Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

148. Kijkcijfers

0 reacties

Een kwartiertje heeft ze het volgehouden. Met een hartgrondig "Het is niks!!" zet mijn wederhelft de TV uit en verdiept zich weer in haar favoriete tijdschrift over Europese vorstenhuizen. De kwalificatie "Het is niks!!" betreft de nieuwste quiz (Weet ik veel?) van Linda de Mol. Ik vind het erg knap dat ze het nog een kwartier uitgehouden heeft, ik ben al na 5 minuten afgehaakt.


Een ander fenomeen uit diezelfde week: de slotaflevering van "Wie is de Mol" sloeg alle kijkcijferrecords. Eén op de 5 potentiële Nederlandse kijkers had ingeschakeld. Nee, ik niet, sterker nog, ik heb er nog nooit één minuut aan besteed. Dus ik kan er ook niet over oordelen. Het gaat, geloof ik, over BN-ers die spelletjes en opdrachtjes doen, terwijl er ééntje probeert de boel te verzieken. Toch wel nieuwsgierig geworden, besloot ik om onder vrienden en bekenden een soort opinieonderzoekje te doen in de trant van Maurice de Hond en Gijs Rademakers.
Wie kijkt er naar "de Mol"?
Onder de pakweg 50 geïnterviewden was er slechts één die, met het schaamrood op z'n kaken, toegaf dat hij er wel eens langsgezapt is. Wat doe ik fout? Waarom kom ik niet tot het statistische getal van 10 kijkers per 50 ondervraagden? Heb ik dus de verkeerde vrienden? In mijn prille jeugd ben ik daar nog zo voor gewaarschuwd...

 

Het gaat vandaag over kijkcijfers. Hoe win je de gunst van de kijker? In welke bochten moet een programmamaker zich wringen? Hoe vult hij zijn zendtijd?

Om te beginnen een beetje roddels: RTL Boulevard, Shownieuws. Eigenlijk reken ik Blauw Bloed hier ook bij, maar laat mijn vrouw dat niet horen!!

Reality soaps doen het altijd goed.
Wat is er mooier om te kijken hoe het er thuis aan toegaat bij Jean Marie Pfaff, Frans Bauer, Patty Brard, de Tokkies, Jan Smit en (Huisje Boompje) Barbie. Of hoe de Haagse jeugd op Kreta de bloemetjes buiten zet.

En uiteraard mag FC Leedvermaak niet ontbreken in de vorm van Bananasplit en De allerslechtste chauffeur  van Nederland. Deze laatste serie bleek uitermate risicovol toen een hoofdrolspeelster tijdens een slalom niet alleen alle pionnetjes verzamelde op haar bumper, maar ook en passant presentator Ruben Nicolai meenam. De hevig geschrokken Ruben gaat het nu wat rustiger aan doen. Verstandig. Hij vormt een nu rockkoor met 30 bejaarden in Golden Oldies. Hier kun je geen buil aan vallen.

 

Programma's met conflicten zijn er genoeg. Blijkbaar scoort dat goed onder het kijkvee:

Herrie in de keuken, Bonje bij de buren, Familiediner, Het spijt me, Rijdende rechter, Help mijn man is klusser, Help mijn man heeft een hobby.

Altijd weer verbazend dat zoveel mensen zich opgeven voor zo'n programma. Ik heb zelf ook de nodige conflicten: met de Zorgverzekering, met de Belastingdienst, met het Centraal Justitieel Incassobureau, maar ik peins ik er niet over om mr. Visser te bellen.SBS heeft het agrarische stokje overgenomen van de KRO. Nu "Boer zoekt vrouw" op z'n eind liep moet "De speld in de hooiberg" het vuurtje weer aanwakkeren. Een verademing voor Yvon Jaspers, want die zat erg dicht tegen een burnout aan (zie column-129).

De programmatitel zegt vaak al genoeg. Hier moet je naar kijken, al is het alleen maar uit nieuwsgierigheid. Prachtige affiches:
Herken de homo, Help onze dochter aan de man, Mijn leven in puin, Mijn huis vol dieren, Eerste hulp bij opvoeden. Veelbelovende titels toch?

Het programma "Cheat on me" vraagt wat meer uitleg.  Vrij vertaald is dit "Vreemdgaan voor gevorderden". Plaats delict is een zeer ruime villa in Thailand met meer dan voldoende slaapkamers, voldoende voor alle amoureuze avontuurtjes. Geniet ervan.

  

De volgende programma's hebben slechts de bedoeling om het Nederlandse BN-bestand uit te breiden: Idols, Kids Idols, X-factor, Voice of Holland. Het gevolg is dat er op een gegeven moment wel erg veel BN-ers zijn.

Dus zijn er ook programma's die een poging doen om het bestand aan BN-ers juist uit te dunnen, via het uithalen van uiterst gevaarlijke toeren.

Nee, bij Expeditie Robinson was er eigenlijk nog niets aan de hand. Een deelnemende BN-er moest gewond opgeven. Naar eigen zeggen was hij aangevallen door een zeldzame moeraskrokodil. Later moest hij schoorvoetend toegeven dat hij op de opnamedag 's morgens was uitgegleden in de douche. Helaas ietsje minder heldhaftig dan de aanvankelijke versie.

Maar ik denk aan de halsbrekende toeren bij So you think you can dance en Dancing with the Stars om nog maar niet te spreken van Sterren zakken door het ijs.

Het kan nog gevaarlijker. In Sterren storten van de duikplank. Het pijnlijke moment dat Patty Brard op haar gezicht ging, deze keer letterlijk. Of toen Emile Ratelband voor het eerst van z'n leven verzuimde om tsjakka te roepen en zich prompt blesseerde.

 

Wat bezielt zo'n John de Wolf om zich in te schrijven voor Vliegende Hollanders, oftewel Sterren glijden van de Schans. Dit kan niet anders dan fout aflopen. Skispringen moet je aan professionals overlaten. Dit eindigt voor John in een Amsterdams ziekenhuis met uitzicht op een overdekt voetbalstadion. Nieuw reclamespotje. Eigen schuld, dikke bult.

Kan het nog gevaarlijker?

BN-ers bungeejumpen aan een rafelig touwtje?

BN-ers springen zonder parachute?

 

Heb ik nog een advies voor de commerciële omroep?

Ja, herhaal nog een keer die geweldige lachseries uit de vorige eeuw. Ik kan er niet genoeg van krijgen: "Wordt u al geholpen" met mr. Humphreys, "Fawlty Towers" met Manuel from Barcelona, "Schone schijn" met Hyacinth Bouquet, enz. enz. 

Op de valreep komt er nog een tip van mijn vrouw voor een splinternieuw programma:

Help, mijn man heeft een iPad. Dat wordt een kijkcijferkanon.

 

Het past eigenlijk niet in deze column, maar ik moet de verheugende mededeling even kwijt.

Ik ben eindelijk aan de beurt voor een plekje op de Goese bejaardenbank. Op de Markt. Er is een plaatsje vrijgekomen. De "bankdirecteur" vertelde het me zaterdag persoonlijk. Zou die bonus dan toch geholpen hebben?

Ik kan bijna niet wachten...

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.