Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

144. Europese subsidiekraan

4 reacties

Wat een commotie om niets!! Ik heb het over de kritiek op de Europese Unie die in het kader van "Leefkwalitiet op het Platteland" onlangs subsidies heeft verleend aan een sjoelvereniging, een fierljepclubje, een hondenclub, een ijsvereniging, een paardrijclub en een vereniging die zich toelegt op polsstokvèrspringen. Hartstikke mooi toch? Als de gemeentelijke en provinciale subsidies wegvallen dan is het toch prachtig dat dit met Europees geld aangevuld kan worden? Niets mis mee.

 

Wat was er een kritiek op dat mega-geluidsscherm langs die Poolse snelweg. Wat bleek het geval? Achter dat scherm is er een compleet verlaten vlakte, zover het oog reikt. Natuurlijk is hier een verklaring voor. Dat geluidsscherm was op voorhand aangevraagd. Inmiddels was er een projectontwikkelaar bezig met een groot bestemmingsplan, pal naast de snelweg.
Een vooruitziende blik, dus. Maar ja, ook in Polen is het crisis, ook daar worden wel eens plannen gewijzigd. De projectontwikkelaar stond op straat en vult op dit moment zijn tijd met het plukken van paprika's in een kassencomplex in Rilland-Bath. Maar ... het geluidsscherm staat er, dank zij de EU-subsidie. En achter het scherm staan de bordjes met STILTEGEBIED, uiteraard in het Pools.

 

Jammer ook van dat Spaanse vliegveld, aangelegd met Europese subsidie. De landingsbaan is te kort. Maak die dan wat langer? Is dat een idee? Nee, dat kan niet, er staan wat heuvels en bergen in de weg.

Maar je kunt het ook positief benaderen. Een helikopter kan er zeker landen, de club van modelvliegtuigjes krijgt er straks zijn thuishaven en de betonbaan is uitermate geschikt voor streetcar races.

Jammer ook van dat pittoreske Griekse plaatsje aan de Egeïsche zee. Dankzij Europa werd daar een heuse haven aangelegd, alleen er bleek geen achterland te zijn. Prachtig toch voor de plaatselijke bevolking? De liefhebbers kunnen er in het avondzonnetje hun vishengeltje uitwerpen terwijl anderen hun rondje kuieren over de gloednieuw aangelegde kaaien.

 

Het is zo makkelijk om kritiek te hebben. Kijk ook naar het gloednieuwe sportcentrum voor hoogtestages in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Helemaal bekostigd met EU gelden. Natuurlijk ligt deze deelstaat slechts enkele meters boven NBP (afkorting voor Neu Berliner Pegel, de Duitse variant van NAP), dus het zal iets langer duren voordat de rode bloedlichaampjes van de sporters op de gewenste waarde zijn, iets langer dan op de toppen van de Himalaya, maar ..... een beetje geduld oefenen en alles komt goed.

Net als de skipiste op het vlakke Deense eiland Bornholm en de paardensauna in noord Finland.

 

Misschien was het een beetje onverstandig van de EU om subsidie te verlenen aan de reclamespot voor de promotie van de consumptie van plofkippen: "Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Kip!!". Behalve Marianne Thieme hebben velen zich hieraan gestoord. Foutje, bedankt.

 

Veel critici storen zich ook aan de bemoeizucht vanuit Europa. Zo is bijvoorbeeld verplicht dat al het kapperspersoneel binnen de EU antislipzooltjes draagt. Ik vind dit een uitstekende maatregel. Het zal je toch gebeuren, je zit in de kappersstoel, de kapster (sorry, hairstyliste) moet even wat pakken, ze heeft haar zooltjes niet aan, voor je het weet glijdt ze uit en steekt er een punt van de schaar in je nek. Logisch dat de EU hiervoor regels stelt.

De EU regel dat bouwvakkers in de open lucht niet met ontbloot bovenlijf mogen werken, ging duidelijk iets te ver. Deze regel is weer ingetrokken. Men was eerst bang voor een overdosis aan UV-straling en het bouwend volkje moest daar tegen beschermd worden, ongeveer op dezelfde manier als een medewerker van de röntgenkamer, die bij elke foto even schielijk achter een loden wandje duikt. Inmiddels mogen de bouwvakkers hun T-shirt weer uittrekken en ze mogen ook weer fluiten naar langsflanerende mooie vrouwen.

 

Terug naar de Europese subsidies. Hier wordt mijns inziens te weinig gebruik van gemaakt. Zoals al gezegd, van gemeente, provincie en rijk hoef je weinig meer te verwachten. De Europese geldkraan zal het tekort op moeten vullen. Wat zou het prachtig zijn dat, in het kader van "Sociale en Culturele activiteiten in Krimpgebieden", de EU subsidiebron kan worden aangeboord.

Kleine schooltjes in stand houden, noodlijdende sportclubs de helpende hand reiken, het in stand houden van de schaapskudde. Financiële hulp aan musea, evenementen, orkesten, folklore zoals carnaval, ringrijden en klootschieten. Hoe simpel kan het zijn? Als de koersbalvereninging "Hoe ouder hoe gekker" in Huize Avondrood op zoek is naar een paar mooie prijsjes voor hun aanstaande lentetoernooi, dan zou het toch prachtig zijn als Europa hieraan meebetaalt?

 

Gewoon aanvragen. Via een aanvraagformulier met het Europese logo. Het is zó simpel. Ergens in Brussel zit een ambtenaar die helemaal gek is van de stempels d'ACCORD en APPROVED en van het zetten van paraafjes. Vervolgens gaat alles naar de afdeling UITBETALING (PÉAGE) en binnen een paar dagen zijn de euro's overgemaakt.

Het aanvragen is wel een beetje papierwerk, maar dit zou je kunnen uitbesteden aan een vrijwilliger die geen raad weet met het indelen van z’n tijd. Neem bijvoorbeeld een 65-plussers die in het bekende zwarte gat is gevallen is na het definitieve afscheid met z’n ex-collega’s en die niet elke minuut herinnerd wil worden aan de voorgenomen korting op zijn toch al niet zo riante pensioen.

 

Ik ken iemand in mijn naaste omgeving die dit wil doen voor slechts 5% van het uiteindelijke subsidiebedrag. Op basis van no cure-no pay.

Reacties zie ik tegemoet.

 

 

4 reacties

Bedankt voor de tip.

Ik heb het meteen geregeld.

han44

13 February 2013 om 14:08

Volgens mij kun je daar subsidie voor krijgen, Knipoog
Jopie Meerman

13 February 2013 om 14:38

Wie zou die oude man toch zijn die dat aan wil vragen?
han44

13 February 2013 om 15:34

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.