Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

108. De scheldwijzer

2 reacties

Justitie heeft gesproken. In een hoger beroep is bepaald dat je een politieman in functie mag uitschelden voor koekenbakker. Er is zelfs een lijstje met toegestane scheldwoorden, waaronder wijsneus, lijntrekker, zakkenwasser, sukkel, idioot en stakker. Dat mag dus allemaal, kost je geen euro!!

Er is ook een lijst met verboden scheldwoorden, zoals kl..tz.k, teringlijder en loser. Dit gaat je centen kosten. En verrassend genoeg is er nog een derde categorie, waarbij het van de "context" afhangt of je beboet wordt of niet. Voorbeelden van dat laatste zijn de scheldwoorden dropstaaf en mierenneuker. Wat die "context" betekent? Geen idee. Wanneer mag je een wetsdienaar dropstaaf noemen? Als je er bij glimlacht? Zou zo maar kunnen. En als je boos kijkt moet je dokken? Misschien bedoelen ze dat met "context"?

Dit hele verhaal is serieus. Het is in alle media breed uitgemeten.

 

Mijn welgemeende advies aan justitie is om een SCHELDWIJZER samen te stellen en deze op Internet te plaatsen. Dan weet je waar je aan toe bent. De drie categorieën duidelijk omschrijven: wat mag wèl, wat mag niet en wat mag soms.

En achter elk scheldwoord de hoogte van de boete in euro's, want nu is het een zootje. In Almere werd een "fuck you"-roeper beboet met € 300, terwijl hetzelfde zinnetje in Heerenveen slechts € 220 kostte. Dit kan echt niet. We gaan voor eenheid en eerlijkheid.

 

Nog even terug over die koekenbakker. Als je een agent mag uitschelden voor koekenbakker, dan moet het omgekeerde ook mogelijk zijn, dat je dus een koekenbakker uitmaakt voor agent. Stel, je zit in een pannenkoekenhuis en je pannenkoek is niet te pruimen. Dan mag je de (pannen)koekenbakker uit de keuken halen, met de woorden "Hé hoofdagent, wat is dat voor een baksel? Die pannenkoek van jou is niet te (vr)eten!!".

Als je een bankdirecteur uitmaakt voor zakkenvuller, dan moet dat andersom ook kunnen. Het éne beroep is het andere niet.

 

Over de herkomst van sommige scheldwoorden is nog wel eens een misverstand. Wist u dat het woord "sodemieter" een Bijbelse achtergrond had? Ver voor Christus woonde er in de stad Sodom een neefje van aartsvader Abraham: Lot en zijn vrouw. Omdat er in Sodom en buurgemeente Gomorra een zondige levensstijl op na gehouden werd, had het Opperwezen besloten om deze steden met de grond gelijk te maken. Lot en zijn vrouw werden gewaarschuwd om de stad Sodom bijtijds te verlaten. Er was één spelregel, ze mochten bij hun vertrek uit de stad NIET omkijken. Natuurlijk kon mevrouw Lot haar nieuwgierigheid niet bedwingen, daar is het een vrouw voor. Het gevolg: ze veranderde ter plekke in een zoutpilaar en deze toeristische trekpleister is in de buurt van de resten van het oude Sodom nog steeds te bewonderen.

Een inwoner van Sodom is een Sodomiet en daar zijn onze termen "op je sodemieter krijgen", "sodemieter op", enz. uit voortgekomen. Maar het kan ook positief klinken: een "mieterse voorstelling" hoort ook in dat rijtje. En het woord NoodLot? Nee, dat denk ik niet.

 

En het woord klerelijer is afkomstig van een enge ziekte. Kolere is een verbastering van cholera. Er zijn onnozele halzen die denken dat Danny de Munk, naar aanleiding van zijn rol in Ciske de Rat, ambassadeur is van het Leger des Heils. Dat hij met zijn liedje ons aanspoort tot het vullen van de kledingcontainers. Die mensen zijn vermoedelijk de tweede regel van dat versje vergeten.

 

Een slechte voetbalscheidsrechter wordt sinds 1969 massaal toegezongen door een vol stadion:" Hi ha hondelul". Wat gebeurde er in 1969? Op 7 december van dat jaar speelde Feijenoord in Enschede tegen FC Twente. Feijenoorder Piet Romeijn was het niet eens met arbiter van Gemert en bedacht ter plekke het woord "hondelul". Voor de scheidsrechter, die toevallig die week zijn hondje moest begraven, was dit een rode kaart waard. Later verklaarde de voetballer dat hij verkeerd geciteerd was: hij had slechts "onbenul" geroepen.

 

Netjes opgevoed door mijn ouders is mij altijd voorgehouden om niet te vloeken, dus wat doe je als je tijdens het klussen (ik ben niet zo handig) op je vingers slaat met de hamer? Dan roep ik heel hard de naam van een Belgisch dorpje: òf Godveerdegem (ten zuiden van Gent) òf Jezus-Eik. (ten zuidoosten van Brussel). Toch een voordeel als je veel in België de heuveltjes gefietst hebt...

 

Heeft u ook zo'n zin om eens lekker te schelden. Tegen een agent of tegen een vervelende buurman of tegen een willekeurig iemand op straat? Op Internet circuleren uitgebreide lijsten met scheldwoorden waar u nog nooit van gehoord hebt:

http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/8/t/000131.html

http://www.taalkabaal./weblog/scheldwoorden

 

Gaat u op vakantie naar Frankrijk? Hier komen ze: merde, cocu, salope, con, imbécile, putain.

Of wellicht naar onze oosterburen? Donnerwetter, Scheisse, Schweinhund, Arschloch, Proletenschwein.

Toch naar een Engelssprekend land? Nerd, freak, shit, fuck, jerk, bastard. 

Terug naar de scheldwijzer. Behalve de uitgebreide lijst op Internet vind ik dat elke agent ook een papieren versie in zijn binnenzak moet hebben. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het publiek. Stel je voor: iemand die een agent wil uitschelden heeft zijn smartphone vergeten, of er is geen wifi. 't Zal je maar gebeuren. Je bent dan digitaal geheel van de wereld. Dan kan hij altijd nog aan oom agent kan vragen of hij even in zijn boekje mag bladeren, alvorens hem voor rotte vis uit te maken. Dat kan eurootjes uitsparen. Even tot tien tellen.

 

Nog twee slotadviezen met betrekking tot de scheldwijzer:

- een bijlage toevoegen met Poolse scheldwoorden

- het instellen van de commissie JAS (Jaarlijkse Aanpassing Scheldwijzer), want de scheldwijzer is uiteraard een glijdende schaal

 

Gisteravond nog een nieuw scheldwoord geleerd dankzij Flikken Antwerpen. Hier werd een diender uitgemaakt voor broekschijter. Onthouden!!

 

2 reacties

Sukkel, idioot, stakkertje... Nou, ik heb ze even in mijn zakboekje opgetekend hoor en nu weet ik precies wat ik moet zeggen als ik weer zo'n druiloor van een agent tegen kom.
Tuinfluiter

26 May 2012 om 17:50

Pas op met het woord "druiloor". Zou zomaar in een andere categorie kunnen horen...

han44

26 May 2012 om 18:19

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.