Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

117. Wielerjargon

0 reacties

Het is bijna gebeurd. Uit mijn ooghoek zie ik de beelden van de slotetappe en hoor ik het koppel Dijkstra/Ducrot voor de laatste middag hun commentaar geven. Ga er maar aanstaan. Elke dag bijna 4 uur vullen met weetjes en anecdotes. Zeker bij een saaie etappe (kopgroep een kwartier voorsprong en het peloton is aan het wandelen) valt dit niet mee. Je raakt een keer uitgeput en dan moet je wel in herhaling vallen. Zo kan het gebeuren dat ik al 28x gehoord heb dat Froome in Nairobi geboren is, dat Wiggins aan de drank is geweest en ik weet inmiddels woordelijk uit te leggen wat een chasse-patat betekent (letterlijk: jacht op een zak aardappelen).

Vooral als Michael Bogert aanschuift regent het zulke wielertermen.

Hoe zou een niet-wielerliefhebber het volgende zinnetje vertalen?

"Na een getelefoneerde demarrage kreeg Karsten Kroon een hongerklop en kwam de man met de hamer tegen. Hij kraakte, kreeg pap in de benen, begon vierkant te rijden, zat kapot, reed in het rood, stond geparkeerd en zakte door het op hol geslagen peloton, hing nog even aan het elastiek, maar moest toen lossen en werd onder het vod bijgehaald door de tweede bus; uitgewoond en op het rooster gelegd passeerde hij de meet".

Of deze:

"Eerst reden ze keurig kop over kop, maar toen er een paar begonnen te linkeballen, was de samenwerking zoek en op het laatste stuk vals plat werd de kopgroep voorbijgestoken door de treintjes van de sprinters; met een laatste jump ging Cavendish d'r op en d'r over om met zijn turbodijen als eerste over de meet te flitsen, de anderen stonden niet op de foto".

Sommige termen uit dit wielerjargon verdienen een nadere beschouwing:

- "de dood of de gladiolen" heeft NIETS te maken met de Nijmeegse Via Gladiola

- "vierkant rijden" is onnodig sinds iemand ooit het wiel heeft uitgevonden

- "geparkeerd staan" wil nog steeds niet zeggen dat u en ik deze renner bij kunnen houden

- een "wieltjesplakker" mag u niet verwarren met een fietsenmaker

- "in het pak steken" heeft niets te maken met Stijlgroep Groningen

- "kop over kop rijden" wordt vaak ten onrechte verward met het rijden over de kinderhoofdjes

- "in het rood rijden" is iets heel anders dan "door rood rijden"; het eerste is toegestaan, het tweede leidt tot een sympathieke brief van het Centraal Justitieel Incassobureau uit Leeuwarden, compleet met stortingskaart en compleet met verontschuldiging dat ze extra geld nodig hebben om de Spaanse banken te kunnen redden

- bij "een getelefoneerde demarrage" is het de bedoeling dat je alle 180 renners uit het peloton persoonlijk gaat vertellen dat je vooruit wil gaan rijden (iedereen een SMS-je sturen is tegenwoordig ook toegestaan)

- "tekentafelwielrennen" is de nieuwste wielerterm, geïntroduceerd door Maarten Ducrot: de avond voor de etappe is er een vergadering van alle ploegleiders en wordt er nauwkeurig afgesproken hoe de etappe van morgen precies gaat verlopen


Toch weer jammer van de dopingaffaires in deze tour. Eén ding weten nu zeker. Het politieapparaat in Pau heeft geen last van onderbezetting. Met een enorme hoeveelheid blauw op straat werd gepoogd om één Luxemburgs rennertje aan te houden. Helaas, mislukt. De jongeman was zelf al naar het politiebureau gestapt en trof daar niemand aan.

Een tour zonder Contador, dat was even wennen. Waarom mocht hij niet meedoen? Dat is een tragisch geval. Zijn slager had met een injectiespuit 50 picogram (= 50 biljoenste gram) clenbuterol in zijn biefstuk gespoten en dat werd ontdekt. Contador kon het getal niet uitspreken en heeft de nullen toen maar geteld: cero, cero, cero, cero,.... (1 vóór de komma en 10 erachter).
Ik heb meteen m'n eigen slager gewaarschuwd dat hij mij dat niet moet flikken. Stel je voor. Ik zie de krantenkoppen al: "Bejaarde Goesenaar betrapt op doping bij het programma Nederland in Beweging".

Uit m'n ooghoek zie ik op TV prachtige plaatjes van het Franse landschap. Er is tijd zat om dat te laten zien, de renners rijden 20 km/uur. Deze wervende beelden moeten toeristen trekken. In 1991 hebben fraaie televisiebeelden tijdens de etappe van Le Havre naar Argentan ons letterlijk over de streep getrokken. Wat een mooie streek!! Leuke bijkomstigheid was dat Jean-Paul van Poppel deze etappe winnend afsloot. Drie weken later logeerden we in een piepklein hotelletje in het piepkleine dorpje Fervaques aan het riviertje de Touques in Pays d'Auge. Ons bezoek heeft de streek een economische boost gegeven. Denk aan: le vin rouge, les escargots, la foie gras, les fromages (het dorpje Camembert lag op fietsafstand), les crèpes, les moules (mosselen). Niets herinnerde meer aan de doorkomst van de tour, maar de omgeving was schitterend.

Totaal twee keer heb ik daadwerkelijk een (vlakke) etappe van de Tour de France langs zien komen. Uren van tevoren sta je daar aan de kant van de weg. De reclamekaravaan komt voorbij en ze strooien met hebbedingetjes, met als resultaat dat twee volwassen mannen tot bloedens toe om één sleutelhangertje vechten. En een uur later gaat het echt gebeuren. De naderende helikopters geven dat aan. De kopgroep flitst voorbij. Maar als de mensen naast je half op de weg gaan staan, dan mis je dat moment. Het peloton passeert: zoef, zoef. Niks gezien, het ging gewoon te snel. En dan kun je naar huis.

De tweede keer heb ik het handiger aangepakt. Ik heb een digitale foto genomen van het langsfietsende peloton en zowaar, thuis achter de computer kon ik verschillende renners herkennen!!! Slim gespeeld.

Om het publiek te plezieren verzinnen ze steeds weer nieuwe dingen. Of de renners dit leuk vinden is een ander verhaal. Wie haalt het in z'n hoofd om een groep van 200 renners over een weggetje te sturen dat bij elke vloed onder water verdwijnt? Natuurlijk was het zeewier er de oorzaak van dat de gehele groep onderuit ging. Sport, spanning, sensatie, daar gaat het om.

Het is echt gebeurd!! Het weggetje heeft de naam Passage du Gois en verbindt het eiland Noirmoutier met de Franse kust. Je moet er maar op komen.

Of er wordt een kasseihellinkje van 29% ingebouwd, waarbij de helft van de kopgroep letterlijk omvalt. Leuk voor het publiek, leuk voor de TV-kijker. Er gebeurt tenminste wat.


Wilt u meemaken wat de renners meemaken?

Doe dan de "Muur van Haamstede".

Begin in Renesse, fiets de Hoogenboomlaan helemaal uit tot bij de duinovergang. Sla linksaf en volg 2 km fietspad door de duinen. Onderweg alvast een paar kleine hellingen om warm te draaien. Als het pad een scherpe bocht naar links neemt en je hebt dan nog niet teruggeschakeld, dan ben je te laat. Dan val je stil, dan sta je geparkeerd, dan heb je nog nooit zo'n chasse-patat meegemaakt. Veel succes!!

 

 

Ik ga intussen kijken naar het slot van de Tour-2012 op de Champs-Elysées. Ik hoop dat het nog even spannend wordt.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.