Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

137. Action

1 reactie

Ziezo, het einde van de wereld is weer voor twee eeuwen uitgesteld. Het wordt nu september 2208. De precieze datum moet nog geprikt worden.

 

Over naar het nieuwe onderwerp: ACTION, de winkelketen die een groot deel van Nederland in rep en roer brengt. Zo ook in dat provinciestadje in het hart van Zeeland. Hordes met kooplustigen verdringen zich tussen de schappen. Zo goedkoop? Dat kun je toch niet laten liggen? En dat geldt voor vele artikelen. Je bent een dief van je portemonnee als je dat niet meeneemt voor zo'n spotprijs. Na de lange rijen bij de kassa's te hebben overleefd gaat men uiteindelijk met tassen vol de deur uit, veel meer dan aanvankelijk in de planning lag. De helft van de aangekochte waren ligt de eerstvolgende Koninginnedag op de plaatselijke rommelmarkt, maar dat terzijde.

 

Ook buiten de winkel is het een heksenketel van aanstormende mensen die hun fiets kriskras op de trottoirs achterlaten, in hun haast om zo snel mogelijk bij de goedkope spulletjes te geraken, met als gevolg dat het een rolstoelgekluisterde nog nooit gelukt is om de ingang van de winkel te bereiken.

Het smalle bochtige straatje wordt, ondanks een parkeerverbod, gebruikt om de auto heel eventjes te parkeren. Betaalde parkeerplaatsen zijn er al op 20 meter afstand, maar een parkeerkaartje kopen past niet in het financiële plaatje van de koopjesjagers. Daar gaat al je voordeel!

Dat het genoemde straatje vaak het toneel is van onveilige verkeerssituaties, nemen zij op de koop toe.

Opklimmend in ongehoorzaamheid kun je de foutparkeerders indelen in vier klassen:

- alarmlichten knipperen en chauffeur blijft in de auto zitten

- geen alarmlichten, chauffeur blijft in de auto zitten

- alarmlichten knipperen en de auto is leeg

- geen alarmlichten en de auto is leeg

 

De parkeerwachters van de Gemeente die u en ik bij de minste overtreding onmiddellijk zouden bekeuren, houden er nu een andere tactiek op na. In plaats van te "handhaven", waarvoor ze zijn aangesteld, besluiten ze het parkeergedrag bij de Action-winkel te "gedogen".  Ze lopen langs de chaotische toestanden en komen NIET in actie.

Òf er is geen beginnen aan, òf ze zijn bang om de massa tegen zich te krijgen, òf ze zien het gewoon niet (was nou toch maar naar Specsavers gegaan), òf er zijn steekpenningen in het spel. Nee, ik suggereer niks, dat kan tot juridische problemen leiden. Ik zet alleen alle mogelijkheden alleen even op een rijtje.

 

Voor de aanwonende bewoners van een aantal seniorenappartementen is er een extra probleem. Hun slaapkamers liggen precies tegenover het magazijn van Action, waar elke werkdag om 07.00 uur in de ochtendstond een grote truck met oplegger stilhoudt om te laden en te lossen. De herrie van de rolcontainers is oorverdovend: metalen wieltjes op een metalen laadbak. Niets kan het geluid stoppen. Zelfs met deuren en ramen hermetisch gesloten, zelfs met een geluidswal van bloeiende geraniums, zelfs met het hoofd onder de dekens is het niet mogelijk om het ca. 20 minuten durende lawaaifestival te negeren.

Beklag doen in de winkel levert niets op. Het stelletje mopperende babyboomers in hun luxe appartementen wordt als lastig ervaren. Dat iemand die niet meer in het arbeidsproces zit om 07.00 nog een uurtje verder zou willen pitten, wordt lacherig afgedaan met: "U heeft gewoon pech dat u daar woont".

 

Waarom ik dit alles zo goed weet? U raadt het al. Ik ben één van die getroffen babyboomers. Ik ben één van die zeurpieten die moppert over een beetje geluidsoverlast.

 

Enkele weken geleden kwam de herrie-auto pas om 09.00 uur. Gelukkig, ze hebben het laad- en losschema gewijzigd, was mijn eerste reactie. Helaas, bij Rotterdam bleek die ochtend een verkeersinfarct te zijn geweest. Ik durf het bijna niet te vragen, maar zouden ze op de A16 niet elke dag een stevige file kunnen regelen?

Soms denk ik nog wat verder. Als er geen klanten zouden komen, zou er ook geen aanvoer nodig zijn. Zou het juridisch mogelijk zijn om bij de uitgang van de winkel te gaan staan om elke buitentredende klant persoonlijk aansprakelijk te stellen voor mijn geleden geluidsoverlast?

 

Aan mijn lezers heb ik nog wel een vriendelijk verzoek. De verkoopwaarde van mijn appartement heeft thans een minderwaarde tussen € 10.000 en € 20.000, tenzij u belooft om de zaak stil te houden. Intussen ga ik er dan maar van uit dat een makelaar niet om 07.15 uur 's morgens met kooplustigen aan de deur staat.

 

Intussen gaan mijn buren en ik door met "action" voeren.

Voor de slogan van ACTION hebben we al een nieuwe variant bedacht:

ACTION, verrassend volledig, verbazend voordelig, verdomd gehorig.


 

Het mag onlogisch en inconsequent lijken, maar wat doe ik als ik batterijtjes nodig heb voor mijn draadloze computermuis?  Dan loop ik even binnen bij de winkel aan de overkant en dan neem ik ook nog wat enveloppen en printerpapier mee. Zo goedkoop, dat kun je toch niet laten liggen?

 

Zo, de column is af. Ik denk dat ik maar ga slapen. Morgen vroeg komt die rotauto weer...

 

1 reactie

Gelukkig in Zierikzee wil men totCool nog toe geen Action
wijari

22 December 2012 om 22:29

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.