Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

121. Water, de bron van alle leven

0 reacties

Dat bleek eens te meer dit afgelopen weekend met een bijna-hitterecord. Water was de belangrijkste trekpleister in die paar bloedhete dagen en massaal besloot men om stapvoets naar de kust te rijden, met de airco op de turbostand.

Het gewone leven kwam even tot stilstand. Er schijnt zelfs een columnist te zijn, die uit angst dat zijn zweetdruppeltjes in het toetsenbord zouden vallen, heeft besloten om zijn pennenvrucht één dag uit te stellen. Dit gaat natuurlijk wel erg ver, zo'n minachtend gebaar in de richting van zijn trouwe lezers.

 

De discussie over het al of niet gratis aanbieden van water in de horeca was nooit zo actueel als tijdens de afgelopen tropische dagen. Toch is er begrip voor het standpunt van de horeca. Als je een klant een Westmalle Tripel schenkt en je zet er een karaf gekoeld kraanwater naast, dan is de kans klein dat hij nog een tweede Belgisch biertje bestelt. Inkomstenderving heet dat. En die waterglazen moet je ook uitserveren en later inruimen in de vaatwasser. Dus het mag wat kosten.

Onlogisch is daarom de vraag van de serveerster of je ijsblokjes in je cola wilt. Het glas cola wordt er niet duurder van, terwijl ijs toch één van de aggregatietoestanden is van datzelfde water uit die karaf. Ja, u merkt het, ik heb vroeger goed opgelet bij de natuurkundelessen.

 

Het vragen van een geldelijke bijdrage voor het product water stamt uit de veertiger jaren  van de vorige eeuw. Op het platteland van Walcheren stond in die tijd bij elke boerderij de uitnodigende tekst "EEN DUBBELTJE VOOR EEN GLAS WATER" in een poging om enige bijverdienste te genereren. Tegenwoordig wordt hier wat lacherig over gedaan en wordt gewezen op de kneuterige mentaliteit van de plaatselijke plattelandsbevolking. Als geboren Walchernaar meen ik me dit cynische verhaaltje te kunnen permitteren.

Ik heb uit nieuwsgierigheid nog even de inflatie erbij gepakt: een dubbeltje in 1940 komt overeen met € 0,85 in 2012, best wel veel geld voor een glaasje water.

Goedbeschouwd was deze geldklopperij de voorloper van recentere zinnetjes als "Ons Zeeuwen zien zunig" en "Gin cent te véé, ééh?".

 

We gaan het hebben over de gebottelde bronwatertjes. Waarom worden ze eigenlijk nog verkocht sinds een geblinddoekt testpanel van professionele proevers van Koning Klant het kraanwater als meest smakelijk uit de test liet komen, ruim voor alle bekende bronwatermerken. Sinds in de Consumentengids van 2005 opnieuw het kraanwater als beste uit de bus kwam. Hoezo Spa, hoezo Sourcy?

 

Bezuinigingtip voor thuis: vul een lege fles met kraanwater, plaats die in de koeling en u heeft, volgens de kenners, het lekkerste water op tafel. Slechts € 0,00091 per liter !!!

Bezuinigingstip voor de horeca: vul lege flessen met kraanwater, plaats die in de koeling en verkoop ze voor € 2,00 per glas aan nietsvermoedende klanten. Afgerond € 2,00 winst per glas.

 

De professionele bronwaters proberen zichzelf nog een beetje te verkopen met wervende slogans:

SOURCY - combineert passie met eenvoud en stijl

BAR LE DUC - ontstaan uit regen die ver voor onze jaartelling is gevallen

SPA - rechtstreeks uit de bron in het hart van de Belgische Ardennen

PERRIER - elegant, sprankelend, verfrissend

GEROLSTEINER - het zuivere water uit de Vulkaaneifel

EVIAN - een wonder uit het hart van de Alpen

SAN PELLEGRINO - tintelend, natuurlijk mineraalwater uit Italiaanse bron

Waarom doet onze eigen kraanwatergigant niks terug?

EVIDES - gefilterd door vijf meter Zeeuws duinzand

of

EVIDES - gerijpt in die gezellige spaarbekkens van de Biesbosch

Volgens onderzoek drinkt al 56% van de Nederlanders gekoeld kraanwater en dat kan alleen maar meer worden.

Hulde aan de Gemeente Goes. Zij gaan de dorpspomp in ere herstellen. Gratis water voor iedereen. Ook de Goese horeca kan aldaar aftappen wat ze nodig heeft.

Ik zie alleen maar voordelen:

Stel dat er op een warme dag een man op een terras zit. Door de extreme hitte voelt hij zich wat plakkerig. Niet leuk voor hemzelf, maar ook niet voor zijn terrasgenoten. Het klinkt een beetje onlogisch, maar stel dat hij in dat geval aan de cafébaas vraagt of hij even bij hem mag douchen.

Zo'n horecaman gaat snel even rekenen: het bronwater kost € 2,00 per miniflesje van 0,2 liter. Een gemiddelde douchebeurt vraagt 50 liter aan water. Zo wordt de klant getrakteerd op een pittige rekening van € 500 en daar komen zijn consumpties nog bij !!!

Maar het kan nu anders: diezelfde plakkerige man verlaat even het terras, loopt naar de dorpspomp en spoelt zichzelf daarmee brandschoon. Helaas heeft hij zijn zwembroek vergeten en, dat zul je altijd zien, een passerende agent, die net gestopt is met boeven vangen, merkt dit op. Resultaat is een boete van € 300 voor schending van de openbare orde. Maar toch altijd nog € 200 goedkoper dan de douchebeurt in het café !!! Zoals gezegd, alleen maar voordelen.

Geld vragen voor een karafje water, kan het nog gekker? Ja het kan nog gekker: geld vragen voor een blikje lucht.

Dit is big business. Een blikje lucht uit Rome, uit Parijs, uit Praag. Ze zijn te koop.

Ik denk dat ik een handeltje begin: een blikje Zeeuwse lucht. Ingeblikt aan de Katse dijk op Noordbeveland bij een zwakke aflandige wind, zodat de ziltheid van de lucht volledig tot z'n recht komt. Hoe duur gaan die blikjes kosten? Moet je toch al gauw aan € 3,50 per stuk denken: het materiaal, de inblikkosten, de opslag, het vervoer, de overheadkosten voor mezelf, de winstmarge.

Waar is er het meest behoefte aan dit product? Natuurlijk in emigratielanden als Australië, Canada, Nieuw-Zeeland. Deze ex-Zeeuwen zijn zeker bereid om de prijs te betalen. Maar ook vakantiegangers aan de Spaanse Costa's, de Turkse zuidkust, de Canarische eilanden. Ik laat even in het midden of het heimweegevoel verdwijnt of juist aangewakkerd wordt als de bewuste toerist zijn neus in het blikje steekt. Mij maakt het niet uit, als het maar verkoopt.

 

Zuurstof, de bron van alle leven.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.