Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

92. Fietsroutenetwerkbordjescontroleursverhalen

1 reactie

Wat een titel !! Een ideaal woord voor scrabble, excuus: wordfeud. Daarbij hoeft u dit woord niet in één keer te leggen. Gewoon bij FIETS beginnen en bij elke beurt een beetje oprekken.

 

Waarom dit onderwerp? Ik ben in mijn vrije tijd "routedokter" van het fietsknooppunten systeem. Ook fietsers zijn gek op knooppunten, waarschijnlijk afgekeken van al die automobilisten die uren stilstaan in hun heilige koe om te kunnen genieten van Oudenrijn, Rijnsweerd, Hoevelaken, Deil, Grijsoord en al die andere favoriete knooppunten.

Van een routedokter wordt verwacht dat hij 2x per jaar op pad gaat om te controleren of al die bordjes er nog staan en of ze de goede kant opwijzen. Met een arsenaal aan hulpmiddelen gaat de dokter, per fiets uiteraard, zijn rayon controleren (zijn stethoscoop mag hij thuislaten).

 

Deze controle leidt soms tot verrassende gebeurtenissen.

Stel u voor: in een dorpje aan de Westerschelde is er een bord compleet verdwenen in een oerwoud van brandnetels. Slechts gekleed in korte broek en mouwloos T-shirt, slechts met behulp van een simpel snoeischaartje slaagt de dokter erin om het bord binnen een halfuurtje weer aan het fietsend publiek te kunnen tonen. Doe het maar na !!

Een grappige situatie doet zich voor als een eierboer klandizie probeert te lokken via een soort poster die precies over jouw bord is geplakt. Het maakt de slimme verkoper niets uit dat hordes met toeristen hopeloos de weg kwijtraken, als zijn eieren maar verkocht worden !!

Natuurlijk gun je zo'n man zijn verdiensten. Gelukkig was er een ander bord in de buurt, waar ik zijn wervende poster op kwijt kon (zie afbeelding).

Wat je al niet tegenkomt tijdens je route.

Een grapjas die de nummers met witte verf onzichtbaar heeft gemaakt, terwijl juist die nummers heel essentieel zijn.

En dan die fanatieke stickerplakker die een wervend etiket "Vrienden van de mossel" precies over het belangrijke routenummer heeft geplakt. Gelukkig behoort sticker-remover tot mijn standaarduitrusting.

Een andere grapjas die een complete paal met 2 bordjes midden in een watergang heeft gezet, mogelijk vooruitlopend op het a.s. waterfietsroutenetwerk?

Een pyromaantje die een vuurtje stookt onder een belangrijk knooppuntbord. Nooit verwacht dat het verwijderen van roet tot het werk van een routedokter zou behoren.

Spannend is ook elke keer weer het passeren van die boerderij bij het dorpje Vlake, waar de boerderijhond met zijn gluiperige ogen en scherpe tanden mij al van verre aan ziet komen peddelen. Het hele bioritme van deze hond is volledig afgestemd op die 2x per jaar als mijn smakelijke kuiten binnen zijn bereik komen.

 

Ik moet toegeven, de inwoners van de gemeente Reimerswaal hebben humor. Natuurlijk barstte ik uit in een schaterlach toen de eerste letter van de straatnaam weggestickerd was. Wat er overbleef was een synoniem voor het woord "endeldarm". Je moet er maar op komen. Hoogstaande humor !!

Ook sportiviteit kun je de Reimerswalers niet ontzeggen. Als je terugkomt van je eerste praktijkles karate en je brengt het geleerde meteen in praktijk, dan ben je een kanjer, om met Erica Terpstra te spreken. Jammer dat er een kanjer van een stuk van Zuid-Beveland plotseling van ons overzichtspaneel was verdwenen..

Helaas is er een dorp aan de Oosterschelde, bekend om zijn oesters en zijn mosselen, waarbij tijdens de Nieuwjaarsnacht uitbundig feestgevierd wordt door de lokale jeugd. Op zichzelf geen enkel probleem, maar de ravage onder onze routeborden is, jaar in jaar uit, heel groot.

Wat is het geval? Aan de achterzijde van onze borden zit een soort richel. Ik verdenk de vuurwerkfabrikant ervan dat deze eerst nauwkeurig de breedte van deze richel heeft opgemeten en daarna zijn donderbussen heeft laten maken. Ze passen (liggend) namelijk precies in de richel en wat is er leuker voor enthousiaste jongeren om in die situatie de lont aan te steken, enkele meters afstand te nemen en na te genieten van het destructieve effect op andermans eigendommen.

Begrijpen die vandaaltjes niet dat dit uiteindelijk in hun eigen portemonnee gevoeld wordt?

Het moet toch duidelijk zijn. De gemeente draait op voor de herstelkosten van de borden, dit is weer zichtbaar in de verhoging voor de gemeentelijke lasten voor de burgers en aangezien pa en ma hun levensstandaard niet wensen aan te passen, moeten ze noodgedwongen korten op het zakgeld van zoonlief. Voilà.

 

Ik bedenk net een uitstekende slogan voor de jaarwisseling 2012-2013:

 

MEER VANDALISME? MINDER ZAKGELD!!!!

 

Zou het helpen? Ik waag het te betwijfelen.

 

Nog even terugkomend op die valse boerderijhond.

Waarom heeft iedereen altijd de mond vol........... nee, bah, stop, overnieuw: waarom heeft iedereen het altijd over hondenpoep op straten pleinen en gazonnen? Waarom wordt er geen aktie gevoerd tegen agressieve boerderijhonden die het gemunt hebben op onschuldige fietsroutenetwerkbordjescontroleurs?????

   

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 17:45

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.