Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

111. Bezuinigingen

1 reactie

Het zal u niet ontgaan zijn: we moeten bezuinigen. We hebben met z’n allen jarenlang op te grote voet geleefd. Dat moet nu veranderen. Zeker omdat we mede verantwoordelijk zijn voor de redding van onze geliefde vakantielanden Griekenland en Spanje.

 

 

En daarom:

-         gaat de BTW omhoog

-         wordt de benzine duurder, zelfs als de olieprijzen dalen

-         wordt er gesneden in de kinderopvang

-         moet je vlakbij je werk gaan wonen als je nog wat over wilt houden

-         stijgt het eigen risico in de zorg van € 170, via € 220 naar € 350 in 2013

-         haal je de rollator bij de ruilwinkel

-         krijgen culturele instellingen geen subsidie meer

-         blijven we met z’n allen op de nullijn hangen

-         wordt de inflatie niet gecompenseerd

 

Ja, u voelt ‘m al aankomen: dit wordt een sombere column.

Maar…..onze politici brengen het slechte nieuws op een prettige manier. Daar hebben ze voor gestudeerd. Bij het volgen van de LOI cursus “Hoe word ik een goede politicus” hebben ze alle kneepjes van het vak geleerd.

Om eens wat te noemen:

 

Les-1: Als politicus mag je een vraag, hoe simpel ook, nooit met JA of NEE beantwoorden. Het spelletje “geen ja, geen nee” dient hier als oefenmateriaal. Een saillant detail: onze Zeeuw uit Kapelle, Jan Peter Balkenende, haalde een 10 voor dit onderdeel.

 

Les-2: In verkiezingstijd mag je alleen GOED nieuws brengen. Dus al die vervelende maatregelen worden verpakt in een vrolijk jasje, die de burger doet geloven dat we er met z’n allen beter van worden. Sterker nog, ondanks het koopkrachtverlies, zal onze economie opveren en zal de huizenmarkt zich herstellen. Kunt u het uitleggen? Ik niet.

Na 12 september mag je als politicus weer gewoon de botte bijl hanteren, dan zijn de stemmen binnen.

 

Les-3: Blijf serieus als de burgers gaan protesteren, sta ze te woord en laat het voorkomen dat je geweldig geïnteresseerd bent en dat je alles zult doen om hun wensen in te willigen.

 

Natuurlijk zijn er de protestmarsen, de manifestaties, de petities, de handtekeningenacties. Het gras van het Malieveld ligt er zielig bij na al die voetstappen van die 1200 huisartsen die iets in salaris terugmoeten (is er een dokter in de zaal?). En een paar dagen later worden de laatste sprietjes vertrapt door 2000 leerkrachten, die tegen de zin van minister van Bijsterveldt, hun klas een dagje vrijaf gegeven hebben.

 

Hebben al die protesten zin? Schrik niet. Nee, die hebben geen enkele zin. Het is aan onze gezagsdragers bekend dat elke impopulaire maatregel wel ergens een reactie oproept. Ze weten hoe ze daar mee om moeten gaan. Daar zijn ze in getraind.

Stel dat een sportinstelling, die een subsidie misloopt,  handtekeningen  heeft verzameld en deze wil aanbieden aan de minister. Helaas, minister Schippers heeft geen tijd, ze moet naar een tabakslobby met Phillip Morris, de staatssecretaris kon ook niet, want die moest naar een golftoernooi, dus komt er één of andere hoge ambtenaar de honneurs waarnemen. Deze man (of vrouw) is erop getraind om niet in lachen uit te barsten. Hij weet namelijk precies wat er met die petitie en met die 5000 handtekeningen gebeurt. Meteen achter de buitendeur van het ministerie staan namelijk 5 oudpapierkliko’s …… Met een hoffelijk gebaar neemt hij het pakket papier aan en belooft de aanwezigen om er, samen met de minister, serieus naar te kijken. Iedereen tevreden naar huis, niet wetende dat het de volgende dag oudpapierophaaldag is in de Hofstad.

 


 

Protest emails ondergaan hetzelfde lot.

De ministeries hebben een whizzkid in dienst die ervoor zorgt dat alle digitale post waar het woord “protest” in voorkomt automatisch richting Windows-prullenbak geleid wordt.

 

Zoals gezegd, we moeten bezuinigen, met name in de zorg.

Laatst werd een verbijsterde minister Edith Schippers tijdens een interview geconfronteerd met het feit dat er in de basisverzekering een cursus werd vergoed om van je homosexualiteit af te komen. Dat bleek op waarheid te berusten!!! Rood aanlopend en stotterend beloofde ze hierin onmiddellijk actie te nemen. En dan kan het snel gaan: de volgende dag was dat zinnetje geschrapt uit de polis.

 

Alleen zo’n kleine bezuiniging zet geen zoden aan de dijk. Er moet een taboe doorbroken worden. Heel voorzichtig, stapje voor stapje, moeten we de publieke opinie rijp maken voor een zeer ingrijpende maatregel. Eerst alleen even voorzichtig benoemen, dan nog een keer noemen, en dan ermee naar buiten komen. Deze langzame gewenningsperiode noemen we ook wel “kneden”, het kneden van het menselijk brein.

Over welke maatregel hebben we het?

 Ouderen moeten in de toekomst zelf opdraaien voor hun zorgkosten 

Zo, het hoge woord is eruit. De RVZ (Raad voor Volksgezondheid en Zorg) kwam hier vorige week mee.

Enkele reacties uit de politiek:
Een SP-kamerlid: waanzinnig idee
Geert Wilders: walgelijk
Natuurlijk spreken politici hier schande van, het is verkiezingstijd, ze willen zetels halen.

De RVZ zwakte de mogelijke maatregel nog wat af. Minder welgestelde ouderen zouden ontzien worden. Maar de bedoeling voor de toekomst is duidelijk: we moeten sparen voor onze eigen ouderenzorg.

 

Stelt u zich de volgende situaties voor:

De familie Keurig uit H.I. Ambacht heeft  een rustig leven geleid, geen gekke dingen gedaan, braaf de annuïteitenhypotheek afgelost en ook nog wat euro’s bij elkaar gespaard, als appeltje voor de dorst. Deze mensen worden straks gestraft: hun huis is afbetaald, ze hebben een “vermogen”, ze zijn zelfredzaam en komen dus niet in aanmerking voor een vergoeding in de ouderenzorg.

 

De familie Losbol uit Zwammerdam heeft er vrolijk op los geleefd, een leven van Jaguars, motorjachten, cruises en wereldreizen. Ze hebben, lang geleden, een villa “gehuurd” bij de bank en krijgen van onze regering elke maand 60% huursubsidie, de zogenaamde villasubsidie, ook wel het H-woord genoemd. Let wel: “huren bij de bank” is synoniem voor het aangaan van een aflossingsvrije hypotheek. Ter vergelijking: een huis huren bij een wooncorporatie levert 0% huursubsidie.

Als de familie Losbol toe is aan ouderenzorg komen zij in aanmerking voor een vergoeding: ze hebben geen huis, want dat is nog steeds eigendom van de bank, en ze hebben geen vermogen en zijn dus niet zelfredzaam.

 

Deze vergelijking is mogelijk een beetje uit zijn verband gerukt, dat begrijpt u, maar dergelijke situaties staan ons wel te wachten.

 

Sorry voor de enigszins sombere column. Het woord “glimlach” past hier eigenlijk niet.

Nog een kleine meevaller aan het eind.

Na vanavond zou het zo maar kunnen dat de koortsremmende medicijnen tegen de oranjekoorts-epidemie plotseling niet meer nodig zijn. Een wonderbaarlijke genezing en dat scheelt CZ en al die andere zorgverzekeraars handenvol geld.

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 17:41

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.