Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

126. Zeeland Promotie

0 reacties

De imagocampagne "Welkom in Zeeland" is mislukt, tenminste als je de media mag geloven. Op de stippels van "Welkom in ......" kun je elke andere provincienaam invullen, is hun argument.

Wat kunnen we hier aan doen? Op welke manier kunnen we meer bezoekers naar onze fraaie provincie lokken?

 

We moeten uiteraard niet alles weggooien wat we hebben. Denk aan al die toeristen die speciaal komen voor onze klederdrachten, onze klompendansen, onze bolussen, onze oesters en mosselen en onze boterbabbelaars. Die mensen mag je niet teleurstellen.

Ook aan onze grote attracties zoals Film by the Sea, Concert at Sea, Zeeland Nazomerfestival en de Kustmarathon valt niet te tornen. En de vele zomermarkten, mosseldagen, visserijdagen, braderieën, straatfestivals mogen ook blijven.

 

Toch moeten we nieuwe dingen verzinnen. Waar liggen onze kansen?

Vliegveld Midden Zeeland krijgt binnenkort een verharde landingsbaan. Daar kunnen we iets mee. Ryan Air opent een aantal vluchten op Arnemuiden Airport, vanuit Europese hoofdsteden.
In navolging van de hartelijke Hawaiiaanse  ontvangst worden alle passagiers onderaan de vliegtuigtrap verwelkomd door plaatselijke schonen, gekleed als moderne Zeeuwse meisjes, die de nietsvermoedende toerist omhangen met een krans van mosselschelpen en gepelde garnalen. Het overbekende "Aloahé" wordt in het Zeeuws vertaald: "Oe ist noe méé joe?"

Vlissingen moet opnieuw de thuishaven worden van luxe cruiseschepen, met één verschil. De passagiers moeten worden ontscheept aan de voet van Michiel de Ruyter. Dan kunnen ze in het Vlissingse centrum meteen beginnen met hun geld uit te geven. Wat een verschil met die sombere en desolate Buitenhaven zal dat zijn.

 

En nu een paar nieuwe slogans, daar moeten we ook aan werken. Zomaar wat voorzetjes:

"Zeeland is het einde":  Waarvan? Van de spoorlijn? Van de wereld? Nee, deze toch maar niet dus.

"Er gaat niets onder Zeeland": Niet echt een wervende tekst. Bovendien kun je een miljoenenclaim uit Maastricht verwachten vanwege deze topografische blunder.

Speciaal voor die mensen die denken dat onze provincie dichtgeplakt zit met kranten, plaatsen we een groot billboard bij Rilland met een rectificatie: "Wij hebben de kranten weggehaald"

De volgende tekst zou het mogelijk erg goed doen: "Ons Zeeuwen zien zunig, mè julder toch nie éé?"

Want het is toch onze bedoeling dat bezoekers geld uitgeven. In dat kader heb ik nog twee tips voor horecamensen die hun terras vol willen krijgen.

1. Nodig een vrolijk ogend seniorenkoppel uit op uw terras en voorzie ze van een gratis drankje. Zij een prachtige niet-ingezakte cappuccino. Hij een prachtige goudblonde Emelisse abdijbier. Tien tegen één dat uw terras binnen de kortste keren tot de laatste stoel gevuld is. Even terzijde: ik ken een echtpaar op leeftijd, dat heel graag als toeristenlokker zou willen fungeren. Even een mailtje naar han44@zeelandnet.nl

2. Wees niet "zunig" met het tappen van een biertje. Er zijn, met name Duitse, toeristen die het mini-biertje, dat ook nog voor de helft uit schuim bestaat, beschouwen als een aardigheidje van het restaurant. Een soort vloeibare amuse, vóórdat het echte werk begint. Tot hun verbijstering moeten ze achteraf voor dit vliegenpiesje ook nog betalen, en niet te weinig.

 

Ook nog enkele tips aan het Zeeuwse politiecorps. De volgende maatregelen hebben een averechts effect op het ultieme Zeeland-gevoel.

- bij de entree van Zeeland, op rijksweg 58, op een zaterdag in de zomerperiode, alle voertuigen naar een parkeerplaats dirigeren en uitvoerig aan een controle onderwerpen

- iedereen die 55 km/uur rijdt op de Schroeweg in Middelburg een hoge boete toesturen

- alle auto's die tijdens de Kustmarathon verkeerd geparkeerd staan een onvriendelijk briefje onder de ruitenwisser stoppen

Er zijn momenten te bedenken om heel af en toe, heel even een oogje dicht te knijpen....

 

Behalve het verkopen van ingeblikte Zeeuwse luchtjes (koeienmest, gekookte mosselen, etc.) aan te bieden bij de Zeeuwse stand van de vakantiebeurs, heb ik nog nagedacht over meer mogelijkheden om Zeeland te promoten.

Hier volgen zo maar wat wilde ideeën, het resultaat van 5 minuten diep nadenken:

 

- een Zeeuwsvlaamse excursie "Voor het laatst de Hedwige zien" (dit kun je nog jaren volhouden)

- het strandje de Kaloot bezoeken voordat het naar de kaloten gaat

- verhuur van loopfietsen aan het Goese Sas (buitendijks fietsen geeft een schrikreactie bij de vogels; lopen vinden die vogels geen probleem)

- een geurexcursie naar een gestrande potvis op het strand van Dishoek

- een excursie naar EPZ om de scheurtjes in de kernreactor te bekijken

- een culinaire fietstocht door de Zak van Zuidbeveland op een zondagmiddag (helaas: alle horeca is dicht....)

- stockcar-racing op de Ring van Dreischor, bijgenaamd het Zeeuwse Indianapolis

- een bergetappe van de Tour de France in Zeeland, over alle aprelletjes van het eiland Tholen en met de zware 4% slotklim naar de Postbrug te Wemeldinge

- de jaarlijkse erotiekbeurs in Sint-Philipsland

- een ProjectX party op het dorpspleintje van Kleverskerke

 

Toch zijn we op de goede weg, want het Zeeuws Woordenboek staat inmiddels online en er is een speciale vertaal-app voor de Smartphone voor het geval je één of andere autochtoon absoluut niet kan verstaan.

Met de buitendijkse horeca gaat het de goede kant op, sinds ook in Baarland een strandpaviljoen is geopend. Mensen willen onderuit zitten met een consumptie en heerlijk over het water turen.

Er zijn echter nog blinde vlekken op de Zeeuwse kaart.

 

Binnenkort stopt elke trein door Zeeland op elk stationnetje. Een nadeel? Nee, integendeel. Onze treinreizigers kunnen op deze manier alvast wennen aan het rustgevende tempo in het Zeeuwse land.

 

"Zeeland, het land waar het leven goed is"  (zo slecht was die slogan toch niet?)

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.