Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

107. Meldpunten en kliklijnen

1 reactie

Het zal je maar gebeuren!! Als je de algemene ruimtes van je appartement moet delen met een dame die rijkelijk besprenkeld is met een fout parfum. Deze geurstof, die toch bedoeld is om mannen te lokken, heeft op mij een averechts effect. Vermoedelijk heeft de dame in kwestie bij de drogist een foutje gemaakt. Vermoedelijk stonden de parfums en de insectenverdelgers naast elkaar op de schappen en heeft zij ernaast gegrepen. Dat komt er nou van als de eerste de beste drogisterijketen parfums gaat verkopen. Zoiets moet je aan een echte parfumerie overlaten. Ik zal meneer Kruidvat een mailtje sturen dat hij hier verandering in brengt. Dat de insectenverdelgers weer gewoon naast de zweetvoetenremmers komen te staan.

Maar wat te doen met de huidige situatie in mijn appartementengebouw? Met een knijper op de neus in trappenhuis en lift? Lijkt me nogal demonstratief. Mijn buurvrouw een iets geuriger cadeautje geven voor haar verjaardag? Nee, dan krijgt ze argwaan. Gewoon aanbellen en open kaart spelen? Zou kunnen, maar dat gaat ten koste van de verstandhouding.

Hoera, KRO-Brandpunt heeft mij de oplossing geboden: er is een digitale kliklijn voor stankoverlast.
Het werkt heel simpel: je stuurt een mailtje naar het bureau SMELL-WELL met de gegevens van de "stinker". Het mailtje wordt anoniem doorgestuurd naar de "dader" en deze kan daar desgewenst ook nog op antwoorden, bijvoorbeeld met een bedankje.

Ja, het is echt waar, 380.00 klagers gingen u voor!! Klachten over zweetvoeten en winderigheid (niet lachen) scoren het hoogst. Winderigheid kan zelfs in Beaufort worden uitgedrukt.

Ook een klacht deponeren? Dit is de site: www.smell-well.net/

 

Het programma in Brandpunt ging over meldpunten en kliklijnen. Er wordt wat afgeklikt in ons kleine landje. Terwijl je vroeger als kind toch geleerd bent dat zoiets niet mag.

Er was zelfs een rijmpje:

Klikspaan, boterspaan,

Je mag niet door m'n straatje gaan,

Hondje zal je bijten, poesje zal je krabbelen,

Dat komt van al je babbelen.

De 10 geboden voor kindertjes, ik ken er nog drie (die andere 7 ben ik vergeten):

- je mag niet jokken

- je mag niet klikken

- je moet met twee woorden spreken

Als je vandaag de dag tegen een kind zegt dat hij niet mag klikken, dan weet hij dat hij van de muis van de laptop af moet blijven.

 

Kliklijnen en meldpunten. Het is heel gewoon geworden.

TV-programma's als Opsporing verzocht, Opgelicht, Radar, Peter R. de Vries spelen hier op in.

Het bekende Meld Misdaad Anoniem is zo gek nog niet. Stel dat je op de hoogte bent van een of andere criminele activiteit van ene Holleeder en je meldt dit publiekelijk, met je eigen naam en toenaam. Heel ongezond als je voortdurend over je schouder moet kijken en als je slechts de keus hebt uit de werkwoorden omleggen, liquideren, elimineren of koud maken.

Ook klokkenluiders, tipgevers en kroongetuigen maken zich in het algemeen niet geliefd. Hoe onschuldig was in dat geval de klokkenluider die heel Parijs zijn klanken liet horen vanuit de torens van de beroemde kathedraal? Toen was klokkenluiden nog heel gewoon.

 

Via het meldpunt agressief rijgedrag kun je het kenteken doormailen van een bumperklever of van iemand die de 130 km van Melanie heeft gelezen als 180. Typisch dat dit soort mensen nooit gepakt worden door de makers van Wegmisbruikers en Blik op de Weg. Als u en ik 5 km te hard rijden zijn we de klos.

 

Bij het meldpunt uitkeringsfraude denk ik altijd aan een zielig verhaaltje. Twee alleenstaande AOW-ers vinden elkaar aardig. Ze drinken eerst samen koffie, van het één komt het ander, ze brengen steeds meer tijd samen door, maar ze willen tot elke prijs vermijden dat hun 2 afzonderlijke AOW's gekort worden door één AOW voor samenwonenden. Het valt de buren op dat die bejaarde man steeds vaker langskomt. Natuurlijk valt dat op. De 88-jarige is niet behendig genoeg meer om het pand aan de achterzijde via een regenpijp te betreden. Een jaloerse buurvrouw valt het op dat de bewoonster steeds twee karbonaadjes koopt bij de slager en maakt een melding bij de kliklijn uitkeringsfraude.

Dan komt er bezoek van enkele opsporingsambtenaren met een huiszoekingsbevel. Deze mensen hoeven niet slim te zijn. Ze hoeven niet tot tien te kunnen tellen. Als ze tot twee kunnen tellen is dat al genoeg. Het tellen der tandenborstels in de badkamer is cruciaal. Als dat er 2 zijn, volgen er onmiddellijk sancties.

 

Welke mensen maken gebruik van een kliklijn? Niemand komt daar openlijk voor uit. Ik geef eerlijk toe dat ik éénmaal digitaal "geklikt" heb.

In een eetcafé in Tiel hadden we onze bestelling gedaan, toen we plotseling ontdekten dat er aan verschillende tafels gerookt werd. Bij het afrekenen heb ik de eigenaar, laten we hem Flipje noemen, aangesproken op het rookgedrag in een ruimte waar gegeten werd. Zijn antwoord was bot: "Bij ons eetcafé ligt de nadruk op café". De dikke van Dale weerspreekt dat: eet'café. Het apostrofje geeft aan dat de nadruk op de eerste lettergreep ligt.

In een mailtje aan het restaurant heb ik toen nogmaals mijn ongenoegen betuigd, uiteraard zonder antwoord te krijgen. Als represaille heb ik toen Clean Air Nederland op de hoogte gesteld, zodat het eet'café nu op hun zwarte lijst staat.

 

Het bekendste meldpunt, het zogenaamde Polenmeldpunt, heb ik al eerder beschreven. Officieel heet dat www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl

 

Even terug naar de dame met het foute parfum. Ik heb een probleem om dit stankprobleem te melden. De dame heeft namelijk geen computer, dus ook geen emailadres. Gelukkig kan ze ook mijn column niet lezen.

Ik denk dat ik de verspreiding van het "parfum" zal moeten gedogen. Er is één voordeel: in onze algemene ruimtes is opvallend weinig ongedierte.

 

Nog een laatste tip over een splinternieuwe kliklijn:

Meld Onbehoorlijke Columnisten Anoniem, afgekort MOCA.

  

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 17:42

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.