Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

135. Slodderwetenschap

1 reactie

Kandidaat voor hèt woord van 2012. Het woord slodderwetenschap moet het opnemen tegen woorden als fraudehoogleraar, woekertandarts, inbrekersrisico, nivelleringsfeestje, onderwaterhypotheek, kunduzakkoord en koefnoentype.

 

De inspiratie voor deze column kreeg ik van Diederik Stapel, de Pinocchio van het jaar. Nooit gedacht dat column-74 ("De waarheid geweld aandoen")  zo snel al een vervolg zou krijgen.

Diederik is van beroep sociaalpsycholoog en hield zich tot voor kort bezig met gedragswetenschappen, een weinig tastbare materie, dat is gebleken. Het wordt tijd dat de psyche van de heer Stapel aan een grondig onderzoek wordt onderworpen.

 

Zo maar een paar voorbeelden van zijn interessante onderzoeksgebieden:

Ongelooflijk maar waar: Als je schoolmeisjes confronteert met een foto van een sexy soortgenoot dan willen zij het geportretteerde vrouwbeeld overnemen, ze gaan zich daarom sexier gedragen, wat weer leidt tot verminderde studieresultaten.

Wie is in hemelsnaam geïnteresseerd in zo'n stelling? Zit Nederland hierop te wachten? Wat kost dit de belastingbetaler, bovenop het riante salaris van meneer Stapel, de kopieer- en verspreidingskosten en de gebruikelijke borrel ter ere van de zoveelste publicatie?

Ik zie het al voor me. Diederik bezoekt een willekeurige scholengemeenschap (Amarantis bijvoorbeeld), loopt de kantine binnen en toont een foto van een schaars geklede dame aan drie toevallig aanwezige studentes, die prompt schaapachtig beginnen te grinniken, wat voldoende bewijs is voor de al eerder geformuleerde stelling!!!

 

Het onderzoek naar een andere interessante stelling speelt zich af in groep 2 van een willekeurige basisschool. Twee groepjes kleuters worden allen voorzien van 10 zuurtjes. De eerste groep heeft zojuist een kleurplaat gemaakt met Sinterklaas in de hoofdrol, de andere groep heeft iets anders gedaan. Wat blijkt? De Sinterklaas-groep heeft minder moeite met het uitdelen van zuurtjes aan andere kleuters. De stelling is bewezen: De confrontatie met de grootste weldoener van Spanje leidt tot sociaal en vrijgevig gedrag bij jonge kinderen.

Natuurlijk worden alleen die resultaten meegenomen die passen in het vooraf gestelde eindresultaat.

Alles nog even uittypen, printen, kopiëren en op naar het volgende borreluurtje.

 

Het sjoemelen met resultaten is van alle tijden. Toen ik vroeger in de chemie bepaalde research uitvoerde, was er al die collega van mij, die alleen die resultaten publiceerde die pasten in het onderzoek. De andere resultaten werden afgedaan als "missers" en haalden het eindrapport niet. En het ergste was: ons beider opdrachtgever was altijd heel blij met die prachtige rapporten met die klinkende cijfers van de gewaardeerde collega.

 

Maar Diederik ging nog een stapje verder door te publiceren zonder dat er één onderzoekje was uitgevoerd en dat is kwalijk te noemen. Niemand uit zijn omgeving durfde ook maar één woord van kritiek te uiten. Meneer Stapel stond bekend als charismatisch, dominant en intimiderend, met de nadruk op dat laatste woord.

Publicatiedruk, was later het excuus. Druk om op gezette tijden een rapport aan de mensheid te schenken.

Publicatiedruk, ik weet er zelf alles van. Iedere week één nieuwe column het levenslicht te laten aanschouwen. Ik geef het je te doen. Maar dat is voor mij nog geen reden om de zaak af te raffelen of plagiaat te plegen.

 

De laatste pennenvrucht van de heer Stapel dateert van ná zijn bekentenis.

Een boek!! Een echt boek!! Met als titel "Ontsporing".

Het is een aaneenschakeling van zielige bekentenissen aan de buitenwereld:

- Ik verzon alles met zo veel passie dat ik er zelf in begon te geloven.

- Ik ben tot niets meer in staat, ik ben verdoofd en versteend. Ik ben een slappeling.

- Ik heb mezelf in de afgrond gestort en ik  heb vele collega’s, promovendi en studenten meegesleurd.

- Ik heb gefaald als wetenschapper. Diepe, diepe spijt. (hoe diep?)

Het boek is zo zielig dat het zo maar kan gebeuren dat bij de lezer de waterlanders over de wangen lopen. Nee niet bij mij. Sorry, ik kan geen medelijden opbrengen. Zelfs na het pellen van een mand met uien, zelfs na het wegzuigen van 2 zakjes Fisherman Friends, zal ik geen traantje laten.

 

Het boek is te bestellen bij BOL.com voor € 18,90 en € 1,99 verzendkosten. Vandaag besteld, morgen in huis. Bij ECI is het E-boek te downloaden voor slechts € 11,90, een koopje.

En in de boekhandel natuurlijk, daar ligt ook een hele Stapel.

Waar gaan de opbrengsten van dit boek naar toe? Toch niet naar meneer Stapel zelf, mag ik hopen. Dat zou het toppunt zijn.

 

We hebben het nog niet gehad over de neveneffecten.

Een student die bij zijn eerste sollicitatie meldt dat hij is afgestudeerd onder begeleiding van professor D. Stapel krijgt bij vertrek het veelzeggende zinnetje: "U hoort nog van ons".

 

En wat te denken van het omzetverlies van restaurant Stapelbakker op het terrein van Mariënwaerdt? Slechts een complete naamswijziging kan uitkomst brengen.

Wie wil er nog slapen in een stapelbed?

Wie wordt er nog stapelverliefd?

Het woord "stapelgek" zal toch dubbelhard aankomen?

Zal PvdA-leider Samsom geen flauwe PVV-grapjes tegemoet kunnen zien, met zo'n voornaam?

 

Om positief te eindigen. Meneer Stapel heeft mij geïnspireerd tot een onderzoek. Het is bekend dat als twee mensen elkaar ontmoeten en als ze ontdekken dat ze allebei hetzelfde dialect spreken, dat ze dan ook daadwerkelijk overschakelen van ABN naar dat bewuste dialect, ongeacht de samenstelling van de rest van het gezelschap.

 

Mijn proefschrift gaat heten: "Het gebruik van dialect als functie van de gesprekspartner".

Met als ondertitel "Za'k ut doe of za'k ut laete?"

  

1 reactie

'k Ebben zelluf wè gemorke in de loap van de jaeren dat zwiege soms beter is as praete...Oak al is 't in dialectObepaald
Mà j'ei wêê 'n moai stikje geschreve. Compelementen.  En 'n goei weekend!

Jopie Meerman

08 December 2012 om 10:55

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.