Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

112. Ga toch fietsen !!

1 reactie

"Ga toch fietsen!!", dat was in de jaren '90 één van de opruiende slogans om het fietsen in het woon-werkverkeer te promoten. Het bijbehorende T-shirt, met de bijbehorende tekst ligt nog steeds bij mij in de kast. Nee, ik trek het niet meer aan, het commentaar was niet van de lucht. Een paar jaar later volgde er weer zo'n actie met een nog dubieuzere tekst: "Trap eens wat vaker naar je baas!!", ook weer met een passend T-shirt.

 

Eigenlijk vreemd dat we opnieuw geactiveerd moeten worden om het stalen ros te beklimmen. Nederland is toch van oudsher een fietsnatie geweest. Ons straatbeeld wordt beheersd door tweewielers. Na China en het Verre Oosten, waar ze de fiets ook gebruiken voor middelgroot vrachtvervoer, staan we nu nog steeds in de top-10 van fietslanden.

 

 

Jong geleerd is oud gedaan. Op een oude fiets moet je het leren. En inderdaad, op een oude fiets heb ik het geleerd, zijwieltjes waren er toen nog niet. U kent de beelden wel: zoonlief  wordt geduwd door een zwetende vader, wint aan snelheid, vader kan het niet meer belopen, zoonlief weet nog niet wat remmen is en de rit eindigt met een frontale botsing met een hoge stoeprand of een alleenstaande lantaarnpaal.

Gelukkig waren er toen nog geen camera's in de buurt en Hans Kraaij jr. was nog niet geboren. Wist u trouwens dat zijn bloopers tegenwoordig 's nachts herhaald worden, speciaal voor al die leedvermakers die niet genoeg kunnen krijgen van de bloedende kinderknietjes?

 

De mogelijkheden om het fietsplezier te vergroten zijn er de laatste jaren alleen maar beter op geworden. Een nat pak is haast niet meer mogelijk sinds je vooraf een blik kunt werpen op buienradar.nl en als je onderweg met je I-phone even een wifi-tje opzoekt, kun je voor de zekerheid nòg even checken.

Er is een dicht netwerk aan fietsroutes, eenvoudig te downloaden van Internet en een GPS is ook wel handig. Ben je toch bang om te verdwalen, fiets dan langs een rivier of een kanaal. Dan is het zèlfs voor een Zuiderbuur onmogelijk om te verdwalen. (grapje)

Sinds de E-bike kun je een steuntje in de rug krijgen, hoewel de kruissnelheid zo gevaarlijk hoog kan oplopen, dat er paniek uitbreekt onder medeweggebruikers.

 

De fietshelm. Wanneer niet, wanneer wel? Ik zal het maar eerlijk opbiechten. Vaak heb ik in afdalingen in de Alpen de 80 km/uur grens overschreden op twee smalle fietsbandjes ZONDER HELM. Nee, daar kun je niet trots op zijn, dat was gewoon stom. Laten we het maar een jeugdzonde noemen, hoewel, ik was toen al 40+ ....

Een helm hoort erbij, bij wielrennen, bij afdalingen, bij jonge kinderen. Maar in alle andere gevallen: toch maar liever niet. Mijn gedachten gaan terug naar dat Duitse gezinnetje dat in het Rijndal fietste, op een vlak fietspad, onder een tropische hitte, de stoom kwam vanonder hun helmen.

De enige voordelen van een fietshelm op de vlakke weg: je haar blijft in model als het regent en je bent beschermd tegen onaangekondigde meteorieten en overvliegende kokmeeuwen met darmproblemen.

 

Ondanks alle fietspromotie doen ze in Nederland soms ook aan "fietsertje pesten". Vooral in Zeeland is dit actueel. De Vogelbescherming heeft in alle wijsheid besloten dat er op bepaalde buitendijkse stroken niet gefietst dient te worden. Reden: nestelende en foeragerende vogels zouden kunnen schrikken. Wat te doen om het fietsend publiek te weren? We gaan ze ontmoedigen.

We gaan het wegdek voorzien van doorgroeistenen of grof open asfalt. De fietser die zich toch op dit pad waagt krijgt een gratis bilmassage.

En nu komt het: dit is een gat in de markt van al die privé fitnessbureautjes, die adviezen verkopen aan wanhopige mensen van middelbare leeftijd, die enige kilootjes kwijt willen. Deze fitnessbureautjes, ook wel afvalbedrijfjes of lijndiensten genoemd, geven unaniem het advies om buitendijks te gaan fietsen op dit geaccidenteerde wegdek. En wat doen de vogels die dat stuiterende fietsmonster horen aankomen? Die vliegen verschrikt op om nooit meer terug te komen. Bij glad asfalt waren ze blijven zitten.

Ik hoop dat iemand van de Vogelbescherming deze column leest. Die zal zich achter de oren krabben.

 

Denk ook aan het volgende. Vergeet niet de fiets uitvoerig op slot te zetten, als je hem even uit het oog verliest. Niet alleen in Amsterdam worden er fietsen gestolen. Bepaalde onderdelen van fietsen zijn ook erg geliefd. Als je wat te lang wegblijft zou het zo maar kunnen dat slechts je frame, met een zware ketting, aan de lantaarnpaal vastzit. Wat hebben mijn dochters gelachen toen, na een kort bezoek aan het station, bleek dat iemand mijn zadel wel heel erg mooi gevonden had. Onder grote hilariteit probeerden ze mij, tijdens de rit naar huis, over te halen om toch maar "gewoon" te gaan zitten.

 

Ik kom er weer op terug, ik kan het niet laten. Wat is het jammer dat hele volksstammen het fietsen in de buitenlucht inruilen voor een lawaaierige, naar zweet stinkende ruimte in een sportschool.

Eerlijk toegegeven, ik heb één keer van m'n leven op een spinning-fiets gezeten. Het ging over een fietsproef bij een cardioloog. Ik had uitzicht op een muur, behangen met diploma's, als bewijs dat de cardio vroeger erg z'n best had gedaan op de universiteit. De kleine lettertjes kon ik niet lezen. Door heel veel vaart te maken had ik toen nog het idee dat die lettertjes vanzelf wel groter zouden worden. Nee, dus. Door overmatige zweetproductie spoelden de elektrodes van mijn lichaam en voor een goede meting van de hartslag is dit funest.

De grafiek op de monitor van de assistente vertoonde plotseling een rechte lijn die zich over de X-as bewoog. Haar ijselijke gil klinkt nog steeds na, wat was dat arme mens geschrokken.

 

Ik heb tot slot nog enkele nieuwe slogans bedacht, speciaal voor het fietsen langs de (verboden) zeeweringen:

- Raak je kilootjes kwijt als je langs het water rijdt.

- Met een bel aan je stuur op vermageringskuur.


En bovenstaande poster stuur ik op naar alle sportscholen en fitnesscentra in Nederland: svp ophangen in de spinningzaal. Misschien krijgen we die arme mensen zo weer terug in de open lucht...

 

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 17:41

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.