Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

122. Verkiezingen

0 reacties

De strijd om de gunst van de kiezer is in volle gang. Toekomstige stemmers gunstig stemmen zodat ze straks gunstig gaan stemmen. Daar gaat het om. Onze politici gebruiken dan de bekende methode die onze ontdekkingsreizigers ook toepasten toen ze voor het eerst voet aan wal zetten in donker Afrika: geef de inboorlingen spiegeltjes en kraaltjes.

Onze lijsttrekkers strooien met pennen, blocnotes, bloemen, ballonnen, draagtasjes.

Arie Slob deelt ijsjes uit op een camping in Ommen, Haersma Buma deelt ook ijsjes uit, in CDA-groen (dat moet wel pistache zijn), Diederik Samson houdt het bij de traditionele rode PvdA-rozen, Alexander Pechtold is gul met het uitdelen van chocolademunten. Als voorschot op 5 december? Als symbool van de eurocrisis?

Groenlinks had een beetje pech: op de warmste dag van het jaar organiseerden zij een partijbijeenkomst op een Haarlems grasveldje zonder schaduw. Resultaat was een handjevol mensen die niet naar het strand waren gegaan omdat ze allergisch waren voor zeewater en kwallen of omdat ze een hekel hadden aan zand tussen de tenen.

Ook het verkiezingscongres van de PVV werd een drama. Beveiligingsmensen waren onverbiddelijk. Haast geen enkele PVV-aanhanger doorstond de toets der kritiek. Zelfs de partners van de kandidaat-kamerleden werden weggestuurd. Het resultaat: meneer Wilders en mevrouw Agema stonden te praten voor een grotendeels lege zaal. Maar de veiliheid was in elk geval gewaarborgd.

 

Gouden tijden voor onze peilmeesters Maurice de Hond en Gijs Rademaker. Inmiddels is iedere Nederlander wel een keer ondervraagd naar zijn stemgedrag. De cijfers schieten alle kanten op. Het grote aantal zwevende kiezers maakt het luchtruim onveilig.

Heeft u de stemwijzer al uitgetest? Ook bij een partij beland die u zeker NIET gaat stemmen? Naast de "gewone" stemwijzer zijn er ook speciale stemwijzers voor jongeren, voor ouderen, voor homo's en voor cannabisgebruikers. Ja, dit is ècht waar. Dit roept vragen op:

Welke stemwijzer moet een oudere cannabisgebruikende homosexueel dan kiezen? Waarom zijn er geen stemwijzers voor linkshandigen? Of voor bierliefhebbers? Of voor langstudeerders?

  

Interessant zijn ook de verkiezingsspotjes. Natuurlijk gaat het PVV-spotje over de Europese unie en de massa-immigratie, da's niet zo moeilijk.

Sybrand van Haersma Buma was helemaal gecharmeerd van het spotje van Diederik Samson: samen aan de ontbijttafel met het hele gezin, daarna de kindertjes naar school brengen. Dit familietafereeltjes zorgt voor vertrouwen. Dat wilde hij ook wel.

Maar helaas, het liep heel anders. Sybrand was de afspraak met de filmmakers helemaal vergeten. Hij was op z'n racefietsje gestapt om wat kilometertjes te maken. Teruggekeerd stond daar de ongeduldige crew met de camera's. De kinderen waren al naar school, vrouwlief was ook weg. Toch maar een paar shotjes gemaakt waarbij Sybrand in z'n ééntje, nog nazwetend van de inspanning, zogenaamd de ontbijttafel aan het dekken is. Jammer !!

 

Aan de andere kant wil onze CDA leidsman wel populair overkomen. In Zeeuwsvlaanderen belooft hij dat de Hedwige echt niet onder water hoeft, in een krimpregio zegt hij dat de kleinste schooltjes wat hem betreft hun bestaansrecht mogen houden. En als klap op de vuurpijl verklaart hij voor een groep enthousiaste studenten dat de studieboete (uitgevonden door het CDA) van tafel mag: "De langstudeerboete gaan wij weer afschaffen en het bier is daar". Twee blunders in één zin. Ten eerste kan de studieboete niet "zomaar" weer ongedaan gemaakt worden, althans volgens een verbijsterde Halbe Zijlstra en ten tweede hoef je aan een student NOOIT uit te leggen waar het bier is. Dat weet hij zelf wel. Zelfs tijdens de meest interessante colleges van de beste professoren kijkt elke student vanuit de ooghoek naar de plaats waar het bier staat.

 

Deze holle verkiezingsretoriek staat lijnrecht tegenover de eerlijkheid van Alexander Pechtold, die in het hol van de leeuw kwam verklaren dat de Hedwigepolder onder water moest.

Een beetje voorbarig dat enkele jonge Utrechtse D66-leden meteen met een tuingietertje op de proppen kwamen om de daad bij het woord te voegen. Maar ook de reactie van het comité "Red Onze Polders" was zwaar overdreven. Wat kan zo'n emmertje water aanrichten? Een kwartiertje zonneschijn en alles is weer droog. Comitélid Magda de Feyter wil als represaille enkele Utrechtse stadstuintjes besproeien met zout Westerscheldewater. Zijn we serieus bezig?

 Verstandig dat premier Rutte zo lang gewacht heeft tot hij zich in de verkiezingsstrijd wierp. Laat de anderen maar blunderen, mijn tijd komt nog wel. Daarom is het zo onbegrijpelijk dat hij zich toch liet verleiden tot de domste belofte ooit. Een beetje zenuwachtig geworden door de concurrentie van de SP meende hij een nieuw kiezersarsenaal te moeten aanboren. Zijn vaste aanhang van kapitaalkrachtigen, ondernemend Nederland en Quote-lezers zou uitgebreid kunnen worden met eenvoudige lieden. "Jullie krijgen in 2014 allemaal € 1000 van de VVD". Wat een enorme blunder. Iedereen met een IQ van 60 of hoger snapt dat dit volstrekt onmogelijk is in deze tijden van crisis en de broekriem aanhalen. Het domste wat Rutte ooit gezegd heeft. Nog veel dommer dan "over my dead body" van Emile Roemer.

En het tragische van het hele geval: Mark kan niet meer terug. Hij kan moeilijk zeggen: "Het was maar een grapje", want dat kost 'm 20 zetels. Dus hij moet volhouden en hij moet iets verdedigen wat niet te verdedigen valt. Ik heb medelijden met hem.

De Rug van Rutte valt in dezelfde categorie als het Kwartje van Kok, dat hebben we ook nooit meer teruggezien. Gezien het alliteratieve karakter van de Rug van Rutte en het Kwartje van Kok beiden hebben we nu weer twee titels voor twee nieuwe stripalbums van Suske en Wiske.

 

Opvallend is ook de positieve instelling van de politieke partijen. Elke partij denkt in de laatste weken er nog veel zetels bij te halen. Bij het CDA zijn ze er namelijk van overtuigd dat Zeeland er een toch nieuw kamerlid bijkrijgt sinds het wegpesten van Ad Koppejan. Patricia de Milliano (plaats 19 op de kieslijst) komt zeker in de Tweede Kamer. In de peiling staat het CDA op 14 zetels, maar ... niets is onmogelijk.

Het kan nog sterker. De kandidaat op plaats 25 van de kieslijst van Groenlinks, toevallig een Goesenaar, heeft op voorhand al onderdak geregeld in de Hofstad. Ter informatie: Groenlinks staat in de peiling op 4 zetels ...

 

Aandoenlijk, deze vormen van optimisme, maar ook prijzenswaardig.

That's the spirit !!!

 

En mocht Geert Wilders het voor elkaar krijgen dat onze gulden terugkomt dan krijgen we in 2014  namens Mark Rutte het respectabele bedrag van  ƒ 2200.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.