Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

123. Ik ga op reis en ik neem mee ...

4 reacties

Ik ga op reis en ik neem mee. Dit geheugenspelletje wordt wel eens gespeeld op kinderfeestjes, als niemand meer iets anders kan verzinnen en als iedereen in een melige bui is.  Ook Omroep MAX adviseert aan senioren om via dit spelletje het korte termijngeheugen te trainen.

Maar nu even serieus. Wat neemt een mens allemaal mee op vakantie? Als je naar de Alpen trekt moet je voorbereid zijn op zowel een hittegolf als op een hevige sneeuwjacht. Dat betekent één aanhangwagen vol met kleding en schoeisel variërend van teenslippers tot sneeuwschoenen. Bij terugkeer blijkt altijd dat nog niet de helft van de meegenomen garderobe daadwerkelijk gebruikt is.

Uit angst dat er in het vakantieland geen voedsel te krijgen is stouw je de kofferbak vol met aardappelen en groente van Bevelandse oorsprong, dat geeft namelijk zo’n veilig gevoel.

Als het dan ook nog de bedoeling is om je eigen behuizing mee te nemen dan is het raadzaam om het motorvermogen van de trekkende auto te controleren en de asdruk even op te meten. Het is niet leuk als je halverwege een steile helling in een onoverzichtelijke haarspeldbocht stil komt te vallen.

 

En uiteraard moeten bij ons de fietsen mee. Dat is een must. Zeker weten. Speciaal voor tochtjes langs schilderachtige riviertjes en rondom idyllische meertjes.

Het optimale vakantiegevoel? Als je na een lange autorit aankomt op je bestemming en je klimt voor het eerst op je fietsje voor een verkennend rondje !!

En niet te vergeten: de klamboe!! Ja, u leest het goed. Die klamboe heeft ons al vaak behoed voor slapeloze nachten vol muggengezoem, rode bulten en vergeefse jachtpartijen met een sandaal in de hand, in de vorm van een slagwapen.

Ik denk met leedvermaak aan al die teleurgestelde en gefrustreerde bloeddorstige muggen die eindeloos maar vruchteloos probeerden om bij hun prooi te geraken.

Hoe ging dat in de periode vóór de klamboe? Heel artistiek was dat. De witte muur van de hotelkamer was dan 's morgens omgetoverd tot een prachtig schilderij van rode bloedvlekken, waarvoor Karel Appel zich niet had hoeven te schamen.

Natuurlijk gaat de mobiele telefoon mee op vakantie. Hoe omslachtig ging dat vroeger. Op je vakantiebestemming ging je op zoek naar een telefooncel. Na het bestuderen van de gebruiksaanwijzing en na het inwerpen van wat muntjes in de lokale valuta kon je, als je geluk had, aan het thuisfront meedelen dat de familie goed was aangekomen.

Nu schrijven we een uitgebreide SMS aan iedereen die het wil lezen. Dit herhaal je vervolgens elke keer als zich iets voordoet wat het vermelden waard is. In Nederland kan dit evenwel leiden tot jaloerse reacties van thuisblijvers, vooral als zij zelf een totaal verregende vakantie hebben moeten ondergaan.

Ik ken zelfs iemand die tijdens de terugreis om de 100 kilometer de plaatsnamen SMS't die op dat moment op de afslagborden van de snelweg staan: Lyon, Dijon, Nancy, Luxemburg. Het thuisfront kan, met de atlas op schoot, precies volgen hoe de reis zich voltrekt. Echt gebeurd !!

Toch is het een uitkomst, die SMS-jes. Heeft je kleinzoon gewonnen met voetballen? Hoe gaat het met de zwemlessen van je kleindochter? Heeft Ajax gewonnen van RKC Waalwijk? Hoe is het weer in Nederland? Leidt dit tot leedvermaak van onze kant?

 

Hoe hou je het Nederlandse nieuws bij? Vroeger was het mogelijk om je eigen krant op te laten sturen naar je vakantieadres. Elke morgen maakten we dan in Frankrijk de gang naar het lokale postkantoortje, alwaar een PZC van drie dagen geleden op ons lag te wachten. Soms is het mogelijk om een Nederlandse krant te kopen voor het dubbele bedrag van het thuistarief, maar dan moet je wel in een toeristisch gebied zitten, anders lukt het niet. Keuze is er niet: het wordt meestal een Telegraaf of een AD, maar goed, alles beter dan niets.

 

Kun je eigenlijk wel drie weken zonder nieuws? Wereldnieuws, Nederlands nieuws, sportnieuws? Nee, eigenlijk niet. Mogelijk is er een klein TV-tje op je kamer in het Oostenrijkse Gasthaus, maar dan natuurlijk alleen met minimaal 25 Duitstalige zenders.

Ik weet nog goed dat we vroeger op een Zwitserse camping bij Duitse buren de finale van het WK voetbal van 1982 mee mochten kijken. Duitsland verloor, dat was even pijnlijk, maar een rood wijntje maakt veel goed.

Tijdens een andere kampeervakantie waren we, alweer bij Duitse buren, getuige van het sprookjeshuwelijk van Charles en Diana.

Hoeveel leesvoer moet je meenemen? Boeken, tijdschriften, puzzelboekjes. Bij gebrek aan een E-reader moeten we daarin een verantwoorde keuze maken.

Voor het eerst overwegen we (voorzichtig) om onze laptop mee te nemen naar dat piepkleine Oostenrijkse dorpje.

Niet om de dagelijkse mail te lezen.

Niet om de wekelijkse column te schrijven, met als mogelijke onderwerpen Lederhosen, Alpenhoorns en berggeiten.

Maar wel om op de avond van 12 september de verkiezingsuitslagen te kunnen volgen. Welke partijen gaan de winst opstrijken?  Hoe loopt het af met die arme meneer Roemer, die na een flagrante leugen van onze demissionair premier, zo van slag was dat hij ging stotteren en prompt acht (!!!) zetels verloor. De nieuwste slogan van de VVD: "Liegen loont !!!".

We zijn nog in overleg over die laptop. Misschien wel, misschien niet.

Maar één ding is zeker: de komende drie weken géén columns.....

Tot slot nog een interessante mededeling voor onze criminele lezers: ons huis wordt de komende drie weken bewoond door anderen.

 

4 reacties

Tip 1 van de politie:

Zet nooit op internet wanneer je niet thuis bent.

Je weet maar nooit wie er mee leest .............

ERIC221

30 August 2012 om 20:16

Wat een pech hebben ze dan !!! Er komen mensen in ons huis.....

han44

30 August 2012 om 20:35

Ha Ha, zeggen ze allemaal !!

Je schrijft mooie stukjes, met leuke fotoos erbij, jammer dat je zo weinig reacties erop krijgt

ERIC221

30 August 2012 om 21:07

Da's waar Han, wat is er de laatste jaren een hoop veranderd... En je vraagt je af of het allemaal wel beter geworden is. Wij gingen vroeger op vakantie en dan belde je één keer naar het thuisfront om te zeggen dat je goed aangekomen was en dat was dat. Verder deed je het een paar weken zonder krant, zonder telefoon en je had inderdaad écht vakantie. 

En dat wens ik jullie de komende drie weken ook toe!

Tuinfluiter

31 August 2012 om 09:39

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.