Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

99. De biercultuur

1 reactie

Ja, inderdaad, we kunnen spreken van een biercultuur.

Een echte bierdrinker ergert zich mateloos als zijn Hoegaarden Grand Cru geserveerd wordt tesamen met een Grimbergen-glas. Waarom eigenlijk? Smaakt het dan anders? Welnee.

Welke kwalificatie geven we aan dit verschijnsel? Snobistisch, perfectionistisch, bizar, zwaar overdreven of gewoon bezopen?

En het kan nog veel erger. Er zijn serveersters die wel het juiste glas meenemen maar die verzuimen om het bierlogo naar de klant toe te draaien, over biercultuurbarbaren gesproken. Om uit je vel te springen. En naar die fooi kan ze fluiten!!!

 

Ik zal het maar eerlijk toegeven: ik ben precies zo. Ik heb er weken over gedaan om de juiste glazenkast te vinden die groot genoeg is om mijn megaverzameling bierglazen te kunnen herbergen. Eindelijk, in een verre, verre uithoek van Zeeland vond ik een kast waar alles in zou passen (kan ik het helpen dat Tholen zo ver weg ligt; als je goed luistert hoor je de zachte g al).

Nu heb ik voor elke biersoort een apart glas. Ja, ik hou me eraan. En dat etiket met dat logo moet me aanstaren.

Ook caféhouders zijn zich bewust van de populariteit van bierglazen.
In een restaurant met een Franse naam in de buurt van Biezelinge gebeurde ooit het ongelofelijke. Zittend op het terras moest ik 5 gulden (die goeie ouwe guldentijd) borg betalen voor mijn bierglas. Alsof ik dat enorme glas in mijn binnenzak zou willen steken. Als (ex)docent wiskunde constateerde ik een compleet gebrek aan ruimtelijk inzicht. Dat lukt dus van geen kanten.

In café “De Dulle Griet” in Gent, daar hebben ze ook zo’n paranoia als kroegbaas. Maar die heeft wel een ludieke manier om hetzelfde te bereiken als in Biezelinge. Eén persoon van het gezelschap moet één schoen inleveren, die aan een haakje achter de bar wordt opgehangen. Als bij het afrekenen blijkt dat het aantal bierglazen precies gelijk is aan het aantal drinkers, dan komt de schoen weer terug bij de eigenaar.

We zijn in België aanbeland, het mekka van de biercultuur.

Het land waar het het carnavalsbier NIET wordt aangelengd.

Waar in de bockbierperiode een echte bok aan de bar wordt uitgenodigd.

Waar in een pretpark de plaatselijke hollebollegijs een variant roept van het bekende Efteling-zinnetje: “Bier hier!! Dankuwel!!”

 

In Duitsland gaat het weer heel anders. In de aanloop van de Münchener Festspiele moeten alle rondborstige bierdirndls (ja, zo heten ze) een herhaalcursus gewichtsheffen volgen, om niet in de problemen te komen bij het uitserveren. Helaas loopt het ook wel eens fout. Angela Merkel kan erover meepraten. Wat bleef ze onbewogen toen er 5 glazen bier over haar rug stroomden:. http://www.youtube.com/watch?v=2Try3At7s_o

Speciaal voor fietsende dames is er in Duitsland de “Radler”, een combinatie van bier en 7up. Dat drankje zakt niet zo snel naar de benen, je kunt dan nog wat verder fietsen.

 

In Engeland kunnen ze helaas geen fatsoenlijke schuimkraag produceren en is de USA zweren ze bij Budweiser. Dat laatste is één van de ernstigste vormen van biercultuurbarbarisme. Foei!! Dan nog liever een Buckler, hoewel de aandelen daarvan (sinds Youp) behoorlijk gekelderd zijn.

Toch hebben ze in diezelfde States een heel aardig fenomeen: in een Brewery (brouwerij annex café-restaurant) kennen ze de "sampler". Dit is een plankje met een stuk of tien plastic cupjes. Een beetje vergelijkbaar met één meter bier, maar dan in mini. Elke cupje wordt gevuld met een biersoort en er wordt ook plattegrondje bijgeleverd. Na de proeverij (kost een paar dollar) kun je je definitieve keuze kenbaar maken.

Het lijkt een beetje op een Nederlands bierfestival waar je 40 verschillende bieren kan proeven. In zo’n geval is het hoogst onverstandig om van elk biertje een halve liter te consumeren. Zeker weten dat je het einde van het festival niet bewust meemaakt. Ook hier worden er dus kleine glaasjes geïntroduceerd.

 

Een slimme manier om bierdrinkers binnen je café te houden is overbekend. Koop een grote hoeveelheid zoute pinda’s, ze mogen eventueel over de datum zijn, dat scheelt weer in de prijs. Strooi er nog flink wat èxtra zout overheen en serveer dit goedje in een ruime schaal. Tien tegen één dat de klant nòg een consumptie neemt.

Niet te véél drinken natuurlijk, want je krijgt al snel een bier-etiket opgespeld. Het geruchtencircuit doet de rest. En dat blijkt als je bij je 65e verjaardag zoveel bieren kado krijgt, dat je meteen een slijterij zou kunnen beginnen. Maar helaas, ik had geen vergunning, dus was ik genoodzaakt om alles zelf op te drinken. Een reputatie om trots op te zijn? Ik twijfel een beetje.

Persoonlijk heb ik daar nu iets aan gedaan. Op vakanties laten we ons af en toe fotograferen, zittend aan een terrastafeltje, met uitzicht op een adembenemend berglandschap, genietend van een consumptie, met de bedoeling om het thuisfront jaloers te maken en om te tonen hoezeer we genoten hebben. Sinds vorig jaar verwissel ik, in de aanloop van zo'n foto, onze consumpties. Mijn echtgenote met een enorme Erdinger Weissbier vóór zich en ikzelf achter een brave kop koffie. Meteen na de foto herstel ik uitgangssituatie weer. Koffie kan later altijd nog. En bovendien, ze lust geen Erdinger. Het gevolg is dat de geruchtenmachine langzaam uitsterft (en dat er dan een ander geruchtencircuit wordt opgestart, maar daar heb ik verder geen boodschap aan).

 

Een aantal bekende en minder bekende zegswijzen bevestigen het bestaan van de biercultuur:

-          Dat is geen klein bier (dat valt niet mee)

-          Hij zou liever in de Bierkan studeren (liever in de kroeg dan in de boeken)

-          Vechten tegen de bierkaai (en dat kan dus niet)

-          Een lafaard (een alcoholvrij biertje)

-          Het bier is niet voor de ganzen gebrouwen (dus moeten wij het maar opdrinken)

-          Een vaatje zuur bier (oneerbiedige Vlaamse term voor een ongetrouwde dochter van 25+)

-          Een gezonde geest hoort niet in een droog lichaam (hier komt de term geestrijk vocht vandaan)

 

Als klap op de vuurpijl: Er is zelfs een lichaamsdeel naar deze cultuur genoemd !!!

Proost !! Geniet ervan. (nee, niet van die foto....)

1 reactie


geen
han44

12 February 2013 om 17:43

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.