Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

104. Verzamelwoede

2 reacties

Het staat er letterlijk. In Wikipedia. En als het in Wikipedia staat dan moet het wel waar zijn:

"Verzamelwoede is een psychiatrische aandoening die binnen DSM-IV behoort tot het obsessieve-compulsieve spectrum en is meestal erfelijk bepaald".

Goed nieuws voor de verzamelgekke dame die elke week een nieuwe handtas koopt en die een inloopkast heeft laten plaatsen om ruimte te kunnen maken voor de vele exemplaren. En die bovendien, gedwongen door de bedelstaf, een bordje TASSENMUSEUM op haar deur heeft bevestigd, waarbij van de bezoekers een bescheiden bijdrage gevraagd wordt, die dan uiteraard weer gebruikt wordt voor de aankoop van de zoveelste tas.

Eindelijk erkenning voor haar verzamelmanie, er is een naam voor!! Ze staat in Wikipedia!!

Goed nieuws voor die oud-collega van me, die alle oude kranten van de laatste decennia opspaarde, zodanig dat zijn zoldervloer gevaarlijk begon door te buigen. Gelukkig heeft dit probleem zichzelf opgelost dankzij de opkomst van de digitale krantenbank.

Goed nieuws voor die excentrieke verzamelaar van schaalmodellen van oldtimers, die zijn hele woongedeelte vol heeft staan met vitrines, zodat zijn echtgenote slechts met de grootste inspanning, al slalommend, een blad koffie van A naar B kan verplaatsen.

En Wikipedia gaat verder: "Behandelingen tegen verzamelwoede zijn mogelijk met serotonineheropnameremmers"
Er is dus een pilletje voor!!

 

Dus ook goed nieuws voor de partners van de tassendame en de schaalmodellenmeneer: gewoon stiekem zo'n pilletje in de koffie en het probleem stopt vanzelf. Hoe simpel kan het zijn?

 

Verzamelen is van alle tijden. En het begint meestal heel onschuldig.

Als ik terugdenk aan vroeger, en dat doe ik nog wel eens, dan zie ik nog steeds mijn moeder aan de keukentafel Albert Hein zegeltjes in een boekje plakken om bij inlevering van een vol boekje wat minder te hoeven betalen.

Natuurlijk slaat dit over op de kinderen. Zo begon mijn eerste postzegelverzameling.

Eerst van Nederland en de Antillen, daarna van de hele wereld. Maar omdat daar geen beginnen aan is, stop je er maar weer mee.

Na de postzegels kwamen de sigarenbandjes, de lucifersmerken, de suikerzakjes, de Dinkey Toys en als laatste de stripboeken van Guust Flater.

En ik vergeet nog de kauwgomplaatjes. Elke stuiver zakgeld ging toen op aan kauwgom, want in elk pakje zat een foto van een onbereikbare filmster, zoals Roy Rogers of Doris Day. Het was zaak om goed door te kauwen want het album moest vol. Jaren later rook dit boekwerk nog steeds naar kauwgom.

 

Er zijn hele volksstammen die munten of bankbiljetten sparen. Een andere categorie verzamelt banktegoeden. Bonusje hier, bonusje daar, commissariaatje hier, commissariaatje daar, alles in het kader van de graaicultuur. Dat laatste woord wordt officieel herkend door de Word spellingscontrole: er komt géén rood streepje onder.

 

De jeugd van nu verzamelt Pokemon-plaatjes en voetbalplaatjes van Albert Hein, die zodanig populair zijn dat de bedrijfsleider (die aardige man van de televisie) dranghekken heeft moeten plaatsen om de klanten de toegang tot de winkel niet te hoeven ontzeggen. Ja, ik ben toen ook in mijn opa-rol gekropen door tijdens de ruilmiddag de belangen van mijn kleinzoon te behartigen.

 

De verzamelwoede heerst nog steeds. Er wordt wat ingezameld. DE-punten, Airmiles (zonder die ooit in de lucht te verzilveren), stempels in paspoorten, handtekeningen tegen het onderwaterzetten van de Hedwigepolder.

Het verzamelen van Pickwick theezakjes berustte helaas op een tragisch misverstand. Door heel Nederland gonsde het gerucht dat door het sparen daarvan iemand aan een rolstoel geholpen kon worden. Iedereen deed mee en iedereen was overtuigd van het goede doel. Maar helaas, het bleek niet waar te zijn... Hoe komt zoiets in de wereld?

 

Er zijn ook mannen die tatoeages verzamelen, van top tot teen, tot er geen plekje meer over is. Aan deze vorm van verzamelwoede zit dus fysiek een einde. Het kiezen van een lelieblanke partner kan dan eventueel nog leiden tot een nieuwe start, hoewel het vinden van een partner maar zeer twijfelachtig is. Een man die zijn lijf vult met tattoos wordt er niet knapper op. Daarmee is te verklaren dat ik destijds de leeftijd van de jongeman die in The Voice of Holland wel aardig had gezongen, schrik niet, twintig jaar te hoog inschatte. Dit is geen grapje.

 

Er zijn ook mannen die veroveringen sparen. Zo'n ontmoeting heet een one-night-stand, hoewel er meer sprake is van een one-night-lie-down.

Hun grote voorbeelden zijn de Italianen Casanova en Berlusconi. Tussen die twee is een groot verschil. Casanova had een natuurlijke charme en Berlusconi moet het met euro's doen. Voor de meisjes van Silvio geldt: even doorbijten, morgenochtend ben je die gladjanus van gisteravond al weer vergeten , maar de euro's en de dure kado's blijven.

 

De meest moderne manier van verzamelen. Zoek zoveel mogelijk Facebook-vrienden, want het mag toch duidelijk zijn: hoe meer digitale vrienden, des te populairder je bent. Het resultaat van deze zoektocht kan leiden tot vele honderden "vrienden" terwijl in het gewone leven (buitenom Facebook) de contacten versoberen, vooral door tijdgebrek.

 

We eindigen met onze verzamelaar Mark Rutte. Hij verzamelt kamerzetels van splinterpartijen om toch een meerderheid te behouden en daarmee pijnlijke maatregelen te kunnen nemen die vooral de onderkant van onze samenleving treffen.

Zo, het moest er even uit. Dat lucht op.

  

2 reacties

Zo meneer Han. Je begon over verzamelen, en eindigde met woede. Gelukkig maar.. als alles zich zo snel op zou lossen.Knipoog
Fijn weekend! en groeten van een vrouwelijke verzamelaar.
Jopie Meerman

20 April 2012 om 15:28

En ik heb bovenstaande weer met veel plezier gelezen, Han. Helaas, ik ben geen verzamelaar, hoewel ik in uit mijn vroege jeugd herinner wel eens kauwgumplaatjes geruild te hebben, maar verder, nee...

Met je laatste opmerking ben ik het helemaal eens!

Tuinfluiter

20 April 2012 om 15:30

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.