Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

109. Songfestival

3 reacties

Nee, ik werd er niet vrolijk van. De Zweedse winnares van het songfestival 2012 deed me denken aan de boze koningin uit Sneeuwwitje. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie zingt er het beste van het land? In een zeer matige voorstelling riep ze boze geesten aan, begeleid met afschrikwekkende lichteffecten. Het geheel eindigde in een hevige sneeuwbui. Tot overmaat van ramp klom er op het eind een enge vent op het podium die de zangeres probeerde aan te randen. Waar waren de veiligheidsmensen van Azerbeidzjan op dat moment?

 

Is dit het songfestival anno 2012? Wat een verschil met de beginjaren van het festival, toen er nog echte chansons ten gehore werden gebracht. Wie herinnert zich niet de prachtige liedjes uit de jaren '60 en '70, met winnaars als Jaqueline Boyer, Gigliola Cinquetti, France Gall, Udo Jürgens, Dana, Vicky Leandros, Brotherhood of Man, ABBA, Johnny Logan. In het reglement stond dat er tijdens een songfestival gezongen diende te worden en zo hoorde het ook. Geen poespas, gewoon zingen!! Geen andere zaken eromheen die alleen maar afleiden. Ik kan me Corrie Brokken en Teddy Scholten herinneren in hun Wehkamp-jurkjes, begeleid door het Metropool-orkest in driedelig grijs. Maar ze wonnen wèl...

 

Waar is het fout gegaan? In de eerste plaats bij de puntentelling. Buurlanden speelden elkaar de puntjes toe:

Here are the votes of the Norwegian jury:

Sweden: eight points (Suède: huit points)
Denmark: ten points (Danemark: dix points)
Finland: twelve points (Finlande: douze points)

Later bezondigden ook de lage landen zich hieraan. Om de hatelijke nul te vermijden speelden Nederland en België elkaar soms één puntje toe, het enige puntje naar later zou blijken.

 

Maar waarom is in de loop van de jaren de song op de achtergrond geraakt? Waarom is de "act", de "performing" belangrijker geworden?

Is dat de schuld van Sandie Shaw, die in 1967 in Moskou even haar schoentjes had uitgetrokken omdat ze zulke zere voeten had? En dat ze plotseling het toneel op moest. En dat ze toen maar op blote voeten verder is gegaan. En dat de juryleden van de landen dit zo zielig vonden dat ze haar meer puntjes gaven. Is het daar al begonnen?

 

Ik heb de moeite genomen om de winnende liedjes van de laatste jaren op Youtube nog eens te bekijken. Eerlijk is eerlijk, ik heb vrolijker momenten gekend.

 

2011: Geen onaardig liedje, jammer dat op het zelfde podium, op hetzelfde tijdstip ook een modeshow gaande was met heen en weer flanerende dames op een soort catwalk, dit leidde enorm af.

2010: Een soort tweederangs rap-nummer door een Duitse zangeres. Waarom was rappen plotseling toegestaan? De naam is songfestival, geen rapfestival.

2009: Een Noorse jongeman probeert zijn eigen gitaar te overstemmen. In de tussentijd wordt het toneel bevolkt door manspersonen die turnoefeningen doen, een soort "Noorwegen in beweging".

2008: Turnoefening voor 3 Russische heren en een vrouwelijke scheidsrechter op de achtergrond.

2007: Jongeman die 3 minuten lang in het Servisch om hulp roept als hij wordt aangevallen door 5 mooie vrouwen. De wanhoop straalt eraf.

2005 Opnieuw een 4 minuten durende intensieve turnoefening door 5 Grieken. Op de sportschool heet dit body-attack. Eigenlijk zag je toen de Griekse crisis al aankomen.

 

Waarom heb ik 2006 overgeslagen? Dit jaar was het absolute dieptepunt in 56 jaar songfestival. Een echte horror-show uit Finland. De Orks uit Lord of the Rings waren uitgenodigd om 3 minuten alles en iedereen te shockeren met het uitslaan van rauwe kreten. Gezongen werd er in het geheel niet.
De films Friday the thirteenth en Halloween zijn kinderspel in vergelijking tot deze griezelscène. Een dochtertje van een ex-collega van mij mocht die avond opblijven. Nu, na 6 jaar, heeft ze nog steeds regelmatig nachtmerries.

 

Zin in een herhaling? Hier komt de link: http://www.youtube.com/watch?v=gAh9NRGNhUU

 

Het is duidelijk, met een goed liedje kom je er niet meer. De show eromheen moet het doen. Wanhopig probeerde Joan Franka op te vallen met een indianentooi. Het was niet genoeg.
In Rusland kon het organiserend comité geen enkele artiest vinden die zich in dit wespennest wilde storten. In arren moede werd een dameskoortje uit een bejaardenhuis in Moskou bereid gevonden. Niet te geloven, ze overleefden de voorronde en werden zelfs tweede!!!

 

Kijk en luister: http://www.youtube.com/watch?v=WKNRGc71hjc

 

Wat moeten we doen om als Nederland weer mee te spelen op dit platform. Een eerste vereiste is een ijzersterke conditie en vooral turnvaardigheden!! Yuri van Gelder lijkt me een geschikte kandidaat. Vooraf een paar zanglesjes onder de bezielende leiding van Gerard Joling. En mocht het zingen niet zo erg vlotten dan vragen we gewoon of de muziekinstrumenten wat overheersender willen zijn, dan hoort de jury de valse noten niet. Het gaat tenslotte om de performing. De naam songfestival wijzigen we in eurovisie circusfestival.

 

Krijgen we eindelijk weer een winnaar, na 37 jaar op een houtje bijten. Er is echter één probleem. Als je wint dan heb je vrienden, maar als je wint dan moet je als land ook gaan organiseren. En dat kost vele miljoenen. En dat geld hebben we niet. Jankees de Jager zou er slapeloze nachten van krijgen. Hij moet 12 miljard extra bezuinigen en er moet 40 miljard in het noodfonds om het land van Don Quichotte en Sinterklaas te kunnen redden. En dan ook nog het songfestival organiseren, nee dat past niet in het financiële plaatje.

 

Slotconclusie: Niet meer meedoen, niet meer uitzenden, einde songfestival.

      

3 reacties

ho, stop!

2005: geweldig nummer door Elena Paparizou, een terechte winnaar
de groep Antique waar ze voorheen in zong was ook al heel goed

2006: Lordi, super, eindelijk iets wat heel gewaagd was, hardrock waar je 'oendervleis' van krijgt, en een super act

2012: een spetterend nummer van Loreen, had het al paar maanden eerder gehoord en ik vond het, nee ik vind het nog steeds, goed

mahjah, smaken verschillen

owja, ik volg het niet echt, maar ik ga het ook niet uit de weg

en die omaatjes uit Rusland, petje af, gedurfd! en zeker weer eens wat anders dan doorsnee

Cyberbelle in ballingschap

31 May 2012 om 22:58

en die indiana joan, bij voorbaat kansloos
Cyberbelle in ballingschap

31 May 2012 om 23:01

en wat betreft 2009, Azerbeidzjan werd derde, maar had wat mij betreft mogen winnen

http://www.youtube.com/watch?v=6dKQR2m-Xfs&ob=av2n

 

Cyberbelle in ballingschap

31 May 2012 om 23:07

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.