Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

77. Terug in de tijd (2)

2 reacties

De vorige column heeft heel wat gespreksstof opgeleverd bij mijn collega’s en medevrijwilligers. Zoveel, dat ik er een deel-2 mee kan vullen.

 

Zo zou één van onze techneuten zich graag terug laten schieten naar 2639 voor Christus, naar Egypte waar op dat moment de piramides gebouwd werden. Hoe hebben ze dat huzarenstukje geflikt? Hoe hebben ze die mega-duploblokken op elkaar gekregen? Mijn advies aan de collega: neem veiligheidshelm en –schoenen mee om het bouwterrein te kunnen betreden, want de Arbeidsinspectie in de tijd van de Farao’s was niet mals. Je zal toch zo'n duploblokje op je teen krijgen. Dan kun je met je volgende tijdreis naadloos aansluiten bij de Platvoet indianen.

Terug naar het oude Egypte, waar mijn collega, na een dag piramide-kijken, 's avonds op het Tahrirplein een restaurantje kan pikken, met een woestijnbiertje en een waterpijp. Hij moet wel bedenken dat de menukaart slecht te lezen is met die hiërogliefen-hanepoten.

 

Een kunstminnende vrouwelijke collega wil wel eens in de 17e eeuw “live” getuige zijn van de totstandkoming van een echte Rembrandt. Ze wil niet opvallen in haar 2011-kloffie, dus zal ze de verkleedkist in moeten duiken voor een middeleeuwse outfit. Wie weet zien we haar terug als figurant bij de Nachtwacht, een situatie die via Photoshop ook eenvoudig te bereiken is.

 

Een andere dame zou het geweldig vinden om in de jaren rond 1400 voor jonkvrouw door te gaan. Staande op de kasteelmuur wil zij dan in de verte turen, om te zien dat er ridders te paard halt houden bij de ophaalbrug. Zodra het aantal is opgelopen tot 10 wordt er een steekspel georganiseerd, waarbij de winnaar de hoofdprijs mag ophalen: de hand van de jonkvrouw. Pas op: alleen maar de hand.

Inmiddels ben ik er ook achter gekomen hoe de tijdreizigers terugkeren naar het heden. Ze sturen professor Barabas een SMS-je met het verzoek of hij even op de BACKSPACE-toets wil drukken. Minder dan 0,1 seconde later vind je jezelf terug in de tegenwoordige tijd: in de cabine van de teletijdmachine. Het kan ook zijn de professor zelf tot actie overgaat, bijvoorbeeld als hij op de monitor ziet dat er gevaar dreigt.

 

Dit laatste kan belangrijk zijn voor die collega die 200 miljoen jaren terug wil om de dinosauriërs te kunnen bestuderen. Mijn advies: koop een boekje over die beesten en leer uit je hoofd welke de planteneters en welke de vleeseters zijn!! De professor wordt ook een jaartje ouder en moet een hele wand met monitors in de gaten houden. En dan zou het zomaar kunnen dat hij net iets te laat op het knopje duwt als je wordt achternagezeten door een hongerige tirannosaurus-rex, met als gevolg één ledemaat minder dan voorheen.

Eén collega wil graag eens kijken in Sherwood Forest in Nottinghamshire in het jaar 1261. In de periode dat Robin Hood zijn heldendaden verrichtte. Misschien heeft de collega een oogje op Lady Marian. In elk geval, de mystieke figuur Robin Hood had maar één nobel doel: geld stelen van de rijken en uitdelen aan de armen. Ja, u leest het goed: geld stelen van de rijken en uitdelen aan de armen. Dat is precies het omgekeerde van wat het kabinet-Rutte doet!!! Dit is een gevaarlijke constatering. Ik ben me ervan bewust dat VVD-stemmers, die geen gevoel voor humor hebben, op dit moment afhaken. Nou ja, het zij zo.

 

Een andere vrijwilliger vraagt zich af of het mogelijk is om in de toekomst te reizen, om over 100 jaar te kunnen kijken of de euro nog bestaat, of Griekenland zijn schulden heeft afbetaald, hoe hoog de AEX dan staat. En ook leuk om te zien hoe je achterachterkleinkinderen aan de kost komen.

Zelf heb ik ook nog een wens: terug in de tijd naar 218 voor Christus, toen Hannibal met zijn leger met olifanten over de Alpen trok. Het lijkt me geweldig als je in Zwitserland over zo’n smal bergpaadje loopt en als er plotseling een enorme slurf om de hoek verschijnt. Afgelopen september kwamen we op dat paadje een rijtje schapen tegen, die wilden passeren, dat was al spannend, maar zo’n kudde olifanten is nog even wat anders.

 

Voor professor Barabas heb ik nog een geweldig idee: gebruik de teletijdmachine ook voor “gewone reizen”. Als je op Kras.nl leest dat er een 10-daagse busreis naar Toscane aangeboden wordt, dan moet de toerist wel bedenken dat er daar maar 6 van overblijven, gezien de reistijd en de 2 overnachtingen in Zuid-Duitsland. Bij Barabasreizen.nl is de reistijd slechts 0,1 seconde, dus 10 dagen Toscane blijft 10 dagen Toscane.

Nog meer voordelen: geen files, geen wachtrijen voor het inchecken, geen brandstoftoeslag, geen luchtzakken.

Het enige nadeel: tijdens de “vlucht” is er geen catering. Reizigers die denken dat ze tijdens die korte vlucht toch honger gaan krijgen: 3 huizen naast het laboratorium van de professor is er een frietkot…

 

Bent u geïnteresseerd in een tijdreis? Het stulpje van Barabas bevindt zich in het dorpje Vlezenbeek, onder de rook van Sint-Pietersleeuw, in het Pajottenland, van oudsher het land van Suske en Wiske. Er is een “kiss and fly”-zone en een parking voor langparkeerders.

 

Het exacte adres:

 

Barabasreizen

Lenniksesteenweg 15

1602 Vlezenbeek

België

 

Telefoon: +32-(0)2/5310169

Website: www.reizenindetijd.be

Email: info@reizenindetijd.be 


Tenslotte nog een opmerking voor de VVD-stemmers. Ten eerste een compliment dat u het einde van de column toch gehaald hebt. Hulde!!

En ter geruststelling kan ik meedelen dat de volgende column volledig a-politiek zal zijn.

2 reacties

Het springding waarop je als schrijver van deze verhalen te zien bent op je profiel, geeft al aan dat de huidige tijd geen voorkeur heeft. Liefst wat jaren terug in het leven...
Maar zulke grote figuurlijke sprongen als in de blogs genomen worden, die bereik je daar dus niet mee.
Ik denk dat ik redelijk tevreden ben met mijn situatie. Het enige zou misschien de tijd van Rubens zijn.. Ik zou veel werk hebben als model.

Het zijn onderhoudende overpeinzingen die je op papier zet, ik geniet er telkens weer van. Dank!
Jopie Meerman

24 October 2011 om 15:30

Ik ben geen VVD-stemmer en met mijn gevoel voor humor is ook niks mis, dus ik heb alles tot het eind gelezen, hoor. Het adres van professor Barabas heb ik genoteerd en weet je wat mij vooral zo aantrekt? Het frietkot drie huizen verder!
Tuinfluiter

24 October 2011 om 16:59

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.