Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

95. Alternatieven voor de sportschool

1 reactie

Alleen al die prachtige namen voor de sportscholen: Fitland, Fitlife, Be Fit, Fit for All, Body Culture, de één nog veelbelovender dan de andere. En wat dacht u van al die verschillende oefentechnieken: Aerobics, Body-Attack, Body-Combat, Pilates, Step & Shape, Body-Shape, Body-Balance, Total Body, Zumba Fitness, Crossfit, Spinning, Body-Pump, Chi Neng Qigong en de nieuwste rage  Sh'bam. Eigenlijk is het ondoenlijk om uit een oerwoud aan mogelijkheden de juiste keuze te maken. Maar gelukkig, je krijgt een personal coach aangewezen en die weet precies wat goed voor je is.

 

Ik wil toch nog een paar van die activiteiten wat nader bekijken.

Als je een videofilmpje maakt van een aantal mensen dat op Schiphol een familielid uitzwaait en je vertoont deze bewegingen 10x vertraagd, dan kom je heel dicht in de buurt van Chi Neng Qigong.

Alleen al bij het woord Body-Attack krijg ik nare gedachtes: een lichaam aanvallen doet me meteen denken aan zinloos geweld. Body-Attack gaat net iets verder dan Aerobics. Waar je bij Aerobics wat pasjes maakt, ga je bij Body-Attack met sprongetjes door het leven, iets intensiever dus, iets meer transpiratie.

Bij de naam Body-Pump (= lichaam oppompen) schieten mijn gedachtes ook alle kanten uit. Van het logo-mannetje van BOL.COM naar het met longkracht vullen van een opblaaspop met erotische bijbedoelingen. In werkelijkheid heeft het iets met gewichtjes te maken.

 

Van de nieuwste rage, Sh'bam, heb ik vanmiddag een YouTube filmpje bekeken. Nee, ik ben er niet enthousiast van geworden. Sh'bam is een soort line-dance waar weinig "line" in zit, een soort buikdans met weinig buik, een soort paaldans zonder paal.

Een sportschool omschrijft dit letterlijk zo: "Sh'bam is een workout die ultrafun is". Over taalverloedering gesproken!!

Onmisbaar bij al die activiteiten is de keiharde beatmuziek op 120 dB niveau. Er zijn al getallen bekend van het feit dat sportschoolgangers relatief vaker bij Beter Horen aankloppen.

 

Maar ook de crisis heeft toegeslagen in de wereld van de sportscholen. De bezoekersaantallen lopen terug, de mensen houden de hand op de knip. Ze komen tot de ontdekking dat een heleboel oefeningen ook buiten de sportschool mogelijk zijn.

Het begint al met het dagelijkse TV-programma Nederland in Beweging, onder Commandeurschap van éne Olga. Kost niets !!

Verder kun je Step&Shape uitvoeren op elk simpel keukentrapje en je trekt zeker bekijks als je op zaterdagmiddag op de Goese markt je aerobics-oefeningen uitvoert op de tonen van een straatmuzikant.

Als je na een hevige regenbui met je zondagse schoenen over een modderig bospad loopt en je probeert al springend de plassen te ontwijken, dan kom je dicht in de buurt van de Body-Attack bewegingen.

Wie op een doordeweeksedag bij het station alle banden van alle fietsen leeg laat lopen en ze daarna weer allemaal oppompt met een ordinaire fietspomp krijgt niet alleen het ware Body-Pump gevoel, maar verbrandt geheid meer kilocalorieën dan tijdens een vergelijkbare les op de sportschool. Misschien moet je aan een toevallig passerende agent even uitleggen dat je niets kwaads in de zin hebt....

 

Twee vliegen in één klap: het vervangen van de loopband èn de oefeningen met de gewichtjes. Waar een sportvrouw in de sportschool, op de loopband, van A naar A liep (wie doet nou zoiets????), loopt zij nu van A naar B (=Albert Hein) en met twee loodzware boodschappentassen weer terug naar A (=thuis).  

 

 

Voor onze fietsers uit de spinning-zaal wordt het even spannend. Als je jarenlang gewend bent om op een spinning-fiets te zitten dan kan ik me voorstellen dat het "gewoon" fietsen erg lastig is. Je bent je evenwicht kwijt na zoveel jaar. Gelukkig zijn er zijwielen te monteren en daar hoef je je echt niet voor te schamen. Wel even het boekje met de verkeersregels opnieuw doornemen. Een auto van rechts heeft namelijk nog steeds voorrang.

 

Voor de sportschooleigenaar, die zijn inkomsten in elkaar ziet schrompelen, heb ik een geweldig advies. Hij moet zich richten op een andere doelgroep, namelijk de bejaarden. En wel díe bejaarden waarvan het pensioenfonds nog niet besloten heeft om te korten op de uitkeringen.

Schuif alle ingewikkelde fitnesstoestellen aan de kant en ruim de grote oefenzaal in voor grote koersbaltoernooien. Maak ook ruimte voor een rollator-parcoursje, compleet met oranje pionnetjes. Zorg voor leuke prijsjes, reik een oorkonde uit als er geen enkel pionnetje geraakt is, een soort rollatorrijbewijs dus.

De spinningzaal kan praktisch ongewijzigd blijven. Natuurlijk moeten alle fietsen worden voorzien van trapondersteuning en moeten er via de luidsprekerboxen liedjes uit de oude doos te horen zijn. Het volume mag gewoon 120 dB blijven, veel bejaarden zijn hardhorend.

 

Tot slot nog de letters op de gevel:

Verander BODY-CULTURE in KRASSE KNARREN.

      

1 reactie

Het is weer een schitterend blogje geworden, Han en wat een goed idee, die Krasse Knarren Sportschool! Maar denk nou niet dat ik me meteen ga aanmelden, hoor. Het tuinseizoen komt er weer aan, dus voorlopig beweging genoeg voor deze Krasse Knar.
Tuinfluiter

26 February 2012 om 11:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.