Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

124. De laptop mee op vakantie

0 reacties

Het is er dan toch van gekomen. De laptop ging mee naar Oostenrijk. De verkiezingen van 12 september gaven bij mij de doorslag. In het begin liep het was stroef. In het eerste (Duitse) Gasthaus vroeg ik, tegelijk met de bestelling van een drankje: "Haben Sie Wifi?". Vermoedelijk werd mijn steenkolenduits niet goed verstaan want naast de enorme pul met bier werd er een bordje met bierworstjes geserveerd. In Gasthaus-2 meende men dat Wifi synoniem was met een exotisch drankje. Pas in Oostenrijk werd alles beter. Jazeker, ze hadden drahtlos Internet, kein Problem.

Nou ja, geen probleem, dat is weer iets teveel van het goede. Het signaal was dermate zwak dat de livestream van Politiek24 herhaaldelijk vastliep, hetgeen resulteerde in politici die ons  minutenlang zwijgend, met de mond geopend, aanstaarden. Heel onwerkelijk als een politicus tijdens een debat plotseling compleet stilvalt.

Maar ..... we konden communiceren met het thuisfront, mails lezen en versturen, digitale foto's aan de thuisblijvers tonen, de digitale krant lezen (papieren versies waren niet te verkrijgen), de doelpunten van Ajax terugkijken op YouTube, activiteiten ontplooien op Facebook.

Dat waren de voordelen, maar om nu meteen te zeggen dat de laptop een verrijking was voor ons vakantiegevoel? Nee, dat niet. De volgende keer blijft dit apparaat gewoon weer thuis.

 

Het was ons te doen om de verkiezingen op de voet te volgen. En dat hebben we gedaan. Zo hebben we de opkomst van de PvdA op de voet kunnen volgen. Deze ontwikkeling heeft mij zeker 3 onrustige nachten bezorgd, waarbij ik steeds weer dezelfde droom droomde:

Diederik kwam bij het tellen der stemmen precies één stem tekort om in het Torentje te belanden. En dat was onze schuld, want wij hadden verzuimd om iemand te machtigen, met het slappe argument dat onze twee stemmen toch geen zoden aan de dijk zouden zetten.

Het angstbeeld werd niet bewaarheid en daar heeft Mark Rutte persoonlijk voor gezorgd. Toen hij voorzag dat de PvdA langs dreigde te denderen is hij eens gaan tellen. Welke categorieën kiezers zullen zeker op mijn partij stemmen?

- Iedereen met een bruto inkomen boven € 80.000 per jaar

- Iedereen met een eigen vermogen van meer dan € 250.000

- Iedereen die zelfstandig ondernemer is

- Iedereen die de Quote leest

- Iedereen die in een BMW een Audi of een Porsche rijdt

- Iedereen die door de ballotagecommissie van de golfclub gekomen is 

- Iedereen die de bonuscultuur in stand wil houden

- Alle voorstanders van een fikse overschrijding van de Balkenende-norm

- Iedereen die een grenzeloos vertrouwen heeft in de bankwereld, de vastgoedsector en de verzekeraars 

- Iedereen met een aflossingsvrije hypotheek waarvan nog geen euro is afgelost

Dan zijn er ook nog een groepje kiezers dat per ongeluk VVD stemt door zich te vergissen in de kolom en natuurlijk de ongetrouwde dames die in Mark een perfecte huwelijkspartner zien en tenslotte alle onnozelaars die geloof hechten aan de beloofde € 1000

Omdat Mark hevig begon te twijfelen of deze opsomming wel genoeg zou zijn, moest hij een list verzinnen. Maar wat en hoe? Opnieuw keihard liegen tijdens één van de debatten? Nee, dat kon hij niet maken, hoewel het effect grandioos uitpakte op die arme Emile Roemer.

Hij moest iets anders bedenken. Gewoon iets in de media brengen wat nadelig is voor de parij van Diederik. Zo gezegd, zo gedaan.

 

Via onze laptop hebben wij vanuit Oostenrijk kunnen volgen wat onze slimme VVD-leider had bedacht.

Stelling nummer één werd rechtstreeks in de media geslingerd: "De maatregelen van de Partij van de Arbeid zijn nadelig voor de veiligheid op straat". Zo, die zit. In één klap verzekerd van de stemmen van honderdduizend verontruste 55-plussers.

Stelling nummer twee werd nog slimmer gebracht. Mark belde met een aantal JOVD-ers of ze het volgende wilden verspreiden via Facebook: "De PvdA zorgt op termijn voor een flinke lastenverzwaring bij ZZP-ers". Hoe snel de verspreiding via dit medium kan plaatsvinden weten ze inmiddels in het Groningse dorpje Haren. Het resultaat was dat de ZZP-ers, hun partners en naaste verwanten acuut van partij wisselden.

Of de stellingen op waarheid berusten? Dat maakt niet uit. De twijfel is gezaaid en daar gaat het om. Het tegenspreken van de beweringen door de PvdA is ook zinloos, dat heeft eerder het omgekeerde effect.

Valt dit alles onder list en bedrog? Of is het gewoon slim en strategisch? Oordeelt u zelf.

"Eerlijk duurt het langst" heeft ook een VVD-versie: "Oneerlijk komt het verst"

 

En zo kon het gebeuren dat de opmars van de PvdA net op tijd werd gestuit. En, niet onbelangrijk, dat onze eigen gemoedsrust terugkeerde. We werden niet gestraft voor onze niet uitgebrachte stemmen. Onze vakantie kon echt beginnen. De laptop hebben we na 12 september slechts mondjesmaat gebruikt.

 

Nog iets over de vakantie zelf. Een kleine uitbreiding van columns 11 en 12. Duitse (eigen)aardigheden (3). We waren op de terugweg weer in Duits Gasthaus beland.

 

Natuurlijk hadden we TV op de kamer en tot onze vreugde werd op een avond de film Rainman vertoond met Dustin Hoffman en Tom Cruise. Die wilden we nog wel eens terugzien. Het heeft niet lang mogen duren. Wat een afgang als blijkt dat de hoofrolspelers Duits spreken. Ze hadden zelfs voor de rol van Rainman een echte autist uit Frankfurt am Main opgetrommeld.

 

Later had ik hierover een discussie met een Duitse gast en die liep compleet op niets uit. Mijn argument dat de èchte stemmen van de èchte acteurs onlosmakelijk zijn verbonden met hun acteerprestatie werd totaal niet begrepen. Ondertiteling? Quatsch!! Het is een Duitstalige zender en daar wordt Duits gesproken. Je gaat toch niet ondertitelen? Wat een armoede.

 

Het kan nog gekker. Een dag later was de voetbalwedstrijd Hannover - Ajax. Ik verheugde me op een voetbalavondje en dat werd het ook, maar dan wel op een hele vreemde manier. Vermoedelijk had dit TV-station niet de rechten om de wedstrijd live uit te zenden. Nou ja, dat kan. Maar in plaats daarvan wordt het volgende "circus" opgevoerd:

Het beeld vertoont een zaaltje mensen die wèl naar die wedstrijd zitten te kijken, evenals een commentator en drie voetbalkenners die de monitor van de wedstrijd bekeken en af en toe in de TV-camera keken. De wedstrijdgeluiden waren hoorbaar, de stand stond in een hoekje van het scherm. De commentator zei af en toe dat er een kans was gemist, dat er nu een corner was, dat Ajax een veldoverwicht had. Dus geen radiocommentaar, maar zo af en toe een losse opmerking of een kleine discussie met de drie voetbalkenners.

Het geheel was zo verschrikkelijk belachelijk, dat ik de TV maar uitgezet heb. Zoiets zou in Nederland volstrekt onmogelijk zijn.

 

Verder in deze column geen kritiek meer, niet op de VVD, niet op de slechte Wifi, niet op die gekke Duitse gewoontes.

Alleen nog dit: het eerste halfjaar eten we geen schnitzels meer.

  

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.