Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

129. Boer zoekt vrouw

3 reacties

Het is niet anders. De aflevering "Boer zoekt Vrouw" 2012 is de saaiste ooit. De hoofdrolspelers zijn niet vooruit te branden, ondanks wanhopige pogingen van Yvon Jaspers, die de liefdesvuurtjes tevergeefs probeert aan te wakkeren.

Het programma De Wereld Draait Door was dit ook opgevallen en probeerde de helpende hand te bieden door bepaalde scènes te herhalen met een andere, levendiger dialoog. Helaas, dit viel niet goed bij de KRO, met als gevolg dat DWDD van de VARA geen saaie beelden meer mocht opleuken op straffe van een flinke dwangsom.

Maar de creativiteit van DWDD kent geen grenzen. Bepaalde scènes werden nu nagespeeld met Playmobil poppetjes (speciaal overgevlogen vanuit de Kunduzmissie in Afghanistan) en becommentarieerd door Sanne Wallis de Vries en dominee Gremdaat.

Merkwaardig dat een dominee zich bezighoudt met het liefdesleven. Vroeger was dit voorbehouden aan meneer pastoor, die altijd precies negen maanden en één week na het huwelijk bij het jonge echtpaar op bezoek kwam om hardop te informeren hoe het toch stond met de gezinsuitbreiding. En als er nog geen buikje te zien was, dan zwaaide er wat. Wat er dan zwaaide? De wijwaterkwast natuurlijk! En de heer des huizes werd even apart geroepen en van enkele nuttige adviezen voorzien, heel overtuigend uit de mond van een niet-ervaringsdeskundige. Duidelijk dat het woord "kruis"verhoor een religieuze achtergrond heeft.

 

Ik ben een beetje afgedwaald. Terug naar het zieltogende "Boer zoekt Vrouw". Wat hebben ze de laatste jaren al niet geprobeerd om wat variatie aan te brengen. Na "Boerin zoekt man" en "Boer zoekt man" blijft er nog slechts één nieuwe optie over "Boerin zoekt vrouw". En daarna is het echt over en uit. De kijkcijfers zullen dit meedogenloos aantonen.

 

Wat te doen? Hoe kunnen we de KRO helpen aan een nieuwe verfrissende formule?

Ik heb een geweldig idee: zoek de oplossing in het dierenrijk!!!

Nog nooit vertoond: het programma "Reu zoekt Teef" met Martin Gaus als presentator.

Nee, niet lachen, het is geen flauwekul, ik ben bloedserieus, ik zie het helemaal voor me.

Want ook dieren kunnen keuzes maken. Wat dacht u van dat hondje van het bekende reclamespotje die een weloverwogen keuze moet maken tussen een bak met Bonzo brokken en een bak met brokken van merk X.

Of de keuze van die valse boerderijhond, die uit een peloton fietsers toevallig altijd voor míjn smakelijke kuiten kiest.

Wie herinnert zich niet de cavia's uit de Wie-kent-kwis uit de jaren '70 en '80. Deze harige beestjes luisterden naar de namen Jos Brink, Johan Cruijff, André van Duin, Sjakie Swart, Simon Tahamata en Mieke Telkamp. De winnaar van de kwis mocht één kandidaat-cavia uitzoeken en onder de bezielende leiding van Fred Oster werd dat arme beestje losgelaten in een soort doolhof. Maar aan het einde moest het beestje kiezen door welke poort hij de arena zou verlaten. Die keuze bepaalde het uiteindelijke gewonnen geldbedrag. Prachtige TV was dat.

Hoezo, dieren kunnen geen keuzes maken?

 

"Reu zoekt Teef", dat gaat het dus worden. De keuze van Martin Gaus ligt heel erg voor de hand. Hij is de enige Nederlander die het blaffen van een hond kan vertalen in ABN. En omdat het programma toch niet live is, kan hij zelf voor de ondertiteling zorgen.

Omdat er in het dierenrijk nogal eens sprake is van veelwijverij, kijk bijvoorbeeld naar dominante gorillamannetjes, moeten we in de reglementen duidelijk omschrijven dat dit niet de bedoeling is. De reu mag dus NIET kiezen voor alle drie de teefjes. Hij moet weten waar hij aan toe is.

Hoe is verder de opzet? Na een eerste snuffelstage mogen ze gezamenlijk brokjes eten aan de grote keukentafel om het eerste ijs te breken. Om beurten mogen de vrouwtjes een nachtje blijven slapen in het grote hondenhok. En dan komt er een cruciaal moment. De reu moet één van de teefjes wegblaffen. Toevallig gebeurt dat nu ook al want boer Aad heeft onlangs kandidaat Ina weggeblaft.

Denkt u ook niet dat dit geweldige TV kan worden? En de beste acteurs uit "Reu zoekt Teef" mogen in het programma Kassa als vakjury fungeren bij de hondenbrokkentest, alweer met meneer Gaus als tolk en ondertitelaar.

 

Nog een stapje verder: "Hengst zoekt Merrie" onder leiding van Ankie van Grunsven. Deze formule verkopen we aan het Verenigd Koninkrijk waar Camilla Parker-Bowles de Engelse versie gaat verzorgen.

 

En wat doen we intussen met Yvon Jaspers? Die sturen we op sabbatical, een heel jaar lang. Dan kan ze even lekker ontboeren. Trouwens, heel typisch dat onder het woord "ontboeren" geen rood streepje verschijnt van de spellingscontrole. Dat woord bestaat dus al. Òf de spellingscontroleurs van MS-Office zagen al lang aankomen dat Yvon tegen een burnout aanzat, òf dit woord werd al gebruikt door projectontwikkelaars van vóór de crisis die bij hun uitbreidingsplannen de aanwezige agrariërs met een zo goedkoop mogelijke oprotpremie van hun landerijen probeerden te jagen, òf het woord ontboeren slaat op mijzelf, op de eerste maanden van mijn pensionering, toen ik na 29 jaar agrarisch onderwijs even niet in staat was om de draad weer fatsoenlijk op te pakken.

 

Het schijnt dat er mensen zijn die het nog steeds kunnen volhouden om wekelijks af te stemmen op de huidige serie Boer zoekt Vrouw. Het zou dus zo maar kunnen dat er zich zulke mensen onder mijn leespubliek bevinden. De kans is klein, maar toch. Speciaal voor hen: excuses voor bovenstaande persiflage.

Ik heb slechts een opbouwende bijdrage willen leveren aan het programma-aanbod van de Nederlandse televisie.

3 reacties

Héél opbouwend hoor, Han!

Reu zoekt Teef, Hengst zoekt Merrie... wat een uitmuntende ideeën van jou, zeg! Heb je ze al aan de KRO doorgespeeld? Boer zoekt Vrouw heb ik nog nooit gezien, maar als er dieren aan te pas komen, ben ik van de partij hoor.

Wat dacht je van Stier zoekt Koe, Haan zoekt Kip of Kater zoekt Poes? Als ze tot dat laatste besluiten, wil ik die twee van mij wel beschikbaar stellen, dus ik hoor er nog van!

Tuinfluiter

27 October 2012 om 17:41

Is Beer zoekt Zeug ook een leuke? Met een echte modderlocatie in het verdronken land van Saeftinghe?

han44

27 October 2012 om 17:51

@ Lijkt me helemaal geweldig. Alleen worden mijn katjes dan niet beroemd, want zeugen en beren bezit ik helaas niet...
Tuinfluiter

27 October 2012 om 17:55

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.