Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

145. Lekkages

2 reacties

Als u denkt dat dit een online basiscursus is voor loodgieter dan heeft u het mis. Helaas. Een lekkende dakgoot of een bevroren waterleiding zult u helemaal zelf moeten oplossen. 
Het gaat in deze column om andere lekkages. Zaken die geheim hadden moeten blijven en toch op de één of andere manier uitlekken. Julian Assange van Wiki-leaks heeft hier zelfs zijn levenswerk van gemaakt en dat heeft hem vooral in de States niet erg populair gemaakt. Mocht hij bij het invullen van een kruiswoordraadsel een midweekje New York winnen dan is mijn advies: NIET GAAN. Ze kunnen daar zijn bloed wel drinken en dat mag je gerust heel letterlijk nemen in een land met zoveel wapenbezit. 

Dat de tekst van de laatste troonrede is uitgelekt hoeft niemand te verbazen. Je kunt de zaak nog zo goed beveiligen, maar als het mogelijk is om via de loginnaam TROONREDE en het wachtwoord TROONREDE moeiteloos bij de tekst te komen dan is er iemand van de digitale beveiliging wel heel erg knullig bezig geweest.
Sinds de opkomst van de digitale wereld en de bijbehorende sociale media zijn de lekkages alleen maar toegenomen. Hoe veilig ben je op het WorldWideWeb. Dreigende termen als hacking, fishing en skimming hangen als een modern zwaard van Damocles boven ons hoofd. 

Er bestaat ook nog zoiets als "zelf-lekkage" (self-leakage). Bij sollicitaties maakt de personeelsmanager tegenwoordig dankbaar gebruik van Google. Er wordt tot op de bodem onderzocht welke fratsen je in het verleden allemaal hebt uitgehaald. Het is zeker niet in het voordeel van de sollicitant als hij zich op het strand van de Algarve in adamskostuum heeft laten fotograferen en deze foto (open en bloot) op Facebook te bewonderen is. Wordt dit met de mantel der liefde bedekt? Vergeet het maar. Wat resteert is een nette brief met de constatering dat je, ondanks het positieve gesprek, toch niet helemaal in het profiel van de functie past.  

Niet alles lekt uit. De abdicaties van respectievelijk Beatrix-I en Benedictus-XVI kwamen als een volslagen verrassing. Zeker in het geval van de Paus was dit opmerkelijk. Nog maar kort tevoren waren er de Vatican-leaks toen de butler meer vaardigheden bleek te bezitten dan alleen het opdienen van voedsel en het inschenken van miswijn.
Ook het geheime Fyra-rapport was (helaas) niet uitgelekt. Integendeel, het werd door hoge ambtenaren angstvallig geheimgehouden. Jammer, want dan hadden we al in een vroeg stadium geweten dat die trein niet vooruit te branden is. Melanie Schultz was onaangenaam verrast. Wat haar betreft mogen de treinen zeker 130 km/uur rijden!! 

De grootste verrassing van de afgelopen weken: de CITO toets was uitgelekt. Iedereen kon de opgavenboekjes inzien ruim vóór de daadwerkelijke toets. Docenten roken hun kans. Even nog gauw de puntjes op de i zetten. Het resultaat is heilig. Goed voor het image van de school.
In mijn onderwijstijd werd er niet gelekt. Ik hield graag alles in eigen hand. Zèlf de proefwerken typen, zèlf kopietjes maken, zèlf de opgaven uitdelen en zèlf alles weer innemen.Ik zie die beteuterde gezichtjes nog wel eens voor me. De klas nà de pauze had een kwartier lang kunnen overleggen met de klas vóór de pauze, in de verwachting dat de vragen wel precies hetzelfde zouden zijn. Nee, dus. Ik nam altijd de moeite om in de uren nà een pauze mijn leerlingen een compleet ander proefwerk voor te schotelen. Leerling-vriendelijk zijn kun je ook overdrijven... 

Het mooiste verhaal dateert uit de beginjaren van mijn onderwijsperiode: de jaren '70 van de vorige eeuw. Hoe vindingrijk kunnen leerlingen zijn!!  De leraar veehouderij gaf 's morgens les in Goes en 's middags op een soortgelijke school in Middelburg. De toetsen van de Goese leerlingen waren exact gelijk aan de Walcherse variant. Zoiets lekt uit. Ook toen al. Eén van de opgavenblaadjes werd stiekem achterovergedrukt, tot een rolletje gemaakt en tussen de bumper van zijn automobiel geklemd. Nietsvermoedend reed de arme man naar de Zeeuwse hoofdstad, alwaar hij in de docentenkamer zijn boterhammetjes nuttigde. De Middelburgse leerlingen hadden tijd genoeg om het rolletje tussen de bumper vandaan te halen en op het schoolplein werden de vragen uitvoerig doorgenomen.
Pas na zijn pensionering werd dit prachtige verhaal wereldkundig gemaakt. En inderdaad, je mag als leerling best trots zijn op deze ultieme vorm van creativiteit. En het slachtoffer? Die wist van niets. Het was hem alleen wel opgevallen dat het gemiddelde IQ op Walcheren een stuk hoger lag dan op de Bevelanden. 

Dit was Andere Tijden Onderwijs, terug naar de onze. 
Terug naar de gevaren van lekkages op de digitale snelweg.
Naar die jonge echtgenoot die zijn vrouw wilde verrassen op Valentijnsdag. Had hij nu maar contant betaald, maar nee, hij zou wel even pinnen. Wel heel toevallig dat de dame in kwestie op dat moment mobiel aan het telebankieren was. Zo kwam zij er iets te vroeg achter dat haar man een stevige aankoop gedaan had bij Christine le Duc, specialiste in sexy lingerie. Haar grootste uitdaging moest nog komen: vooral verrast en blij reageren bij het uitpakken straks... 

Tot slot. Ik besef heel goed dat de titel van deze column verwarring heeft gezaaid onder mijn lezers. Speciaal voor onze techneuten in spe een paar boekjes over klussen, met name over het verhelpen van lekkages.

 

Verkrijgbaar bij Bol.com: 
“De kleine klussen voor dummies” voor slechts € 8,95
“Loodgierij en sanitair” voor slechts € 11,95
Als u ze allebei aanschaft betaalt u géén verzendkosten!!   

2 reacties

Ik heb er weer bijzonder van genoten, Han en er kwam zelfs bij mij ook een herinnering boven over het lekken via internet. Op een keer had ik zomaar onverwacht een vrije middag doordat een cursus niet doorging, dus ik karde naar Bergen op Zoom om daar een paar nieuwe schoenen te gaan kopen. Kwam ik thuis en kreeg ik gelijk op m'n duvel. 'Zegt ze dat naar cursus moet, gaat ze schoenen kopen en nog wel zúlke dure!' Ja, mijn echtgenoot had ook juist die middag getelebankierd...
Tuinfluiter

19 February 2013 om 18:58

Een prachtig verhaal !!! Zoiets gebeurt dus ook in het ècht. Wat een toeval.
han44

19 February 2013 om 20:13

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.