Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

143. Planologische blunders

2 reacties

Toen ik in juli 2011 mijn 60e column schreef, heb ik me nogal negatief uitgelaten over de toekomst van de met veel tamtam aangekondigde Goese Schans. Helaas moeten we constateren dat deze voorspelling is bewaarheid. Goes heeft er nu een gehuchtje bij, bestaande uit 2 halve straatjes in het midden van een troosteloze vlakte. De rest van de grootse plannen staat in de ijskast, de omliggende industrie mag voorlopig gewoon blijven, de gelikte folders met gelukkige mensen die, wandelend langs de oever van een fraaie waterpartij, hun hondje uitlaten kunnen naar de prullenbak. Eén dringend advies aan onze gemeente: haal dat bord weg met die idiote tekst: NOG SLECHTS ENKELE TE KOOP. Dit wekt bij menig voorbijganger de lachlust op.

Natuurlijk is ook de gemeente Goes het slachtoffer van de crisis. Daar is veel op terug te voeren. Maar ik heb nog wel meer puntjes van kritiek.

Was het nu echt nodig om, naar goed Amerikaans gebruik, een heuse woonboulevard in te richten, met het gevolg dat steeds meer winkels in de binnenstad het loodje leggen?

Was het ook nodig om het fietspad langs deze zelfde boulevard beurtelings rechts en links van het autoverkeer te loodsen? Valt dit onder het kopje levendigheid of speelsheid? Welke planoloog bedenkt zoiets? Daarom doet de gooi naar de titel van Fietsstad van Nederland een beetje lachwekkend aan. Oké, ze hebben precies één fietsstraat, die helaas gecompenseerd wordt door tal van levensgevaarlijke situaties bij o.a. rotondes.

Was het nodig om een aantal voorzieningen, waaronder een bioscoop, ver buiten het centrum te situeren op een de meest desolate plek die je je voor kunt stellen, namelijk tussen een aantal bedrijventerreinen en een snelweg. Vreemd toch dat de bezoekersaantallen tegenvallen...

 

Maar het kan nog veel erger. Twintig kilometers naar het westen ligt de Zeeuwse hoofdstad, toevallig ook mijn geboorteplaats. Hier kunnen ze er ook wat van. Genoeg voor een jaar lang vulling voor het programma Kanniewaarzijn.

Als je als gemeente de opdracht geeft om een nieuwe schouwburg te bouwen met onderliggende parkeergarage dan is het verstandig om deze "bestelling" op papier te zetten. Wat is er gebeurd? De aannemer had het verkeerd verstaan. Hij dacht dat hij een openluchtzwembad mocht aanleggen. Pijnlijke vergissing. Aan de gemeente zou ik willen adviseren: neem je verlies, bouw een omkleed- en doucheruimte en geniet van je zwembad op een A-locatie.

Eén van de grootste trekpleisters was ooit Miniatuur Walcheren: een prachtige Madurodam-versie van het eiland Walcheren, precies op schaal, inclusief kanaal, spoorlijn en duinenrij. Wat hebben ze gedaan? Ze hebben alle miniatuur-gebouwen op een hoop geharkt, in een vrachtauto geladen, en willekeurig neergeploft op een desolate locatie ergens ver buiten het centrum. Kanniewaarzijn.

Wat resteert is een parkachtig landschap, waar je aan de asfaltpaden nog wel kan achterhalen welk dorpje vroeger waar gestaan heeft. Niet schrikken! Deze enige groene long binnen de singels wil men bestemmen voor de bouw van de nieuwe schouwburg, annex parkeerterrein. Kanniewaarzijn.

 

Ook Middelburg is gevallen voor het Amerikaanse mall-systeem. Als je met de auto in zuidoostelijke richting de stad verlaat en je slaat op de rotonde rechtsaf dan bereik je de Mortiere Woonboulevard. Beddenreus, Beter Bed, 3 keukenbedrijven (in deze tijd van crisis), 2 doe-het-zelf zaken, 4 woonwinkels, 2 tuincentra en een markt van mediaproducten die bezoekers lokt met schreeuwerige leuzen als "Dat is míjn winkel!!" of "Ik ben toch niet gèk?". Vooral dankzij die laatste winkel staat het parkeerterrein daar nog wel eens vol, ondanks een schrijnend gebrek aan de gezelligheid van het historische stadscentrum.

Hoe anders is het als je op diezelfde rotonde linksaf slaat. Deze treurige omgeving hebben ze gedoopt tot het Zeeland Entertainment Park, afgekort ZEP. Naast de restanten van het voormalige Miniatuur Walcheren is er een vestiging van Toys XL (een mega speelgoedwinkel met een XXL vloeroppervlak), enkele noodlijdende horecaondernemingen, een klimrek voor de jeugd, een fitnesscentrum, een glowgolf, een voetbalmuseum en een evenementenhal. Deze Music Hall is de Middelburgse variant van de Zeelandhallen in Goes, een typisch geval van "Mòk òk è". 

De fietsenwinkel is al afgehaakt. Ze hadden hem een gouden toekomst voorspeld, maar juist op tijd, nèt voor het dreigende faillissement, besloot hij terug te keren naar zijn oude locatie in de binnenstad. Ook het voetbalmuseum sluit binnenkort haar deuren. Te weinig bezoekers. Op zo'n treurige locatie wil je niet zijn.

Laatste nieuwtje: het gemeentebestuur denkt er serieus over om aldaar de nieuwe schouwburg te bouwen. Kanniewaarzijn.

 

Het ergste heb ik voor het laatste bewaard. Middelburg was in de Gouden Eeuw een handelsstad. De schepen konden vanaf zee via een soort havenkanaal tot in het centrum varen.

Deze inmiddels drooggelegde vaarweg was in het landschap nog heel goed te traceren. Twee verhogingen in het landschap (waaronder de Nieuwlandse dijk) markeerden de vroegere route. Vele malen heb ik dit verhaal aanschouwelijk kunnen maken voor mijn bezoekers uit andere provincies. Zoiets moet je koesteren. Maar helaas. Op een kwade dag werd besloten om één van de dijkjes af te graven ten behoeve van ...... een golfbaan!!!!

Op de historische grond rijden nu golfwagentjes, voortgetrokken door kapitaalkrachtigen die geld genoeg hadden om de ballotagecommissie om te kopen. Onbewust van het feit welk stuk geschiedenis er om vernietigd is. Waarom heeft er niemand ingegrepen. Waarom was er geen stichting voor cultureel erfgoed die op de rem getrapt heeft? Kanniewaarzijn.

 

Sorry voor de mopperachtige toon van deze column. Middelburg is mijn geboortestad, maar ik schaam me voor de manier waarop dingen om zeep geholpen worden.

 

Volgende keer weer een wat vrolijker verhaal (hoop ik).

 

2 reacties

En wat te denken van de prijsvraag van de ANWB; het beste uitje in Zeeland. Daar staat het Voetbal museum bij...
Jopie Meerman

03 February 2013 om 19:16

Het voetbalmuseum is best leuk, alleen de locatie niet.
han44

03 February 2013 om 20:46

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.