeboek voor het vervolgonderwijs al in huis. Het eerste hoofdstuk ging over gletsjers en eeuwige sneeuw. Wat doe je dan als ouders? Juist. Het beste voor je kind. Vouwwagen inpakken en op vakantie naar een camping in de Zwitserse Alpen. Aanschouwelijk onderwijs heet zoiets. Maar wat heeft dat met doping te maken? Alles. Naast ons op de camping stond een Belgisch echtpaar op leeftijd. Hij was in de jaren '60 en '70 assistent ploegleider bij een Belgische wielerploeg. Op een mooie avond, na een paar Zwitserse biertjes kwam hij los. In sappig Vlaams: "Awel, die coureurs, ze gebruiken allemaal!! Het hele peloton!! Als iemand zegt dat ie niet gebruikt, dan liegt ie dat ie barst!!"

Hoe het met m'n dochter afgelopen is? Natuurlijk een prachtig cijfer voor hoofdstuk-I !!

 

Doping in de wielersport is al jaren aan de gang en dan is het toch een beetje vreemd om Lance zijn tourzeges af te nemen. Waarom eigenlijk? Nummer 2 heeft ook gebruikt, 3 ook, en 4, 5, 6, 7 t/m 139 (= rode lantaarn) ook. Ze hebben allemaal min of meer onder dezelfde omstandigheden gefietst.

Wat ik ook niet begrijp:

Als een wielrenner 4 weken in een berghut gaat zitten, dan wordt zijn bloed verrijkt met zuurstof. Deze methode is legaal en heeft zelfs een officiële naam: "hoogtestage".

Als dezelfde renner even geen zin of tijd heeft om een maand in de bergen door te brengen en als alternatief gedurende een half uurtje zuurstofrijk bloed krijgt toegediend dan is dat illegaal en heet het "bloeddoping". Wie kan mij het verschil aangeven?

Dit brengt me op een opmerkelijke toevalligheid uit het verleden. In 1964 moest ik in militaire dienst voor de eerste keer bloed geven (= eén dag prestatieverlof). Nauwelijks een week later won mijn Zeeuwse favoriet Jo de Roo met grote overmacht de Acht van Chaam.  Zou mijn zuurstofrijke bloed hierin een cruciale rol hebben gespeeld? Dit zijn toch op z'n zachtst gezegd verdachte omstandigheden...

 

Wat er zoal op de lijst met verboden middelen staat is aan verandering onderhevig. Vooralsnog is het de sporter toegestaan om suikerklontjes te nuttigen. Ook het drinken van breezers, sportdrankjes en Westmalle Dubbel wordt niet bestraft. Dat laatste drankje was vroeger mijn absolute favoriet in de tijd dat ik mijn monsterfietstochten door Vlaanderen volbracht. Dit heerlijke suikerrijke biertje gaf mij de energie die nodig was. Hoezo "bier zakt in de benen"? Dat is een fabeltje.

 

Zeer vermakelijk zijn ook de manieren waarop renners proberen om de zaak te flessen. Het getuigt op zichzelf al van weinig privacy als de renner kort na de koers een plasje moet produceren als er een DCO (Doping Controle Official) over zijn schouder meekijkt (en meeluistert) of alles wel goed gaat. Op zo'n moment valt het zeker niet mee om de eigen urine stiekem te verwisselen met de inhoud van een heimelijk meegebracht plastic zakje dat die ochtend door een huisgenoot is gevuld met een lauwwarm lichtgeel vocht. Zou het dan toch waar zijn? Dat verhaal van die Vlaamse dopingarts die de coureur bij zich roept: "Uw urinestaal is negatief. Maar allé, gefeliciteerd: ge zijt zwanger!!!".

 

Michael Rasmussen maakte het ook heel erg bont. Hij moest zijn "whereabouts" nauwkeurig opgeven. Vrij vertaald: waar ben je de laatste tijd zoal geweest?

Òf het aardrijkskundeonderwijs in Denemarken staat op een zeer laag peil, òf Michael heeft slecht opgelet tijdens de lessen. Hoe is het anders te verklaren dat hij tijdens zijn zogenaamde aanwezigheid in Mexico gesignaleerd werd in de Italiaanse Dolomieten. Of heeft hij toch een tweelingbroer, zoals hij aanvankelijk suggereerde?

Maar, eerlijk is eerlijk, het valt echt niet altijd mee om je "whereabouts" aannemelijk te maken. Neem nu afgelopen zaterdag. Toen heb ik het zelf maar eens geprobeerd.

's Morgens fruit gekocht op de Goese markt: ik heb het bonnetje bewaard!!

's Middags naar de 3D-film "Life of Pie": de kaartjes heb ik nog!!

's Avonds een pannenkoek gegeten in restaurant De Steenen Brug: ook die kassabon heb ik bewaard!!

Later op de avond voetbal op TV gekeken: helaas hier heb ik geen bewijzen voor.

Daar ga je al...

 

De dopingcontroles beperken zich niet tot wielrenners. Voetbal, zwemmen, atletiek, krachtsporten. Zelfs biljarters worden gecontroleerd!!
Alleen dammers en schakers ontspringen de dans. Zij kunnen ongecontroleerd hun gang gaan. Ze kunnen ongestoord ladingen cafeïne en coke innemen, zonder dat er een haan naar kraait.

Ook renpaarden en windhonden ontkomen niet aan controle. Slechts de postduiven kunnen ongestraft in Compiègne gelost worden. Het duivenvoer wordt niet gecontroleerd op foute korrels. Opmerkelijk toch. En het beruchte weduwnaarschap van deze duiven wordt door de dopingcommissie voor postverkeer niet als doping gezien. Je zult als doffer wekenlang van je duivinnetje gescheiden worden. Als dat geen liefdesdoping is!! Dat moeten ze bij wielrennen ook eens doen. De coureur op weduwnaarschap zetten en dan zeggen dat z'n vriendin in de finishplaats staat te wachten !! En een erotische getinte foto van de rondemiss getooid in sexy lingerie met jarretels zal het ook goed doen. Maar dan gaat iederéén harder fietsen... 


Het feit dat ik reeds na 29 jaar onderwijs met de VUT ben gegaan verdient een plaatsje in deze column. Dit vraagt om uitleg. Nou, heel simpel. Bij het bereiken van het 30-jarig onderwijsjubileum was mij de uitreiking van de Ere Penning Onderwijs (afgekort EPO) in het vooruitzicht gesteld. Maar deze afkorting was in die tijd wel heel erg beladen.

Goed dat ik dit dus aan me voorbij heb laten gaan...

    

1 reactie

En gelijk had je!

'k Heb dus column 74 ook nog even gelezen hoor en inderdaad, er wordt wat afgeleugend in de wereld. En niet alleen door de sporters!

Tuinfluiter

19 March 2013 om 11:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.