Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

87. Dierennamen

2 reacties

Het zal je maar gebeuren. Het gezin wordt uitgebreid door de aanschaf van een huisdier en niemand, maar dan ook niemand kan een passende naam bedenken voor de nieuwe aanwinst. Als zelfs figuren uit Disney-films en andere cartoons, dieren uit de Fabeltjeskrant, bekende Nederlanders, zoals politici, geen inspiratie geven voor het vinden van een geschikte naam, wat moet je dan?

 

Gelukkig, als de nood het hoogst is, is de redding nabij: Internet !!

http://www.dierennamen.nl/

http://www.dierennaam.nl/

http://www.namengids.nl/dierennamen

http://www.bunnybunch.nl/dierennamen.html

http://dierennamen.org/

http://dieren.naamwijzer.nl/

 

Zomaar een greep uit de sites die tot uw beschikking staan. Er is zoveel keus en u mag helemaal zelf bepalen hoe uw huisdier gaat heten. U hoeft níet naar het gemeentehuis en u loopt dus níet de kans dat één of andere weigerambtenaar u vertelt dat de door u gekozen naam niet toegestaan is, omdat deze niet voorkomt in zijn naslagwerk.

Een uitzondering is de hond. Deze moet u opgeven voor de hondenbelasting, gemiddeld zo'n € 53 per jaar. Pas op, elke volgende hond kost € 86 per jaar. Dus als uw teef besluit om 5 puppies te werpen dan is de schade € 53 + 5 x € 86 = € 483 per jaar. Misschien kunt u de hondenbelastingcontroleur om de tuin leiden. Als deze persoon langs de deur komt gaat hij uitsluitend af op het geblaf en dan is een rekenfoutje zo gemaakt.

 

Even tussendoor: ik maak persoonlijk ernstig bezwaar tegen het woord "werpen". In de Dikke van Dale staat bij de 5e betekenis van het woord werpen: (van zoogdieren) jongen ter wereld brengen. Ik vind niet dat dit kan. Met puppies ga je niet gooien, dat is pure dierenmishandeling. Waar blijven de animal cops? Bel 144 en red een dier. En ik doe ook een dringende oproep aan Marianne Thieme. Als zij zich druk maakt om een goudvis die draaierig wordt in een ronde kom, moet ze zich zeker inzetten voor het schrappen van het woord "werpen" in de betekenis van dieren ter wereld brengen.

 

Terug naar de dierennamen. Opvallend dat er op Internet veel namen van politici worden gebruikt, zoals poedeltje Geert, katertje Hero en poesje Fleur, toevallig allemaal PVV-ers.

Natuurlijk bent u helemaal vrij in het geven van een naam, maar u moet wel geloofwaardig blijven: bij een bloeddorstige, bijtgrage Dobermann past geen naam als Fikkie of Bobby. Hier past duidelijk iets "sterkers". Voor het dier zelf maakt de naam ook niet uit. Het uitroepen van zijn naam wordt vanaf dag één geïdentificeerd met voedsel, zo simpel is dat.

Voor de naam van een goudvis kom ik niet verder dan Blub, een klein hertje zou ik gewoon Bambi noemen, een (kerst)konijn heet uiteraard Flappie naar voorbeeld van Joep van 't Hek. Het komt niet vaak voor dat een insect een naam krijgt, maar iedereen kent Japie Krekel en Maja de Bij en het vrouwtje van een wandelende tak wil gewoon takkenwijfje genoemd worden.

 

Opvallend dat dieren die uitgebreid in het nieuws komen allen bekend zijn bij hun roepnaam.

 

Gorilla Bokito uit Blijdorp werd helemaal gek van een starend vrouwspersoon, zo erg dat alle stoppen bij hem doorsloegen, met alle desastreuze gevolgen van dien. Ergens geef ik die aap nog gelijk ook, vrouwen kunnen soms erg nadrukkelijk staren.

Orka Morgan spoelde aan op het Nederlandse strand, mocht even in Harderwijk logeren en vervolgde zijn wereldtour via Tenerife.

Iedereen kent Amerigo als de trouwe schimmel van de goedheiligman en Rudolph, het bekende rendier van de Kerstman. Het zinnetje "Rudolph the red nosed reindeer" doet vermoeden dat het beest een beetje teveel glühwein gedronken heeft, hoe komt ie anders aan zo'n rooie neus?

In 1950 werd het arme olifantje Tuffi meegenomen in de Schwebebahn van Wuppertal, als publiciteitsstunt om een circus te promoten. In paniek geraakt door de schommelende monorail sprong hij eruit, midden in de Wupper. Gelukkig hield hij er slechts een natte slurf aan over.

Stier Herman was genetisch gemanipuleerd om een beter nageslacht te kunnen voortbrengen. Als eerbetoon voor al die kunstmatige inseminaties is Herman, opgezet en wel, in Naturalis te bewonderen. Opvallend is dat het vrouwelijk rundvee als nummer door het leven moet: namen als Liesbeth-25, Clara-17, Bertha-8 en Marietje-14 zijn heel gangbaar.

Wie kent niet de bekende dressuurpaarden Totilas, Salinero, Bonfire? Zou er ook een merrie zijn die Ankie heet?

Schele buidelrat Heidi uit Leipzig kreeg een verkeerd dieet (sinds wanneer gaat een buidelrat op dieet?) en dat is 'm slecht bekomen. Hij is niet meer.

Helaas is ook ijsbeertje Knut uit de Berlijnse Zoo op 4-jarige leeftijd overleden. Hij sukkelde het water in en verdronk. Zelfmoord wordt niet uitgesloten na de verstoting door z'n moeder en het pestgedrag van zijn tantes.

Prachtig is het verhaal van papegaai Peter, die van z'n stok viel, als enige slachtoffer van een zeer lichte aardbeving in de Achterhoek. Voor hetzelfde geld was het een zware vrachtauto die door de straat reed en de trillingen veroorzaakte waardoor Peter zijn evenwicht verloor. Vermoedelijk was er weinig ander nieuws die dag, want een cameraploeg van TV Gelderland toog naar het dorpje Wehl bij Doetinchem om het emotionele verhaal van het baasje van Peter op film vast te leggen. Meegenieten? Klik op de volgende link:

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1107181/Gevallen-papegaai-hit-op-internet.htm


Opvallend is dat de beroemde dominomus, die in 2005 een poging deed om het wereldrecord dominosteentjes omgooien met 4 dagen te vervroegen, geen naam heeft gekregen, zelfs niet postuum. Laatst werd er iemand op TV geïnterviewd die de landingsbanen van Schiphol "vogelvrij" moest maken, gebruik makend van een vuurwapen. In dit gesprek gaf hij schoorvoetend toe dat hij degene was die de dominomus geschoten had. We geven die beroemde mus alsnog een naam. Wat denkt u van Domino?

 

Er zijn nog veel meer "beroemde" dieren, teveel om op te noemen. Wat dacht u van Cheeta (de aap uit Tarzan), Clarence (de schele leeuw uit de TV-serie Daktari), Commissaris Rex, Laika (de eerste hond in de ruimte), Skippy (de kangoeroe uit de TV-serie), Mister Ed (het sprekende paard), Lassie (uit de gelijknamige films), Dolly (het gekloonde schaap), Flipper (de bekende dolfijn).

 

Tot slot nog een heel ander item:

Ik wens alle lezers een voorspoedig 2012 toe !!!!!!!

2 reacties

Een heel goed Nieuw Jaar toegewenst, Han. Ook van onze katten, die gewoon Karel en Swiep heten!
Tuinfluiter

30 December 2011 om 17:36

Wij hadden ooit een parkiet die Karel heette !!!
han44

30 December 2011 om 17:41

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.