Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

98. De terugkeer van de gulden

1 reactie

Zou het er dan toch van komen? Terug naar onze vertrouwde gulden? Best slim van onze grote gedoger dat hij een Brits onderzoeksbureau ingeschakeld heeft. Wetende dat de Engelsen de grootste euro-haters van Europa zijn, stond de uitslag natuurlijk al bij voorbaat vast.

 

Wat komt er allemaal op ons af als het éénmaal zover is?

Moeten alle prijzen met 2,20371 vermenigvuldigd worden? Geldt die factor nog?

Eerst even zoeken of ik het gulden-tekentje terug kan vinden bij de symbolen. Het was even  zoeken maar hier is ie: ƒ  (lijkt een beetje op de cursieve f maar dan net wat anders).

Wat betekent de terugkeer van de gulden voor de prijzen:

Een liter benzine gaat van € 1,83 naar ƒ 4,03

Een Westmalle Tripel van € 3,50 naar ƒ 7,70

Een biefstuk pepersaus van € 21,50 naar ƒ 47,50

De komende bezuinigingen van € 9.000.000.000 naar ƒ 20.000.000.000

 

Ik vraag me af of deze "verhogingen" geen psychologische drempel gaan worden. Hier wordt een mens niet vrolijk van. Is het wel nodig om die 2,20371 als factor te gebruiken? Het is toch veel eenvoudiger om alle getallen zo te laten en gewoon een "zoek-en-vervang"- actie te plegen: vervang € door ƒ.

Mogelijk maak ik met dit voorstel de economische blunder van de eeuw, maar simpel is hij wel.

 

Natuurlijk komt er nogal wat bij kijken. Alle pinautomaten, parkeerautomaten, cola-automaten enz. enz. moeten omgebouwd worden. De winkelwagentjes moeten weer een gulden kunnen slikken. Voor de betaalde toiletten geldt hetzelfde.

 

Leuke bijkomstigheid dat het kwartje en de rijksdaalder weer terug komen. Die heb ik in de eerste jaren van de euro best gemist. Natuurlijk komt er namens de regering voor elke Nederlander een Jagerkit: een setje met 1 stuiver, 1 dubbeltje, 1 kwartje, 1 gulden, 1 rijksdaalder en 1 vijfguldenstuk met de vriendelijke groeten van Jan Kees de Jager. Deze charitatieve operatie kost de regering slechts 17.000.000 x ƒ 8,90 = ƒ 151.300.000, kortom een habbekrats wat met één simpele belastingverhoging weer terugverdiend wordt.

 

Het zal wennen worden, zeker voor de jonge caissières van Albert Hein, die de gulden nooit bewust meegemaakt hebben. Vandaar die Jagerkit en de oefenprogrammaatjes op Internet, waarmee je leert hoe je terug moet geven in de supermarkt.

Jammer dat je in onze buurlanden België en Duitsland weer rekening moet houden met "vreemd geld". De sommetjes over deze wisselkoersen keren weer terug in de rekenboekjes.

 

Een aantal bijna vergeten spreekwoorden en gezegden worden plotseling weer actueel:

"Een dubbeltje op z'n kant"

"Op de markt is uw gulden een (rijks)daalder waard"

"Het kwartje valt"

"Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten" Hier klopt niets van: een bioscoopkaartje kost al gauw € 7,50, omgerekend ƒ 16,50 en dat zijn precies 165 dubbeltjes!!!

"Wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje", tenminste als het aan de VVD ligt.

Oh .... sorry .... hier ga ik in de fout .... dit had ik niet mogen typen .... even herstellen .... waar is de BACKSPACE-toets .... ja, hier is ie al ..... verrek ..... hij doet 't niet .... dat zul je nu altijd zien .... heb je ergens spijt van .... wil je dat herstellen .... en net op dat moment doet de BACKSPACE het niet ..... nou ja ..... dan laat ik het maar staan ..... met excuses aan de volgelingen van Mark Rutte.

 

Natuurlijk keren ook de troetelnaampjes van de gulden terug in het taalgebruik:

ƒ    1                een piek

ƒ    2,50           een knaak

ƒ   10               een joetje

ƒ   25               een geeltje

ƒ  100              een meier

ƒ  250              een vuurtoren

ƒ 1000             een rooie rug

Even terugkomend op de vuurtoren. Het lijkt me goed dat de vuurtoren van Haamstede vervangen wordt door die van Vlieland, als eerbetoon aan dokter Deen.

 

En wat doen we met de bedenker van de terugkeer naar de gulden? Hoe gaan we die in het zonnetje zetten? Ik stel voor om zijn beeltenis te laten terugkomen op het 100-gulden biljet, bijgenaamde de kletsmeier:

Op de rand van de gulden zou eigenlijk een inscriptie moeten komen: IEDER VOOR ZICH, GEERT VOOR ONS ALLEN maar helaas is die tekst te lang.

Dus dat moet korter: GEERT ZIJ MET ONS lijkt een goed alternatief.

 

Voor mij persoonlijk betekent de terugkeer van de gulden een financieel voordeel. Toevallig kwam ik deze week, ergens in een laatje, ergens in een klein doosje een 5-gulden stuk tegen. Toeval bestaat niet. Wat een geluksvogel.

 

Nog een slotadvies aan onze Rijksmunt:

Gezien de te verwachten inflatie is het aan te bevelen om alvast een biljet van ƒ 10.000 te ontwerpen.

En als het een beetje tegenzit dan kun je volgend jaar met dat nieuwe biljet precies 6 scharreleieren kopen...

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 17:44

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.