Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

86. Ajax

1 reactie

Nee, we hebben het niet over een Griekse held, niet over een schoonmaakmiddel, niet over een brandblusapparaat, maar deze column gaat over een voetbalclub uit de hoofdstad.

 

Als u het helemaal gehad heeft met alle heisa van de afgelopen maanden, dan hoeft u niet gelijk af te haken, maar dan raad ik u toch aan om de volgende alinea over te slaan. Alles wat daarna komt is redelijk verteerbaar, zelfs voor een geboren Rotterdammer.

 

Helaas, ik ben de draad helemaal kwijtgeraakt. Wat een gedoe rondom die club met die mystieke naam. Er is een Raad van Commissarissen die met ruime meerderheid een beslissing heeft genomen ten aanzien van een nieuwe Algemeen Directeur. Toen viel iedereen over elkaar heen. Eén van de commissarissen, bijgenaamd "de verlosser", zei van niets te weten en ventileerde zijn ongenoegen in alle media. Iedereen meende zich er mee te moeten bemoeien. Nooit geweten dat er bij dat clubje zoveel bestuurslagen waren: de aandeelhouders, de supportersvereniging, het interim-bestuur, de technische staf, de bestuursraad, de ledenraad. Om de gemoederen te sussen werden er ook nog een adviesraad en een verzoeningscommissie in het leven geroepen.
De aandeelhouders hielden een AVA (algemene vergadering van aandeelhouders) en later zelfs een BAVA (buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders). Over en weer werd met modder gegooid en zelfs de rechter moest er aan te pas komen. Sorry mensen, ik ben het helemaal kwijt, ik snap er NIETS meer van, ik haak af. Eén ding weet ik zeker: de "verlosser met rugnummer 14" had destijds meer verstand van voetballen. Ik was een grote supporter van hem.

 

Ik zal het maar eerlijk toegeven: ik ben supporter van Ajax. Nee, niet van al dat gedoe eromheen. Gewoon, van de voetbalclub. Mijn dag is dus goed als Ajax meer doelpunten maakt dan de tegenpartij. Ik weet dat alle lezers uit de regio Rotterdam nu acuut afhaken en nooit meer inloggen op mijn site. Dat is het gevaar van openhartig zijn. Politiek gezien heb ik ook massa's lezers verloren toen ik in column-26 kritiek had op de PVV, toen ik in column-77 de VVD een oplawaai te verkocht en toen ik in column-80 het CDA aangepakt heb. Ter geruststelling: ik kan makkelijk 3 columns vullen met kritiek op de partij waar ik de laatste tijd zelf op stem. Misschien ga ik dat nog doen ook.

 

Als supporter van Ajax ben ik een buitenbeentje in de familie. Lastig als zowel je schoonzonen en je kleinzonen allemaal supporteren voor die club die ooit ontstaan is uit dat fabriekje van gloeilampjes in het zuiden van het land. Aan mijn echtgenote beleef ik geen steun, het zal haar worst zijn.

 

We schrijven 7 december 1966. Op die dag mocht ik voor het eerst mijn helden in het echt zien. "Zien" is een groot woord. De voorganger van Erwin Krol had voor die avond kans op dichte mist voorspeld. Die mist is er gekomen. De wedstrijd Ajax-Liverpool had nooit gespeeld mogen worden. De enigen die iets gezien hebben waren de TV-kijkers thuis en de bobo's op de eerste rij van de eretribune. Helemaal hoog in de ring achter het doel van de Ajax-keeper zag ik nog net de achterkant van het gele shirtje van Gert Bals. Als hij begon te bewegen dan kwam de vijand eraan. Veel heeft hij niet bewogen. Ajax was heer en meester en scoorde 4x in de eerste helft. Bijzonder was de golf van lawaai na elk doelpunt, die zich als een enorme "wave" voortplantte door het stadion. Wilt u die wazige doelpunten nog eens zien? Dat kan: http://www.ajax.nl/Ajax-TV/Ajax-Liverpool-De-Mistwedstrijd.htm

Door al dat gedoe rond Ajax zijn de laatste maanden ook de verkoopcijfers van het gelijknamige schuurpoeder en van de gelijknamige brandblussers compleet ingestort. Nee, in Rotterdam merken ze daar niks van. Ajax schuurpoeder stond daar al niet in de schappen en dat blijft gewoon zo. Behalve dat het absoluut niet verkocht zou worden kan het alleen maar agressie opwekken en zoiets gaat ten koste van het winkelmeubilair.

En een echte Rotterdammer laat nog liever z'n spulletje afbranden dan dat hij gaat blussen met een Ajax-blusser.

Niet vreemd dat het woord "Ajakkes" in Rotterdam ontstaan is. Niet vreemd dat een echte Rotterdammer met interesse voor de mythologie bij de letter B begint.

Het lijkt me een vreselijke gedachte als een ras-Feijenoorder als John de Wolf door zijn verzekeraar voor een kleine ingreep naar het AMC gestuurd wordt en dat hij "toevallig" vanuit zijn ziekenhuisbed uitzicht heeft op de Arena.

Gelukkig hebben we Ditzo. Van deze verzekeraar had hij gewoon in de Maasstad mogen blijven, met zicht op de Euromast en de Kuip. Van Ditzo hoef je niet naar Daarzo.

Zie het filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=Tn5s_hIQB8U
Persoonlijk heb ik niets tegen Feijenoord. Een heel aardig clubje. Ze mogen van mij elke wedstrijd van het seizoen winnen ..... eh .... eh ...... behalve twee natuurlijk!!

De Griekse crisis is overgeslagen, via de Griekse held Ajax naar de gelijknamige voetbalclub. Deze oneliner had ik al geruime tijd in mijn aantekeningen staan. Dus is was erg verrast toen ik deze afgelopen dinsdagavond in het programma Pauw en Witteman via cabaretier Dolf Jansen nog een keer hoorde.

Nee, Ajax is ook niet populair bij Jan Kees de Jager, net zomin als Sparta en Heracles, want ook daar zit een Grieks luchtje aan.

Nog een flauw grapje om af te sluiten:
Opvallend dat er in Rotterdam en omgeving zo weinig inloopdouches besteld worden? Logisch toch? Ze houden het gewoon op hun oude vertrouwde Kuip...

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 17:47

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.