Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

114. Het mooiste gebouw van Zeeland

1 reactie

Het zal u niet ontgaan zijn. Het Arendsslot in 's Heer Arendskerke is met grote overmacht gekozen tot het mooiste eigentijdse gebouw van Zeeland. Met de nadruk op eigentijds, want de fraaie stadhuizen van Middelburg en Veere mochten niet meedoen.

Maar helaas, niet iedereen is even blij met die keuze. Het fraaie kasteeltje is namelijk ontworpen door de bewoners zelf. Er is geen architect aan te pas gekomen. En dat is een pikant detail.

Zou dat de reden zijn dat het Zeeuwse architectengilde op haar achterste benen staat? Een misplaatste vorm van broodnijd en jaloezie? Minachting voor het klootjesvolk dat haar eigen keuze gemaakt heeft?

 

De architecten weten wat wij mooi moeten vinden en wat niet. Zij hebben ervoor gestudeerd. Meteen na het bekend worden van de publiekskeuze brak de hel los. Vanuit hun ivoren toren (hoeveel slagtanden van hoeveel olifanten zouden er in dit bouwwerk verwerkt zitten?) werden er allerlei negatieve kwalificaties omlaag geroepen variërend van "misplaatst", "decadent", "over de top" en meer van die kreten.

Een kleine bloemlezing uit onze geliefde Zeeuwse Courant:

Architect-1: "Het Arendsslot de winnaar? Verschrikkelijk!! Het is op alle vlakken een misplaatst gebouw"

Architect-2: "Afschuwelijk!! Het is gewoon fout aan alle kanten"

Architect-3: "Je zou het met de grond gelijk moeten maken!!"

Architect-4: "Een compleet foute kopie van een Frans kasteel"

Architect-5: "Totaal misplaatst in deze tijd"

Architect-6: "Hoe kan de gemeente zoiets goedkeuren? Normaal vallen ze al over een dakkapel"

Architect-7 is een gematigd type, hoewel zijn opmerking in de prijzen zou vallen van de verkiezing van het understatement van 2012: "Kennelijk hebben wij architecten de aansluiting met het publiek nog niet gevonden"

Architect-8 liet zich interviewen door de PZC: "Het bouwwerk heeft bepaalde aspecten die iemand mooi zou kunnen vinden". Dit is een eufemisme voor "Wat een vreselijk gedrocht!!"

Uit privacy-overwegingen heb ik de arme man onherkenbaar gemaakt. Wilt u toch het hele filmpje bekijken, dit is de site: http://www.pzc.nl/regio/zeeland/11269917/Arendsslot-mooiste-gebouw-van-Zeeland.ece

 

Natuurlijk mag iedereen een eigen mening hebben, gelukkig mag dat in Nederland. Het gekozen kasteeltje vind ik persoonlijk erg fraai, maar toen enkele jaren geleden de basiliek van Hulst tot mooiste kerk van Nederland werd gekozen kon ik mijn oren niet geloven. Misschien valt de kerk nog mee, maar de toren die erop staat is ronduit gruwelijk. Deze toren doet voor mij alleen dienst om vanuit de verte te kunnen bepalen waar het fraaie stadje ongeveer ligt, zodat ik de goede kant op ga fietsen. Zodra ik binnen de muren ben waak ik er wel voor om omhoog te kijken. Maar toch is Hulst een mooie stad, ik kom er graag.

 

Terug naar het Arendsslot, door mij gedoopt tot Versailles du Nord. De gemeente Goes heeft een nieuwe trekpleister binnen haar grenzen. Ik zie het al voor me. Met goedvinden van de bewoners uiteraard, zijn het kasteel en de kasteeltuinen te bezoeken en dat gaat publiek trekken.

Dat andere namaakkasteel aan de Forggensee in de Beierse Alpen trekt 1,3 miljoen bezoekers per jaar. Ik heb het over Neuschwanstein, een prachtig bouwwerk, we zijn er onlangs geweest.

Maar laten we het rustig aanpakken met het Arendsslot. Beginnen met een paar Open Tuinen dagen, wat rondleidingen, een trouwlocatie. Langzaam bekendheid verwerven. Het zal nog even duren voordat de toeristenstroom op gang komt en er grote parkeerterreinen moeten worden aangelegd.

 

Over de ongenuanceerde meningen van onze azijnpissende architecten vanaf hun ivoren toren kunnen we kort zijn:

Navraag bij vrienden en bekenden leert dat een groot deel van de Zeeuwen zich heeft zitten verkneukelen. Hoe is het mogelijk dat een beroepsgroep zichzelf zo te schande zet. En op die manier de eigen glazen ingooit. Want wie neemt deze elitaire groep nog serieus? Wie gaat nog gebruik maken van hun diensten? De teruglopende orderportefeuille kunnen ze in elk geval steken op de kredietcrisis, dan valt het minder op.

Eigenlijk verdienen de architecten een eigen kasteeltje, een eigen slot. Helemaal alleen voor zichzelf: het zogenaamde Architectenslot. Niet gemaakt van ivoor, maar van roestvrij staal.

 

 

 

Wat was de keuze van de architecten bij de verkiezing van het mooiste eigentijdse gebouw.

Niet lachen. Het gebouw van Rijkswaterstaat in Middelburg!!

Mijn advies: Tot de grond toe afbreken en opnieuw laten ontwerpen door een kasteelvrouwe uit Versailles du Nord.

 

Voetnoot:

Excuses voor het feit dat in deze column de ironie plaatsgemaakt heeft voor het sarcasme. Niet echt mijn stijl, maar het kon even niet anders. De volgende column wordt weer milder.

 

1 reactie

Een prachtig gebouw, hoor en ik denk meteen: waarom zijn wij daar nou nog nooit geweest? Maar ik begrijp dat je er niet zomaar mag rondwandelen, dus hoop ik maar dat ze jouw suggesties ook lezen, zodat we er binnenkort een kijkje kunnen nemen.

  

Tuinfluiter

03 July 2012 om 18:02

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.