Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

120. Zwijgen is goud

0 reacties

Soms is het beter om helemaal niets te zeggen. Dat had die "vooraanstaande woordvoerder" van het Europarlement eerder moeten bedenken. Het woord "vooraanstaand" betekent niets anders dat de bewuste persoon in een groepje mensen toevallig op de eerste rij stond. En een "woordvoerder" is iemand die toevallig z'n mond opendoet en wat klanken produceert. 

Wat was het geval. De PVV had, bij monde van een bekende inwoner van Venlo, getooid met een asblond kapsel, geprotesteerd tegen de exorbitant hoge salarissen van beginnende Europarlementariërs. De reactie van onze "vooraanstaande woordvoerder" was, op z'n zachtst gezegd, niet zo slim:
"Natuurlijk verdienen we hier geen schijntje. We bakken geen Hamburgers !!".
Deze arrogante opmerking is niet alleen in McDonald kringen slecht gevallen. Als u het gewraakte zinnetje in het zoekvak van Google kopieert dan volgt er een veelvoud van afkeurende reacties. En terecht. Deze stommiteit zal de geschiedenis ingaan als de meest arrogante reactie van de 21e eeuw.
De opmerking is synoniem met:

"Natuurlijk verdienen we hier geen schijntje. We brengen geen koffie rond !!".
"Natuurlijk verdienen we hier geen schijntje. We maken geen kantoren schoon !!".
"Natuurlijk verdienen we hier geen schijntje. We verschonen geen demente bejaarden !!".
"Natuurlijk verdienen we hier geen schijntje. We staan niet aan een lopende band !!".  

Deze zielige man had beter na moeten denken. Zwijgen was in dit geval beter geweest.

Politici worden hierop getraind. Naast het feit dat ze geen JA en geen NEE mogen antwoorden, weten ze dat ze altijd op eieren lopen. En mochten ze een keer door een onbarmhartige camera gesnapt worden op een minder slimme opmerking, dan zijn er de bekende excuses, die ze geleerd hebben van hun spindoctor.
- mijn antwoord is uit z'n verband gerukt
- ik ben verkeerd geciteerd
- u moet mijn antwoord in een andere context zien 

Maar het valt niet altijd mee. Giel Beelen van 3FM schept er zijn behagen in om onze bewindvoerders op het verkeerde been te zetten:In zijn programma werd aan PvdA-er Leerdam gevraagd wat hij vond van de vervroegde vrijlating van de Haagse straatterrorist Jael Jablabla, waarover kranten zouden hebben bericht. Leerdam zei daarover dat hij zijn partijleider hierover had gesproken en dat ze de zaak in onderzoek hadden. Deze nepvraag werd onze politicus fataal. Had hij z'n mond maar gehouden. Bij de naam Jael Blablabla had hij zeker onraad geroken ...
Ja, meneer Leerdam, zwijgen is goud. 

Het is verstandig om altijd eerst na te denken en dan pas iets te zeggen. Als iemand naast een mooie vrouw in een smetteloos witte bruidsjurk staat en één of andere ambtenaar vraagt hem of hij wil antwoorden op een aantal vragen, dan moet hij wel heel zeker van zijn zaak zijn. De antwoorden JA MISSCHIEN, JA TENZIJ, JA MAAR of JA MITS voldoen niet aan het verwachtingspatroon en worden dan ook niet erkend. Iedereen verwacht een volmondig JA, maar dat heeft dan wel levenslange konsekwenties. 

Iemand die na een vermeende misdaad gearresteerd wordt heeft zijn rechten: "You have the right to remain silent. Anything you say or do can and will be held against you in a court of law". In fatsoenlijk Nederlands heeft hij een zwijgrecht, want alles wat hij zegt kan tegen hem gebruikt worden.
Dit staat haaks op de volledige bekentenis die ene meneer Joran van der Sloot aflegde, gezeten in een auto, gefilmd door een verborgen camera. Hoe gedetailleerd zijn verhaal ook was, hij kwam er mee weg. De opnames kwamen niet in aanmerking als bewijs, omdat ze onrechtmatig waren. Soms begrijp ik niets van onze rechtsstaat. Nou doorbreekt iemand een keer het zwijgen en dan is het nog niet goed. In dit land waar een taalfout in de dagvaarding kan leiden tot vrijspraak van een serieverkrachter. Hoe is het mogelijk??? 

Zwijgen is goud. Pas ook op met teksten in emails. Vele kopstukken hebben al tot hun schade ondervonden dat dit medium uiterst gevaarlijk is. Een PVV-er in de Limburgse Provinciale Staten kan hierover meepraten. Hij noemde een collega politicus, in een mail aan zijn partijgenoten, 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'. Nu staat hijzelf buitenspel, uitgekotst en wel.

Uitermate gevaarlijk zijn ook twitterende burgemeesters.Het verschijnsel twitteren komt uit de ornithologie, uit de vogelwereld dus. Het is afgekeken van 3 mussen die naast elkaar op één tak zaten. Ze meldden elkaar de dagelijkse dingetjes via zogenaamde "tweets". De onderwerpen zijn heel alledaags: over het weer, over die lekkere vlierbesjes in het aangrenzende park, over hun nageslacht, kortom eigenlijk niets om over naar huis te "twitteren". Er was één spelregel: de tweets mochten maximaal uit 140 tekens bestaan.
Deze vogeleigenschap is overgenomen door mensen die elkaar in 140 tekens zogenaamd iets te melden hebben. Ongelooflijk hoeveel nietszeggende zinnetjes via twitter het luchtruim worden ingeblazen. Het is niet te geloven, er zijn andere mensen die dit leuk vinden. Dat zijn de zogenaamde volgers. Hoe onbenulliger de zinnetjes, hoe meer volgers er op af komen. 

We hadden het over twitterende burgemeesters. Hoe onverstandig was die burgervader van een Zeeuwsvlaams provinciestadje. Het was hem opgevallen dat er in Zeeland opvallend veel Chinese restaurants het slachtoffer waren van een overval. Gebruik makend van het bekende spraakgebrek van de Chinezen in Nederland kwam hij tot de volgende tweet:
"Nu al die overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z'n klaag geslepen wordt ... niet sambalb(l)ij!"
Wat een humor!! Ik zal niks zeggen. De grapjes in mijn column zijn lang niet altijd van niveau, maar ik ben dan ook geen burgemeester. Ik heb ook niet de ambitie. Als verzachtende omstandigheid werd vanuit Hulst gemeld dat dit nou eenmaal zijn manier van humor bedrijven is. Nou ja ....

Tot slot een oproep. Van alle 230 vestigingen van McDonalds gaan alle hamburgerbakkers naar het Malieveld in Den Haag. Met meer dan 1000 demonstranten wordt een statement gemaakt tegen de ontoelaatbare reactie van het Europees Parlement. Hamburgerbakkers van Nederland, verenigt u !!
Op de spandoeken is plaats voor de regel:
"WIJ WILLEN EVENVEEL SALARIS DAN EEN EUROPARLEMENTARIËR. WIJ GOOIEN GÉÉN MILJARDEN OVER DE BALK".
Met een welgemeende en zeer terechte sneer naar het Europarlement.Hoe durven ze? Wat een arrogantie. Ik ben er nog steeds boos over!!!

Elke avond kijk ik met belangstelling naar het journaal. Zou Neelie Smit-Kroes haar excuses aanbieden, met de begeleidende tekst "Hij was een beetje dom...." ?

Zwijgen is goud.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.