Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

116. Bijsluiters

0 reacties

Nee, ik doe het niet meer. Ik ben gestopt met het lezen van bijsluiters, je wordt somber van alle mogelijke bijwerkingen. Als je een simpel koortswerend pilletje neemt maak je kans op hyperactiviteit, slapeloosheid, vermoeidheidsgevoel, lusteloosheid, allergie en nog twee bladzijden met andere kwaaltjes.

Voor een hypochonder lijkt dat een ideale toestand: in één klap meer dan 20 kwaaltjes erbij!! U kent ze wel, dat zijn die figuren die alle tijdschriften in de wachtkamer al 5x gelezen hebben en die de dokter bij de voornaam mogen aanspreken.

Hoe kun je die bijsluiters nog serieus nemen als er bij een hoofdpijnpilletje gesproken wordt over "kans op migraine".

En het kan nog veel gekker. In de bijsluiter van een medicijn tegen evenwichtsstoornissen staat letterlijk: "kans op duizelingen".

En ze zijn ook onvolledig: "Kan de rijvaardigheid beïnvloeden". Hoezo? In gunstige zin? Ga je er beter van sturen of juist niet? Dat staat er dan weer niet bij.

En ook soms overbodige informatie: "Niet in combinatie met alcohol". Dat lijkt me logisch. Ze denken toch niet dat ik m'n pilletje ga innemen met een slok rode Bordeaux?

 

Dan toch maar over op geneeskrachtige kruiden? Maar daar moet je dan wel in geloven. Een vriendin van ons heeft ooit mijn gekneusde knie behandeld met gekneusde boerenkoolbladeren onder het motto: een kneuzing moet je behandelen met een andere kneuzing. Schaterlachend heb ik ze laten begaan, m'n hele knie werd omwikkeld met boerenkoolbladeren. En de rest van de boerenkool lag 's avonds op m'n bord met een groot stuk rookworst ernaast.

Hele volksstammen geloven in de kruidengeneeskunde. Een leven vol kruiden, in het Engels heet dat Herbalife. En de middeltjes van A. Vogel, voorheen dokter Vogel, doen het nog steeds goed. Maar nogmaals, je moet erin geloven, alleen dàn helpen ze.

Mijn vrouw vindt mij sceptisch: "Daar ben jij veel te nuchter voor". Maar ook na een kwartet zware Belgisch bieren (om de nuchterheid te verdrijven) was ik nog steeds even sceptisch.

 

Maar net als iedereen heb ik me eind jaren '80 kostelijk geamuseerd om de uitspraken van kruidenvrouwtje Klazien uut Zalk in het TV-programma Passage van de NCRV.

Prachtige televisie was dat, wat een adviezen, wat een uitspraken, en dat alles in een sappig dialect:

- Peterselie tussen je tenen, de wratten nemen de benen

- Mensen met last van dikke voeten moeten 's morgens grapefruit eten

- Wintertenen kan je insmeren met een mengsel van aardbeien en slaolie

- Gestampte eikels tegen de jicht

- Aardappelschillen om rimpels te voorkomen (dus geen komkommerschijfjes !!!)

- Mensen die wat wille, stoppen dille tussen de bille

- Je kunt een band nog zo mooi plakken, als je de spijker er niet uithaalt, wordt het niks

 

Ook leerlingen die de volgende dag een moeilijk proefwerk te wachten stond gaf ze advies: Stop een ui onder je oksel, dan ben je morgen ziek.

En diezelfde Klazien kon ook het weer voorspellen, nee niet met weercomputers, maar gewoon door de gedragingen van haar kat, genaamd Simon Peres, goed te beschouwen:

- Begint de kat te miauw'n, dan kun je de zon niet meer vertrouw'n

 

Het grote succes van Klazien was voor Koot en Bie het sein om dit typetje te kopiëren tijdens Keek op de Week: Berendien uut Wisp werd een geduchte concurrent van Klazien uut Zalk.

Wilt u nog eens een scène bekijken?

http://www.youtube.com/watch?v=Fi5jhQPUHKI

 

Behalve de kruidengeneeskunde is er nog een manier om, zonder bijsluiters, allerlei verschillende kwaaltjes te genezen: de voetreflextherapie. De onderkant van de voeten is dan omgetoverd in een soort landkaart, waarvan de verschillende staten zijn vernoemd naar onze inwendige lichaamsdelen.

 

 

De handleiding is simpel. Mocht je een beetje last hebben van je nieren, dan moet je op een bepaald plekje duwen onderaan je voet. Maar pas op!! Eén centimeter teveel naar rechts en je schildklier slaat op hol en ietsje teveel naar links en je galblaas stroomt over.

Heel onhandig dat ze die landkaart onderaan de voeten getekend hebben, waarom niet op de handpalm. Daar kun je veel beter bij en de kans dat je op een verkeerd plekje duwt is dan ook een stuk kleiner.

De voetreflextherapie gaat dus van het standpunt uit dat alles in het menselijk lichaam met elkaar te maken heeft.

Dit doet me denken aan dat verhaaltje over dat boertje op de Veluwe. Ook zijn huisarts vertelde dat alles met elkaar samenhangt in ons lichaam. "Dat kan kloppen dokter, als ik de korsten van m'n tenen krab, dan springen de tranen in m'n ogen"

 

Ik eindig met een krantenberichtje van afgelopen week:

"Twee glazen wijn per dag is goed voor hart en bloedvaten".

Wordt het niet een beetje te veel van het goede? Kort geleden werd ook al gemeld dat twee biertjes per dag uitstekend is voor de doorspoeling van de nieren en als volgende week vermeld wordt dat twee borrels beginnende kaalheid kunnen stoppen, dan zitten we al op 6 alcoholische consumpties per etmaal!!! Is dat niet een beginnende vorm van alcoholisme?

Ik verdenk het demissionaire kabinet ervan dat deze berichtjes in de media komen. Minister Edith Schippers heeft zich naast de tabaks-lobby ook gestort op de alcohol-lobby. Hoe meer tabak, hoe meer alcohol, des te meer accijns er binnenkomt. Deze manier om het begrotingstekort weg te werken wordt angstvallig stilgehouden.

 

Voetnoot:

Excuus aan al mijn lezers die heilig geloven in de kruidengeneeskunde en/of de voetreflextherapie.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.