Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

140. Wat wilt u drinken?

2 reacties

Voordat de alcoholische consumpties onbetaalbaar worden door accijnzen en/of BTW haalt men alles uit de kast om ons aan de drank te houden. Puur eigenbelang ligt hieraan vaak ten grondslag.

 

Stap een willekeurig restaurant binnen en het volgende scenario ontvouwt zich: U wordt ontvangen met een apéritief van het huis, na enkele gangen gevolgd door een alcoholisch digestief, alweer gratis. Aan het einde van het diner staat er naast de koffie een pousse-café (letterlijk: een alcoholische poging om de koffie naar binnen te duwen) en op het schaaltje ernaast liggen onder andere 2 kersenbonbons met brandewijn en 3 rumbonen!!  En als op de terugweg een wantrouwende oom agent u bij de verkeerscontrole verzoekt om het portierraampje omlaag te draaien dan kun je hem met de kassabon om de oren slaan: daar staat inderdaad slechts één rode wijn op....

Veel café's kennen een zogenaamd "happy hour", een verschijnsel dat, samen met de restanten van een tropische storm, overgewaaid is uit de States. Gedurende een korte periode zijn  drankjes verkrijgbaar tegen een zeer gereduceerde prijs. Door het verstrekken van schaaltjes met extreem zoute pinda's hoopt de eigenaar dat u nog extra consumpties gaat gebruiken, ook als de prijzen een half uur later weer zijn opgetrokken.

 

Na de decembermaand met sinterklaasborrels, eindejaarsborrels, midwinterdagen met onder andere glühwein (gelukkig blijft het bier nog steeds koel geserveerd) zijn we al weer aangeland bij de nieuwjaarsrecepties met bijbehorende alcoholica.

Bij de nieuwjaarsborrel van de gemeente bestaat de mogelijkheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, B&W en de raadsleden een handje te schudden. De rest van het jaar zijn ze weer onzichtbaar, maar precies één jaar later mag je ze opnieuw ontmoeten. Tot onze grote spijt hebben wij in ons provinciestadje deze blijde jaarlijkse gebeurtenis 15 (!!!!!) keer aan onze neus voorbij laten gaan, dus 15 keer de champagne gemist, 15 keer géén handjes geschud en het ergste: 15 keer de kans gemist om aan de verantwoordelijken te verzoeken om de gemeentelijke lasten in het komende jaar substantieel omlaag te brengen.

 

Maar ook deze nieuwjaarsrecepties ontkomen niet aan het crisis-spook. In de Zeeuwse krant werd onlangs breed uitgemeten wat de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie ons per inwoner kost. De verschillen waren opmerkelijk: van € 0,00 (Borsele) tot € 1,20 (Noord Beveland). De rest van de gemeentes zat ruim onder de € 0,20 per inwoner. Wat is er aan de hand op Noord Beveland? Ter verdediging: ze hebben daar het minste aantal inwoners en dat werkt in dit geval niet positief. Wiskundig zijn ze in het nadeel, maar dit verschil is wel heel opmerkelijk.
Misschien moeten ze een voorbeeld nemen aan de receptie in Vlissingen waar de catering verzorgd wordt door de ambtenaren en waar de burgemeester zelf de bitterballen rondbrengt.

Een andere manier om verder te bezuinigen is over te stappen op dezelfde goedkope champagne die altijd geschonken wordt bij de slotscène van Rob's grote tuinverbouwing. Hoe weet ik dat die champagne van de Aldi komt en dat ze slechts € 1,99 per liter kost?

Dat is een lang verhaal. Dit weet ik vanwege het WC-knopje. Wat is het WC-knopje? Dit is de mogelijkheid om het beeld van onze digitale TV stil te zetten om even een sanitaire stop te maken.
De uitvinding dateert uit de tijd van het kinderprogramma Ti-ta-tovenaar, waar het hulpje van de tovenaar slechts in haar handen hoefde te klappen: "en alles staat stil". Onvoorstelbaar dat je met ditzelfde knopje TV-acteurs of politici compleet stil kan laten vallen, bewegingloos met open mond achterlatend. Waar het de kamervoorzitter nog nooit gelukt is om de fractievoorzitter van de PVV het zwijgen op te leggen, is dat een fluitje van een cent voor het WC-knopje.

Via ditzelfde WC-knopje heb ik de slotscène van Rob's grote tuinverbouwing stopgezet en daardoor kon ik, met behulp van een vergrootglas, de streepjescode lezen op de rondgaande champagneflessen. Na het inroepen van de hulp van een streepjescodedeskundige werd toen meteen duidelijk waar de champagne vandaan kwam.

 

Misschien ook een advies om de receptie ter gelegenheid van het afscheid van Karla Peijs wat bescheidener te houden met andere champagne, andere toastjes en andere paté. Mogelijk dat de ontstane commotie dan een beetje luwt. Nee, de paté mag niet over de datum zijn. Dan gaan al je besparingen de mist in door personeelsverzuim.

 

Terugkerend naar ons thema "Wat wilt u drinken?" blijken de mogelijkheden legio.

Denk aan de après-ski bij de wintersport, de derde helft van een voetbalwedstrijd (ook een soort après-ski), het gratis welkomstdrankje bij aankomst in je vakantiehotel, de gratis drankjes tussen 16.00 en 18.00 uur in datzelfde hotel.

Een personeelsexcursie met aansluitend koud- en warm buffet, barbecue en bacchanaal was een jaarlijks terugkerende happening op onze school van middelbaar beroepsonderwijs. Ik kan me nog herinneren dat 2 van onze docenten de reisleider toevallig was ik dat) verkeerd begrepen hadden. De bedoeling was om eerst het culturele gedeelte af te werken en dat er pas daarna, aan het einde van de middag, overgegaan zou worden tot een iets frivoler gedrag. Zij bleven echter 's morgens al in de staminee (we schrijven België, eind jaren '90) bij de ingang hangen en begonnen Vlaamse trappistenbiertjes te nuttigen, hetgeen ons die middag uitermate duidelijk werd, vanwege hun woorden, gebaren, gedragingen en ongecontroleerde bewegingen. Ze waren nog nooit zo los in de omgang geweest. Drank brengt meer teweeg dan je lief is.

 

U kent ze wel, die mensen (voornamelijk nieuwsgierige vrouwen) die voorafgaand aan het lezen van een boek, eerst de laatste bladzijde lezen om te kijken hoe het afloopt.

Eerlijk is eerlijk, ik ben eigenlijk geen haar beter. Als ik vroeger een programma voor een bijscholing of voor een studiedag voor het eerst onder ogen kreeg, dan dwaalden mijn blikken onwillekeurig meteen naar de laatste alinea: "Wij sluiten af met een hapje en een drankje". En dan kon die cursus niet meer stuk. Deze dag gaan we met plezier beleven. Op de dag zelf merken we vanzelf wat ze ons proberen bij te brengen.

 

Met een drankje in de hand wens ik u allen nogmaals een voorspoedig 2013. Als u wilt mag u ook toasten met een jus d'orange. Toevallig heb ik die zelf ook in mijn hand.

 

(en vanavond neem ik dan nog wel een slaapmutsje.....)

   

2 reacties

Er is nog hoop : het "happy hour "gaat verdwijnen. (vanwege het coma-zuipen door onze jongeren!)
yochem

13 January 2013 om 12:24

Een heel verstandige maatregel. Helemaal mee eens !!!
han44

13 January 2013 om 12:30

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.