Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

128. Klein Zwitserland

0 reacties

Als we in ons lage landje aan de zee enige bodemverheffing bespeuren dan zijn we geneigd om deze miniheuveltjes te vergelijken met hun grote broers in een land waar er echte bergen zijn. Het getuigt dan ook van enige overdrijving om het etiket Klein Zwitserland te plakken op een wijkje aan de rand van Den Haag, een restaurant in Slenaken, een speeltuin in Tegelen, een hotel in Heelsum, een bosgebied bij Rijssen, een duingebied op Schiermonnikoog, een camping bij Zuidwolde, een park in Amersfoort, een brasserie in Wijk aan Zee. Toegegeven, er liggen in de buurt van alle genoemde plekken enige molshopen, die makkelijk voor heuveltjes kunnen doorgaan, maar ik kan het absoluut niet plaatsen dat er aan het Friese Bergumermeer een partycentrum luistert naar de naam, jawel, Klein Zwitserland!!!

De enige verklaring die ik kan bedenken is dat de naam is afgeleid van de vele verkeersdrempels op de toegangsweg tot het gebouw met die mooie naam.

 

Maar we staan niet alleen. Ook in andere landen gebruiken ze dezelfde vergelijking met dat mooie Alpenland.

- Suisse Normande, een heuvelachtig gebied in Normandië

- Camping Petite Suisse in de Belgische Ardennen

- Petite Suisse, een stukje Luxemburg bij Echternach

- Sächsischer Schweiz en Fränkischer Schweiz bij onze Oosterburen

- Rühler Schweiz aan de Weserradweg in datzelfde Duitsland

 

Dit soort vergelijkingen blijft niet beperkt tot Zwitserland.

De Gorges du Verdon worden, niet onterecht overigens, de Grand Canyon van Frankrijk genoemd. En het Bodetal in de Harz gaat door voor de Grand Canyon van Duitsland. Een mooie streek, dat geef ik toe, maar onze herinneringen gaan toch elke keer onwillekeurig weer terug naar dat éne dorpje, naar dat éne Gasthaus, waar we de allergrootste megaschnitzel op ons bord kregen, die we ooit gezien hebben. Die heeft meer indruk gemaakt dan de canyon. (zie column-11)

 

Nog meer vergelijkingen, er zijn er genoeg.

Frankfurt heet al jaren het Manhattan aan de Main en ook Rotterdam mag meedoen: Manhattan aan de Maas.

Dresden wordt ook wel Florence aan de Elbe genoemd.

Andersom werkt het niet. New York is NIET het Rotterdam aan de Hudson en Florence is NIET het Dresden van Toscane. Nee, het werkt maar in één richting.

 

Na de tiendaagse veldtocht van 1831 en de slagen bij Hasselt en Leuven bleven de voornaamste schermutselingen tussen België en Nederland beperkt tot het strijdpunt wie zich het Venetië van het Noorden mocht noemen: Brugge of Giethoorn. Felle woorden zijn hierover gewisseld. De laatste tijd is deze kwestie naar de achtergrond gedrongen door de strijd om de Hedwige.

Nog een paar vergelijkingen;

De camping Klein Scheveningen aan de Lek bij Lopikerkapel heeft slechts één ding gemeen met de badplaats aan de Noordzee: als je je ogen opendoet zie je water.

Oudenbosch is het Vaticaan van Westbrabant.

Kloetinge werd wel het Wassenaar van Goes genoemd.

Hansweert werd ooit Klein Antwerpen genoemd vanwege de vele schipperskroegjes.

Het begin van het Albertkanaal bij Maastricht is ons eigen Kanaal van Korinthe, deze heb ik zelf verzonnen.

Sommige straatnamen roepen vragen op: Waarom is er in Middelburg een Klein Vlaanderen? Werden daar gemiddeld meer frieten gegeten? En in Klein Frankrijk in Goes? Meer stokbrood dan gemiddeld? Het googelen bracht me niet verder.
Het gaat iets te ver om het riviertje de Geul de Mississippi van Zuid Limburg te noemen, hoewel, enkele maanden geleden, na een hevige regenbui, was er iets voor te zeggen.

Een vergelijking kan ook negatief uitpakken. Zo wordt het Belgische Charleroi wel het Chicago aan de Sambre genoemd en sinds de bestuursperikelen bij voetbalclub Vitesse spreekt men van FC Hollywood aan de Rijn.

 

Een zandverstuiving bij het Veluwse Kootwijk wordt spottend aangeduid als de Nederlandse Sahara. Ter informatie: Het strandje bij Kootwijk is 7 vierkante kilometer groot, de Sahara heeft een oppervlakte van 9.065.000 vierkante kilomeer en is daarmee 1,3 miljoen x zo groot.

Maar daar komt snel verandering in !! Met de straalstroom wordt het Afrikaanse zand opgetild en met grote kracht naar Nederland geblazen.

Het is nog maar een kwestie van tijd en dan kunnen we de Sahara aanduiden als het Kootwijk van Afrika.

 

Slotvraag: waar kunnen we onze carwash-nota declareren, die het Saharazand van onze auto's moest wassen? Een adresje ergens in Libië? Ik zal dat eens serieus gaan uitzoeken. U hoort nog van me.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.