Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

89. Waarin een klein land groot kan zijn

1 reactie

Ja, we spreken als klein landje een flink woordje mee in deze wereld. Dat blijkt uit alles.

Al van oudsher bevaren we de wereldzeeën. Kijk naar onze zeehelden Piet Hein, Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Laura Dekker.

Patriottische liederen getuigen nu nog steeds van onze bewondering voor die zeevaarders:

 

Piet Hein!, Piet Hein!, Piet Hein zijn naam is klein,

Zijn daden bennen groot

Zijn daden bennen groot

Hij heeft gewonnen de zilveren vloot,

Die heeft gewonnen, gewonnen de Zilvervloot. (bis)

 

Zou de Somalische bevolking op de kade van Mogadishu ook zo'n soort lied aanheffen als er een groepje piraten binnenvaart met een Westers vrachtschip op sleeptouw ?

 

Dankzij ons spreekt men nog steeds Nederlands in het zuidelijkste puntje van Afrika, dankzij met name de Zeeuwse slavenhandelaren bestaat bijna 15% van de USA uit zwarte mensen die hun roots in Afrika hebben, inclusief de huidige president. Waarin een kleine provincie groot kan zijn !!

Dankzij onze dappere Willem Barentz kunnen we nu de avonturen op Nova Zembla met een 3D brilletje bekijken op het witte doek en zien we achtereenvolgens hoe Doutzen Kroes en een hongerige ijsbeer de bioscoopzaal lijken binnen te stormen. Als ik mag kiezen, dan maar het eerste.

Dankzij een rookverslaafde Peter Stuyvesant waren wij de eersten die in Nieuw Amsterdam voet aan wal zetten. Jammer dat later de Nederlandse namen verbasterd werden tot New York, Brooklyn (Breukelen) en Harlem (Haarlem).

 

Het was steeds Nederland wat de klok sloeg. Buitenlanders waren maar sukkelaars.

De veelgeprezen Portugese ontdekkingreiziger Columbus deed eigenlijk alles fout, wat fout kon gaan. Hij wilde naar het westen zeilen om Indië eens van de andere kant te benaderen, ervan uitgaande dat de aarde rond was. Dat was op zichzelf al gewaagd, want volgens de Roomse kerk was de aarde toen nog een enorme platte panne(n)koek en wee diegene die dat waagde te betwijfelen, die kreeg bille(n)koek, zeker de misdienaartjes en de koorknaapjes. Columbus zeilde westwaarts en botste prompt op Amerika, dacht dat het Indië was en noemde inwoners Indianen. Wat een blooper. Zijn blunder werd goedgepraat en hij kreeg de titel: "ontdekker van Amerika".

Wat een flauwekul. Als je mij een bootje geeft, met een zeiltje, een beetje proviand, een potje vitamine-C pillen tegen de scheurbuik, een kratje Westmalle Tripel en een flesopener en ik zorg, al zeilend, dat ik de zon aan mijn linkerhand hou, dan bereik ik, vroeg of laat, de kust van South Carolina. Je kunt Amerika simpelweg niet missen !! Wel even aan denken om 's nachts een emmer als drijfanker uit te gooien anders brengt de Golfstroom je zo weer terug naar het punt van vertrek.

Heeft onze Christoffel dan niks goed gedaan? Ja, toch wel, hij kon een kippe(n)ei rechtopstaand op de tafel zetten. Als u dit trucje wilt herhalen dan geef ik het advies om het ei eerst minimaal 10 minuten te koken.

 

Waarin een klein land groot kan zijn. We nemen een sprong naar het heden. Nog steeds spelen we een hoofdrol, ook politiek gezien. Waar het lijkt dat Merkel en Sarkozy de Europese lakens uitdelen, is het in werkelijkheid onze eigen Jan Kees de Jager (een Zeeuw!!) die de euro gaat redden. Hij is het die in het Europees Parlement aan de touwtjes trekt, hij is degene die strenge taal bezigt ten aanzien van de Grieken. Dat hij niet meer welkom is in Athene en dat hij zelfs in een Grieks restaurant geweigerd wordt, deert hem niet: hij moet onze euro redden. Dan maar geen glaasje ouzo, dan maar geen souvlaki.

Met welk een speels gemak beweegt onze eigen Mark Rutte zich tussen de groten der aarde. Hoe ontspannen oogde hij in het tête-à-tête met Barack Obama. Eén van de uitspraken van Mark gaf echter aanleiding tot verwarring: "The most important thing: jobs, jobs, jobs" werd door mr. President opgevat als een eerbetoon aan het inmiddels overleden boegbeeld van het Apple-imperium.

 

Waarin een klein land groot kan zijn. Dat geldt ook op sportief gebied.

We zijn niet alleen wereldkampioen Korfbal, Kaatsen en Klootschieten, ook wel de K3 van de Nederlandse sport genoemd. Voor een klein landje scoren we elders ook erg goed.

Olympische titels, zowel individueel als in teamverband. Op de Olympische medaillespiegel staan we altijd verrassend hoog. Wereldkampioen in zwemmen, hockey, schaatsen, wielrennen en onlangs honkbal. En als de heren Cruijff, Rensenbrink en Robben een ietsepietsje nauwkeuriger waren geweest dan waren we al drie keer wereldkampioen voetbal geweest.

De titels van Anton Geesink waren voorspelbaar. De Japanse judoka's misten simpelweg de armlengte om ook maar in de buurt van de reus uit Utrecht te geraken.

 

Sinds kort is Nederland ook baanbrekend in het wijzigen van de internationale spelregels.

De KNSB heeft het voor elkaar gekregen dat de idiote blokjesregel bij schaatsen (één blokje aantikken = einde wedstrijd) versoepeld werd.

Heel bijzonder is de in ons land geïntroduceerde nieuwe regel bij voetbalwedstrijden: Een trainer mag onder bepaalde omstandigheden een wedstrijd staken !!!! Hij hoeft niet te wachten tot de scheidsrechter dit doet.

Nee, niet eerst overleggen met de wereldvoetbalorganisatie FIFA, maar meteen invoeren, een no-nonsense maatregel van Nederlandse makelij, met goedkeuring van de KNVB.

Zo kon AZ-trainer Gert Jan Verbeek onlangs zèlf besluiten om een wedstrijd te staken. Er zijn twee voorwaarden: de stand moet daartoe aanleiding geven en er moet een incident(je) plaatsvinden waar de spelers van de stakende partij heel erg van geschrokken zijn.

Natuurlijk blijft het niet bij die éne keer. Dit verdient navolging.

Zo kan op vrijdag 27 januari, als PSV thuis tegen Vitesse speelt, het volgende gebeuren:

Bij een stand van 3-0 voor PSV mag Vitesse-speler Bony in de 38e minuut een hoekschop nemen. Als hij de aanloopt neemt wordt vanuit het publiek een toiletrol gegooid in de richting van de cornervlag. Bony is helemaal uit zijn concentratie, pakt de rol op en smijt deze terug in de tribune. Helaas, dat laatste mag niet. In het spelregelboekje staat het heel duidelijk: Regel 43 sub c: "Het terugwerpen van een toiletrol naar het publiek wordt ten allen tijde bestraft met uitsluiting". Iedere aspirant referee kent deze regel.

Het vervolg laat zich raden. Bony krijgt de rode kaart, trainer John v.d. Brom staakt de wedstrijd door zijn spelers van het veld te halen. De spelers zijn goed geïnstrueerd: ze verklaren unaniem dat ze vreselijk geschrokken zijn van de toiletrol en dat ze zich te onveilig voelen om de wedstrijd te kunnen hervatten. Aan de twee voorwaarden is voldaan: het incident was er en de stand gaf aanleiding tot staken van de wedstrijd. Bij 0-3 voor Vitesse zal meneer v.d. Brom het wel uit z'n hoofd laten.

In navolging van Ajax-AZ is de afloop duidelijk: de rode kaart voor Bony wordt geseponeerd, de wedstrijd wordt in zijn geheel overgespeeld zonder publiek. Een rechtszaak is niet nodig, het precedent was er al.

 

Het is een kwestie van tijd dat vanuit het Nederlandse voetbal de buitenspelregel wordt afgeschaft. Voor onze vrouwelijke toeschouwers is dit een geschenk uit de hemel. Een vrouw begrijpt die regel gewoon niet, waarschijnlijk een kwestie van hersenhelften.

Iedereen kent de reclamespot van een bekend biermerk waarmee hier de spot werd gedreven:

http://www.youtube.com/watch?v=vuOMUUxov6w

Even heb ik gedacht dat mijn dochters het snapten. Wel honderd keer heb ik met behulp van Playmobil poppetjes gepoogd om uit te leggen wanneer het wèl of geen buitenspel was. Tevergeefs.

 

Tot slot:

De Playmobil-methode wordt ook gebruikt door de instructeurs van de Nederlandse politiemissie in Afghanistan. Op deze manier wordt aan de Afghaanse politiemensen geleerd op welke manier ze iemand moeten aanhouden die zonder achterlicht rijdt. Nee, hoe ze de Taliban aan moeten pakken, dat hoef je die agenten niet te leren, dat weten ze zelf wel.

Mark Rutte stond erbij en keek ernaar. Je ziet 'm denken: "Waarin een klein land groot kan zijn".


1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 17:46

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.