Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

105. Hertogin Hedwige

1 reactie

Voor de laatste keer naar Doel. Voor de laatste keer door de Hedwigepolder. Al jaren achtereen maken we dit soort nostalgische uitstapjes. Elk jaar weer die "voor de laatste keer"-ervaring. Volgende jaar kan het misschien niet meer, maken we elkaar steeds wijs. Maar het is niet te geloven, er komt steeds weer een volgende gelegenheid.

 

Ons jaarlijkse rondje begint in Lillo, het juweeltje temidden van de industrie. Mocht de Vlaamse regering ooit besluiten om ook Lillo te ontmantelen dan ga ik persoonlijk op audiëntie bij Elio di Rupo. Dit mag niet gebeuren. "La démolition de Lillo est complètement inacceptable". Dat zinnetje heb ik alvast uit m'n hoofd geleerd.


Door de tunnel vanaf Lillo naar het spookdorpje Doel. De prachtige foto met molen en kerncentrale is inmiddels de hele wereld overgegaan.

Het dorpje zelf vertoont een verpauperde aanblik, alleen de kroeg is er nog om de dorstige ramptoeristen een Vlaamse pint te kunnen aanbieden en in het parkje bij de molen is het Suske en Wiske album "Het verdronken land" te lezen op de posters aan de boomstammen.

Verder naar de polder van de beroemdste hertogin van Nederland die volgens onbevestigde berichten een verhouding gehad zou hebben met een aan alcohol verslaafde hertog uit Noord Limburg. 

Voor de laatste keer door die prachtige polder met zijn smalle wegen en kaarsrechte bomenrijen. Blauw Bloed kan zeker 3 afleveringen vullen met al die adel uit Zeeland: havenbaronnen, dijkgraven èn een echte hertoginnenpolder.

Tot slot naar Emmadorp om de vlondertjesroute te lopen door het Land van Saeftinghe en nog even een laatste kopje koffie in het pluche-kleedjes-café waar Henk Bleeker zijn hoofdpijndossier (dossier de migraine) tot in den treure verdedigd heeft.

 

Is er een alternatief voor de ontpoldering van de Hedwige. Waarom zoeken we het niet buiten Zeeland?

Het gaat een beetje te ver om de Alexanderpolder bij Rotterdam op te offeren. Een volksverhuizing van meer dan 100.000 burgers gaat flink in de papieren lopen.

De Alblasserwaard is ook geen optie. Denk aan al die euro's van al die Japannertjes die naar onze Kinderdijkse molentjes komen kijken. Gewapend met hun klik-klak-camera's zien ze al dat moois uitsluitend door de lens. Vervolgens gaan ze weer "van hier tot Tokio" om pas thuis te ontdekken hoe Nederland er in werkelijkheid uitziet.

Nee, we nemen de Beemster!!! Dit stuk land is ooit ingepolderd (= ontwaterd) door éne Leeghwater (wat een prachtige naam) en moet er nu aan geloven in het kader van de Scheldeverdragen. Dat de Beemster iets verder van de Schelde verwijderd is? Nee, daar komen ze vast niet achter in Brussel. Die ambtenaren daar hebben een totaal gebrek aan topografische kennis en laten zich bij verplaatsingen per automobiel leiden door een blikken vrouwenstem die uit een luidsprekertje komt.

Een bijkomstigheid: de Beemster staat op de Werelderfgoedlijst. Geen probleem. Deze kwalificatie gaat naadloos over naar onze eigen Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder.

 

Helaas, in mijn optimisme en in mijn ontembare fantasie ben ik wat te ver doorgedraafd. Ondanks de inspanningen van Bleeker en Koppejan, zal het er toch van moeten komen. Gaat de hertogin voor 30 of voor 100% onder water?

Deze maand gaan we in elk geval weer voor onze 2012-versie van het uitstapje:

Voor de laatste keer naar Doel en voor de laatste keer door de Hedwige.

 

Deze "voor de laatste keer"-ervaringen laten bij ons altijd een onuitwisbare indruk achter:

Voor de laatste keer met het veer van Katseveer naar Zierikzee.

Voor de laatste keer met het veer van Kruiningen naar Perkpolder.

Andersom maakt net zoveel indruk:

Voor de eerste keer over de Zeelandbrug.

Voor de eerste keer over de Oosterscheldekering.

Voor de eerste keer door de Westerscheldetunnel.

 

Helaas heb ik aan die laatste gebeurtenis een negatieve herinnering, en dat had niets te maken met het feit dat we die eerste keer met de auto met een slakkengangetje van 40 km/uur moesten rijden omdat er aan de Terneuzense kant (7 km verderop dus) een auto met motorproblemen stond.

De tunnelbaronnen hadden plechtig beloofd dat, voorafgaand aan de officiële opening voor het autoverkeer, de fietsers en de voetgangers een dag konden kennismaken met de tunnel.

Ik had alle voorbereidingen getroffen:

Mijn fiets had ik voor de gelegenheid extra opgepoetst en de ketting rijkelijk ingeolied (in de tunnel klinkt het geknars van een droge ketting 10x zo hard). Mijn fietskledij lag keurig gestreken in de kast, kortom ik was er helemaal klaar voor. Vijf keer heen en weer, dat was mijn plan.

Toen kwam dat krantenberichtje van de hoge heren: door omstandigheden kon deze dag geen doorgang vinden. En er kwam ook geen tweede kans. Teleurstelling en woede.

Ik heb er over zitten denken om alsnog de fiets te pakken en gewoon die tunnel in te rijden. Het vervolg is eenvoudig te raden: voorpaginanieuws in plaatselijke èn landelijke pers, uitgebreid nieuwsitem bij TV-Zeeland en een aantal weken gratis volpension in een penitentiaire inrichting in Middelburg.

 

Terug naar de Hedwige. Onduidelijk wat er nu gaat gebeuren.

Toen Jolande Sap haar technisch hoogstandje toonde aan het CDA: "En zo trek je de stekker eruit", had Geert Wilders goed meegekeken en haar welgemeend advies in praktijk gebracht aan het eind van de Catshuis-onderhandelingen.

In Brussel genieten ze niet echt van deze oer-Hollandse docusoap. De Scheldeverdragen dateren van 2005 en hun Noorderburen blijven maar uitvluchten verzinnen.

Het gaat er ooit een keer van komen: niet de Beemster maar de Hedwige gaat onder water.

 

Nog één keer de polder zien? Maak het rondje Lillo, Doel, Hedwige, Saeftinghe. Een aanrader!!!

Zo ziet de Hedwigepolder er nu (nog) uit:

 

 

VANWEGE VAKANTIE VOORLOPIG EVEN GEEN COLUMNS

    

1 reactie

Je zult wel verder gaan een of andere polder. In elk geval veel plezier gewenst en ik kijk uit naar bereisde Roel verslagen.
Jopie Meerman

27 April 2012 om 20:44

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.