Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

125. De veegtelefoon

1 reactie

Heeft u al een veegtelefoon? Dit is een telefoon zonder toetsjes, waarbij je via onnatuurlijke bewegingen met duim en wijsvinger over een schermpje moet vegen om het één en ander voor elkaar te krijgen. Nog niet zo lang geleden zou je voor het maken van diezelfde spastische bewegingen met een busje met loeiende sirene met de grootste spoed naar een gesloten inrichting worden gereden.

Diezelfde angst had ik enkele jaren geleden toen ik samen met mijn kleinzoon een spelletje tennis op de wii speelde. Schichtig keek ik elke keer naar het raam of toch niemand mij zou betrappen op de idiote bewegingen en ik werd pas weer een beetje rustig na het sluiten der overgordijnen.

 

Terug naar de veegtelefoon, ook wel de aaitelefoon, in het Engels de Iphone genoemd. Nee, ik heb er nog zelf nog geen. Ik doe het nog gewoon met mijn Nokia toetsjestelefoon: bellen, SMS-en en 's morgens gewekt worden via een bescheiden piepje. En dat was het zo ongeveer wel. Meer functies heb ik niet nodig.

Waarom ik nog niet overstag ben gegaan voor zo'n veegtelefoon? Dat is een heel verhaal.

 

Het is namelijk wetenschappelijk onderzocht dat met name straatvegers, schoorsteenvegers, glazenwassers en (gepensioneerde) wiskundeleraren zwaar ondervertegenwoordigd zijn, waar het de aanschaf van een veegtelefoon betreft. Bij straatvegers, schoorsteenvegers en glazenwassers mag dat duidelijk zijn. Deze mensen zijn beroepshalve de hele dag bezig met veegbewegingen en hebben niet de behoefte om privé ook nog een keer over een minischermpje te vegen.

Hoe zit dat bij wiskundeleraren? Waarom juist wiskundeleraren en geen geschiedenisleraren? Wel, dat heeft alles met de complexiteit van het vak te maken. Ik put hierbij uit eigen ervaring.

Als je een schoolbord volgekalkt hebt met wiskundige formules dan klinkt er achter uit de klas een benepen stemmetje, behorend bij een schuchter meisje: "Meneer, ik snap het nog steeds niet. Wilt u het nòg een keer uitleggen?".  Hup, bord schoonvegen en opnieuw beginnen. Het woord WISkunde slaat vermoedelijk op het WISSEN der schoolborden. Ik heb wat schoolborden gewist in mijn lange carrière. De vele veegbewegingen hebben mijn schouders zodanig belast, dat ik daar nog steeds de naweeën van voel. Dus ..... voorlopig even geen veegtelefoon.

En daar komt nog een extra probleem bij: stoflongen. Mijnwerkers en wiskundeleraren uit de vorige eeuw zijn hiervan het slachtoffer. De vorige eeuw, de tijd van de krijtjesborden. Het was de bedoeling dat de leerlingen de lesstof beheersten. Al het andere stof komt in de luchtwegen van de docent terecht.

 

Voor een goede uitleg was het noodzakelijk om vooral met gekleurde krijtjes te werken. Ook dat komt allemaal in de longen van de docent.

Waar een foto van de longen van een ex-mijnwerker slechts een zwart plaatje oplevert, zal eenzelfde opname van mijn longen vermoedelijk genomineerd worden voor het Mondriaanmuseum, of misschien wel het vernieuwde Stedelijk Museum.

Het krijtjesbord werd later vervangen door het whiteboard (interessante benaming voor wit bord) met viltstiften in plaats van krijtjes en later door het digitale schoolbord, bediend vanaf de laptop. Helaas kwam die ontwikkeling voor mij te laat.

Maar de opmars van de Aai-phone is niet te stuiten. Bij het uitkomen van een nieuw type brengen de enthousiastelingen de nacht door vóór de winkel. Want wie wil er nu een verouderd type? Nee, dat kan echt niet.

En het leuke is: je krijgt er zelfs een veegdoekje gratis bij!! Je hoeft dus zelf geen versleten onderbroek aan stukken te knippen!! Wat een service!!

Mocht je schermpje vies worden na het met de handen eten van vette worstjes of een Zeeuwse bolus, dan is daar altijd nog dat gratis veegdoekje.

 

Soms doet zich een onverwachte situatie voor. Een collega vrijwilliger was een beetje aan het vegen op zijn schermpje, toen daar plotseling een zeer schaars geklede dame haar opwachting maakte. Natuurlijk kon hij daar zelf niets aan doen. Ze was er plotseling. Vermoedelijk een grapje van de Samsung-programmeur. En dan komt het. Om ze weer weg te krijgen moet je ze eerst aaien!! Als je ze niet aait, dan weigert dat mens om van je scherm af te gaan. Hilariteit alom.

 

Er zijn echter ook nadelen aan de veegtelefoon. Hier kon je op wachten. Door de vreemde bewegingen van met name duim en wijsvinger ontstaan lichamelijke klachten. De eerste meldingen van veeg-RSI zijn al binnen. Hevige krampaanvallen in zowel duim als wijsvinger.

Naar aanleiding van Kamervragen heeft demissionair minister Schippers aan de ziektekostenverzekeraars geadviseerd om de behandeling van veeg-RSI op te nemen in de aanvullende verzekering. De eerste 5 behandelingen worden hierbij vergoed. Alle aanvullende behandelingen zijn voor eigen rekening.

Praktijken voor fysiotherapie sturen mensen op bijscholingscursus om ervaring op te doen bij de behandeling van veeg-RSI. Hoe om te gaan met de verstijfde duim en wijsvinger? Welke behandelmethode slaat het best aan?

De veeg-RSI staat inmiddels officieel bekend als de Samsungziekte of ook wel het Applesyndroom.

 

Nee, voor mij een extra reden om voorlopig geen veegtelefoon aan te schaffen.
Zeker na vanmiddag. Vermoedelijk was het goed bedoeld van mijn wederheft: "Wil je straks de garage even vegen?"

Om je dood te schrikken ......

1 reactie

Wat maak je er toch elke keer weer iets moois van, Han. Complimenten hoor!

Nee, zo'n veegtelefoon is ook niks voor mij, hoor. Ik heb in mijn leven echt genoeg geveegd en 't is dat het zondag is, anders had je mij alweer met de bezem in de aanslag kunnen zien...

Tuinfluiter

30 September 2012 om 09:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.