Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

101. Sfeermuziek

3 reacties

Het is wetenschappelijk bewezen. Als je door een warenhuis loopt en er klinkt een muziekje boven je hoofd, dan wordt de kooplust aangewakkerd. Dit is uitgetest met proefdieren. Een wetenschapper (Diederik Stapel?) heeft een nest met muizen blootgesteld aan allerlei muziekvormen en plotseling begonnen die dieren te hamsteren. Dat was het teken! Als die knaagdieren gaan hamsteren, dan doen mensen dat natuurlijk ook. Toevallig gingen de proefmuizen hamsteren bij compleet nietszeggende muziek, ook wel vriendelijk coffeeshopmuziek of easylistening genoemd. Een minder vleiende titel past mij eigenlijk beter: "Muziek voor in de vuilnisbak" afgekort tot  MUZAK.

Waarschijnlijk waren die muizen vroeg of laat toch wel gaan hamsteren, maar dat wordt in het eindrapport niet gesuggereerd.

Zo kan het gebeuren dat je op een kwade zaterdag meegetroond wordt naar een IKEA-vestiging waar je langs de hele collectie moet slenteren (zijpaden zijn er niet) onder het "genot" van een portie muzak uit de luidsprekers. De volumeknop staat niet vol open, dat hoeft ook niet, het is alleen de bedoeling dat de hersencellen in het koopgedeelte van ons brein zachtjes gemasseerd worden. Zelfs op het toilet hoef je niets te missen, ook daar hangen een paar boxjes. Geen bijgeluiden maken op de WC want de andere klanten willen ook genieten.

Toen sprak mijn vrouw de historische woorden: "Nu we er toch zijn, zullen we hier ook een lunch gebruiken?" Dit was het meest oneerbare voorstel wat ze me ooit gedaan heeft. Het idee dat ik een broodje brie zou moeten nuttigen in diezelfde omgeving, met diezelfde muzak. En dat we na de middag natuurlijk nòg een keer langs die hele collectie zouden sjouwen.

Nee, dat trok ik niet meer. Wat ik wèl trok: mijn vrouw, aan haar jasje, naar buiten toe, naar de auto. Weg uit die vreselijke winkel met die vreselijke muziek.

 

Sfeermuziek, toch bestaat het. Op de werkvloer schalt de muziek van de Arbeidsvitaminen uit de luidsprekers. Vooral bij het uitvoeren van geestdodende arbeid zoals lopende bandwerk, is dit een welkome afleiding die stemt tot vrolijkheid en tevredenheid, èn.... sneller werken. En dat vindt de baas dan weer leuk. De muziek is herkenbaar van CD's met verrassende namen zoals "Alle 13 goed", "De beste hits uit de jaren 70", "De beste Nederlandstalige liedjes", "The best of.....", enz. enz.

Eigenlijk idioot dat iemand anders bepaalt wat je leuk moet vinden. Alle 13 goed? Dat bepaal ik zelf wel. Dat is heel persoonlijk. Die blonde hoezepoes op de cover, dat gaat dan nog wel, maar de beoordeling van de kwaliteit van de muziek moeten ze toch aan mij overlaten. Gelukkig kunnen we sinds de mogelijkheid van het illegaal downloaden zèlf bepalen welke muziek we willen horen en in welke volgorde.

 


Sfeermuziek op de zondagmorgen. In ons gezinnetje was het zo de gewoonte om die ochtend te reserveren voor klassieke klanken van Brahms en Beethoven. We werden er rustig van. Mijn dochter vond het minder mooi, ze heeft er nú nog een trauma van en kan nog steeds niet naar klassiek luisteren. Maar het had nog erger gekund. We hadden ze ook kunnen laten luisteren naar een symfonie van Stravinsky, waarbij je tijdens het derde deel nog steeds denkt dat de orkestleden aan het stemmen zijn. Er wordt gefluisterd dat ze deze muziek inzetten om gearresteerde misdadigers aan het praten te krijgen.

Ik riskeer hiermee boze reacties van de weinige fans van deze componist.

 

Het is onderzocht dat kippen meer eieren gaan leggen bij het horen van de 1e symfonie van Tsjaikovski. Ja, ook hier is een wetenschappelijk rapport over (alweer van meneer Stapel?).

Ooit bracht ik een bezoek aan een stagiair bij een melkveehouderijbedrijf. Zijn baas had zelf ontdekt dat de melkgift significant hoger was bij de tonen van het vioolconcert van Johannes Brahms. Ik geloof daarin. Het is een prachtig concert.

Als boer mag je natuurlijk geen vergissing maken. Stel je voor dat hij een foutje maakt en niet Brahms, maar een CD van Ben Saunders opzet. Dat zou een ramp van duizenden euro's betekenen. De melk zou al zuur worden als ze nog in de uiers zit. Ja, melkveehouder is een risicovol beroep.

 

Andere sfeermuziek: de slaapkamer top10. Altijd weer spannend welke muziek er op de plaatsen 2 t/m 10 staat. De eerste plaats staat al vele jaren vast en verandert ook niet meer: de Bolero van Maurice Ravel.

Toch wil ik een paar waarschuwingen laten horen bij het gebruik van de Bolero in de slaapkamer.

Zet het volume niet te hoog, anders is het einde van het stuk dermate luid, dat de buren wakker worden en zich verplicht voelen om ook mee te doen.

Ook belangrijk om te weten: de Bolero duurt precies 13 minuten. Als je denkt meer tijd nodig te hebben, zet dan de CD-speler op REPEAT. Het staat zo knullig en onromantisch om halverwege het liefdesspel met de afstandsbediening te gaan klungelen.

 

Terugkerend naar het begin, naar de muziektest van de muizen. Wat zou het leuk zijn geweest als die knaagdieren waren gaan hamsteren tijdens de tonen van de 6e symfonie van Beethoven.

Dan zou ik met veel plezier nog eens een keertje naar IKEA gaan!!!

 

3 reacties

T E R N E U Z E N A A R

01 April 2012 om 12:02

Is dit een 1 april actie?
han44

01 April 2012 om 12:04

Lachend Dat was weer zeer lezenswaardig, Han en ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wegloop in winkels waar de hele dag muziek gedraaid wordt.
Tuinfluiter

01 April 2012 om 15:21

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.