Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

132. Harte(n)wensen

0 reacties

Eerst Napels zien, dan sterven. Zo luidt het overbekende zinnetje.

Als bejaarde puber moet ik ernstig bij mezelf te rade gaan welke dingen ik zeker nog zou willen doen. En dan houden we een bezoek aan Napels voor het allerlaatste.

Wat staat zoal op m'n reisverlanglijstje? Een cruise over de Nijl, een auto huren in IJsland en alle watervallen en geisers bekijken, nog een tweede keer naar Santorini, dat wonderschone Griekse vulkaaneiland en bovenal ......... nog een tweede keer naar Venetië. Nee, niet morgen, want er schijnt nu een halve meter water te staan op het San Marcoplein.
Bij ons vorige bezoek viel het ons op dat veel toeristen de kortste weg nemen van het station naar het San Marcoplein, aldaar de reeds aan obesitas lijdende duiven nog wat bijvoederen, een kapitaal uitgeven aan een minikopje espresso en dezelfde wandeling terug nemen naar het station. Ziezo, wij hebben Venetië gezien!
Deze met bordjes aangegeven looproute vertoont veel overeenkomst met de Amsterdamse Kalverstraat op een drukke zaterdagmiddag in het toeristenseizoen. Voetje voor voetje volgen de brave kuddedieren de bordjes "San Marco" en ze beseffen niet dat afwijken van deze route niet alleen veel rustiger, maar ook veel interessanter is. Er zijn zeker 100 Venetiaanse stadshoekjes, kanaaltjes, bruggetjes die veel mooier zijn dan het genoemde plein met de duiven. Ik zou graag nog eens kriskras door deze mooie stad dwalen, gewoon, op intuïtie, zonder bordjes te volgen, net als 20 jaar geleden.

Wat wil ik verder zeker nog doen?

Opstijgen vanaf vliegveld Midden Zeeland, en per parachute via een dubbelsprong precies naast het terras van restaurant 't Vliegveld terechtkomen, alwaar op een gereserveerd tafeltje een heerlijk glas donker Trappistenbier voor me klaarstaat. Op de goede afloop.

Nog één keer de Hedwige zien in droge toestand.

Eén keer naar het trainingsveld van Nou Camp en aldaar Lionel Messi door de benen spelen. Eén keertje maar. En 't filmpje mag wat mij betreft op Youtube.

Eén keer een bungyjump maken vanaf de bekende brug bij Queenstown, Nieuwzeeland. Ze schijnen daar een speciale voordelige actie te hebben voor 65-plussers. Als zij genoegen nemen met een tweedehands touw dan mogen zij gratis springen!!! Dit eerder gebruikte touw is ietwat uitgerekt, dus je moet erop bedacht zijn dat de springer getrakteerd wordt op een gratis hairdip. Shampoo meenemen dus.

 

Dit lijkt me ook leuk: Terug in de tijd met de teletijdmachine van professor Barabas (zie columns 76 en 77) naar het dorpje van Asterix in Gallië, aldaar een slokje van de toverdrank van Panoramix te nemen om vervolgens met een grote ronde menhir van Obelix een voltallig legioen Romeinen om te kegelen. Dat wordt genieten. Kan ik vast oefenen voor mijn eerste koersbaltoernooi op de bejaardensoos.

 

Op verjongingskuur naar de Noordpool. Nee, niet met zalfjes of lotions. Als je namelijk precies op de Pool rondjes loopt dan passeer je steeds weer de datumgrens. Na elk rondje ben je een dag jonger. Wel in de goede richting lopen natuurlijk. Zou André Kuipers ook zijn rondjes in de goede richting gedraaid hebben? Waarschijnlijk niet. Volgens hemzelf voelde hij zich meteen na de landing op aarde 20 jaar ouder geworden.

 

Nog een paar hartenwensen van mij in combinatie met bekende politici:

 

Wat zou ik graag samen met Melanie Schulz alle Nederlandse snelwegen afrijden met een auto met een flinke aanhangwagen om alle 130 km borden op te kunnen halen. Dat wordt een gezellig ritje, ik denk best dat het klikt tussen ons. Eerst moet ik dat blondje even overtuigen van de nutteloosheid van die borden, maar dat lijkt me geen punt.

 

Samen met Mark Rutte nog een dagje extra nivelleren. Een feest, als je Hans Spekman mag geloven. En vanzelfsprekend nog even aan de knoppen draaien om al te grote negatieve effecten weg te werken. En diezelfde avond wordt het weer lachen als bij Pauw en Witteman de gehele tafel weer gevuld is met woedende VVD-mastodonten, die op hun achterste benen, moord en brand schreeuwen dat er van hun torenhoge salarissen enkele eurootjes afgeroomd worden. Prachtige televisie gaat dat weer worden. Ik heb de vorige keer ook al zo gelachen.

 

Samen met Edith Schippers op kroegentocht. In elk rookcafé laten we een laatste waarschuwing horen en krijgen alle rokers, als ludieke actie, een pakje nicotinekauwgum uitgereikt. Achteraf is het niet zo waarschijnlijk dat Edith hier serieus op in zal gaan. Onze "minister van tabak" heeft nauwe banden met Philip Morris en bovendien brengt elk pakje sigaretten accijnzen in de schatkist.

 

Samen met Geert Wilders een kruiwagen vol met euro's Athene binnenduwen, als symbool van de allerlaatste donatie. Teruggekeerd in Nederland openen Geert en ik dan een nog splinternieuw asielzoekerscentrum, van een dusdanige omvang dat het gehele tentenkamp in Amsterdam overbodig is geworden.

 

Een hele andere wens van mij:

Geïnspireerd door de film Antipodas van de bekende Russische cineast zou ik graag eens willen weten wat zich loodrecht onder mij bevindt. Down under noemen ze dat. Een putje graven dus. Niet stoppen, maar gewoon doorgraven. Het is wel zaak om vooraf enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Ga vooral luchtig gekleed, want halverwege de graaftocht kan het zomaar heel warm worden. En neem een opgevouwen rubberboot mee, een pompje, een paar peddels en een hoeveelheid proviand. Op het kaartje is te zien dat het eind van het putje uitkomt bij de gele stip.

 

De afstand tot  Nieuwzeeland is dan nog zo'n kleine 1200 kilometer. Ter vergelijking: dit is ongeveer de afstand van Amsterdam naar Rome. Als ik elke dag 5 kilometer roei dan ben ik reeds na 8 maanden op het Zuidereiland. Leuke bijkomstigheid: als ik besluit om deze reis te maken, dan kan ik meteen die bungyjump maken. Twee vliegen in één klap.

 

Is daarna Napels aan de beurt?

"Eerst Napels zien, dan sterven" luidt het motto.

Toch wacht ik nog even met een bezoekje aan deze stad, het tweede deel van het zinnetje bevalt me namelijk niet zo....

    

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.