Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

136. De allerlaatste column?

0 reacties

Als de aanhangers van de Mayacultuur gelijk krijgen dan is dit inderdaad mijn laatste column. De Maya-kalender loopt af op 21 december a.s. en dat betekent het einde der tijden. In mijn onnozelheid zou ik zeggen: een kalender die stopt kun je toch vervangen door een nieuwe? Dat doe ik elk jaar !!

In het verleden hebben tal van sektes ooit het einde der tijden voorspeld. En elke keer bleek er een rekenfoutje te zijn gemaakt, tot grote teleurstelling van de sekteleden.

Maar volgens het Midden-Amerikaanse volkje is er dit keer geen ontkomen aan. Vrijdag a.s. is de langverwachte Apocalyps.

Wat staat ons te wachten?

Dooft de zon plotseling uit?

Valt de zwaartekracht weg? Wat zullen de vogels vreemd opkijken als plotseling iedereen kan vliegen...

Komen we dan toch in botsing met die raadselachtige planeet-X ?

 

In ons eigen Kootwijkerbroek woont iemand die uit betrouwbare bron vernomen heeft dat het einde der tijden gepaard gaat met wateroverlast. Hij heeft een reddingssloep omgebouwd tot een moderne ark van Noach, geschikt voor 50 personen en een paar honden. Het aantal aanmeldingen bedraagt op dit moment zo'n 35, dus er is nog plaats. Niet voor een olifantenpaartje helaas, dus er gaan veel diersoorten uitsterven.

Op donderdag de 20e kruipen ze met z'n allen in die hele krappe ruimte met geen of weinig bewegingsvrijheid. Stel dat deze mijnheer ongelijk heeft, dan staat er 48 uur later een legertje cameraploegen en persmuskieten klaar om de teleurgestelde en tot op het bot verstijfde angsthazen een microfoon voor de neus te houden. Met een beetje pech is Pownieuws er ook bij. In elk geval genoeg stof om de hele aflevering van DWDD te vullen.

 

Het valt me op dat weinig mensen geloof hechten aan de Mayacultuur. De TV-gids programmeert gewoon verder, het wedstrijdschema van de eredivisie vermeldt de thuiswedstrijd van NAC tegen PSV, de poeliers hebben de kerstkalkoenen al in huis, de vuurwerkverkoop vertoont nog geen dieptepunt, de meerdaagse weersverwachting meldt een zachte en regenachtige periode, de landelijke grapjassen zijn volop aan het oefenen voor hun Oudejaarsconference, het routeschema voor de Tour de France 2013 is al bekend. Kortom: de wereld draait door.

 

Maar er zijn ook gelovigen die het echt zeker weten: het einde nadert. Vliegreizen naar Guatemala zijn komende week compleet volgeboekt. Waarom? In dat land wordt een groot slotfeest gehouden ("Het einde der Tijden") en ze verwachten tienduizenden "feestgangers". Onnodig te vermelden dat alle vluchten naar dat land enkele reisjes zijn.

In Oekraïne slaan ze munt uit de goedgelovigheid van mensen. Er zijn Apocalypspakketten te koop met o.a. notitieblokjes, vis in blik, zeep, wodka en ....... condooms!! Dat laatste kan ik niet begrijpen, hoe goed ik ook m'n best doe. Waarom zou je aan geboortebeperking doen als je minder dan een week voor de boeg hebt? Inmiddels zijn er meer dan 1000 van die noodpakketten verkocht.

 

Een bijzondere vluchtplaats is het Franse dorpje Bugarach in de Franse Pyreneeën. In dit plaatsje van amper 160 inwoners zou er een kansje bestaan dat je het einde kunt ontlopen.

Wat is het geval? De berg Pic de Bugarach is al langere tijd een plek waar UFO's landen en weer opstijgen. Het is dus zaak om een plekje te bemachtigen in zo'n ruimteschip, maar de kans om mee te kunnen is erg klein. Slechts een handjevol aardbewoners zal een plaatsje weten te bemachtigen. Dat wordt dringen bij de ingang van zo'n UFO.

Toch willen vele duizenden Europeanen deze kans wagen en er worden dan ook chaotische toestanden verwacht. De burgemeester is ten einde raad en hij heeft 50 gendarmes de opdracht gegeven om het dorp hermetisch af te sluiten voor de vluchtende horde. Het plaatsje wordt compleet afgeschermd van de buitenwereld vanaf 4 dagen voor de Apocalyps tot 2 dagen erna. (???)

Mocht iemand die blokkade toch kunnen doorbreken, er is in Bugarach precies één chambre d'hôte. De tuinkamer kost € 45 per nacht en biedt uitzicht op de Pic de Bugarach, wat handig is, want dan zie je de UFO's aankomen. Het logement biedt de mogelijkheid om met VISA te betalen, deze keer vooraf afrekenen, anders blijft de patron met een financiële strop achter.

 

Stel dat een Nederlandse geluksvogel een plekje weet te bemachtigen in één van de ruimteschepen. Natuurlijk is hij in het bezit is van een Ipad, in de hoop dat er op die vreemde planeet een stopcontact is dat geschikt is voor zijn oplader en in de hoop dat er voldoende wifi is om op www.telegraaf.nl te kunnen lezen hoe het afgelopen is op moedertje aarde.

Stel dat het einde der tijden opnieuw een paar eeuwen wordt uitgesteld, is het dan brutaal om aan die aardige aliens te vragen om even een terugvlucht te regelen naar vliegveld Midden Zeeland, om daar als spijtoptant het dagelijkse leven te kunnen voortzetten?

 

Wordt het mijn laatste column? Ik hoop het niet. Ik heb nog voldoende onderwerpen op voorraad. En bovendien moet ik alle harte(n)wensen uit column-132 nog in vervulling laten gaan.

 

Tot de volgende keer.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.