Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

76. Terug in de tijd (1)

1 reactie

Deze column gaat ècht over vroeger. Ooit eens graag in de Middeleeuwen rondgelopen? Graag met een VOC-schip rond Kaap de Goede Hoop gezeild? Benieuwd hoe de ontsnapping van Hugo de Groot precies ging?

Binnenkort is het voor iedereen mogelijk: reizen in de tijd. De teletijdmachine van professor Barabas uit de strip van Suske en Wiske wordt werkelijkheid, voor iedereen!!!

 

Wat is het geval? Deze zomer werden er een aantal neutrino’s (hele kleine atomaire deeltjes) op reis gestuurd van Genève (Zwitserland) naar l’Aquila(Italië). De voorzitter van het Italiaanse ontvangstcomité keek op zijn horloge toen de deeltjes binnenvlogen en kwam tot de verbijsterende ontdekking dat de neutrino’s te vroeg gearriveerd waren. Ze hadden de reis afgelegd met een snelheid die sneller was dan de lichtsnelheid. En dat kan niet !!! Althans, tot op heden kon dat niet, geen sprake van. Albert Einstein zou zich in z’n graf omdraaien. Zijn formule E = mc2 zou plotseling waardeloos zijn.

Maar na lang Italiaans rekenwerk (gewoon de afstand delen door de tijd) bleek het echt waar: de snelheid van het licht werd overtroffen.

Eén van de belangrijkste gevolgen hiervan: het reizen in de tijd behoort dan tot de mogelijkheden !!

 

Mijn fantasie werkt op volle toeren. Als ik mezelf, met camera, door professor Barabas kan laten terugvliegen in de tijd dan kom ik later terug met bewegende beelden van de slag bij Nieuwpoort, van de Beeldenstorm, van de inname van Den Briel door de watergeuzen. Wow, wat een mogelijkheden.

Zou het ook mogelijk zijn om de loop van de geschiedenis te veranderen? Kan ik de moord op Willem van Oranje verijdelen? Ik vraag aan Barabas of hij mij terugbrengt naar Delft, dinsdag 10 juli 1584, 13.00 uur. Willem van Oranje heeft een zakenlunch met de burgemeester van Leeuwarden op de bovenverdieping van Brasserie “De Prinsenhof”.

Willem heeft een paar geuzenbiertjes gedronken en moet nodig even sanitair. De toiletten zijn beneden. En dan grijp ik in!! Ik vertel Willem dat hij even zijn plas moet ophouden en zoek met mijn Nokia contact met het politiebureau van Delft, met de mededeling dat er beneden in het halletje een onguur individu staat met een wapen.

Het gevolg: Willem van Oranje wordt niet vermoord, maar leeft nog vele jaren, trouwt nòg 4 keer, zodat al die arme geschiedenisstudenten in totaal 8 echtgenotes moeten kunnen opdreunen, op volgorde graag. Wel een voordeel voor de gemeenteplanoloog van een gemiddeld provinciestadje: naast de Anna van Burenstraat, de Anna van Saksenweg, de Charlotte de Bourbonlaan en het Louise de Colignyplein zijn er nog 4 extra straatnamen te vergeven in de Oranjebuurt.

 

In de 16e eeuw was er een katholieke priester met, voor die tijd, zeer vrije denkbeelden, zelfs het celibaat lapte hij openlijk aan zijn laars. Deze Jan de Bakker werd door de kerkvorsten tot ketter verklaard en veroordeeld tot de brandstapel. Wat kan ik er aan doen? Op naar Den Haag waar op vrijdag 15 september 1525 het vuur ontstoken zou worden. Met een 6 kg poederblusser moet ik dat brandje makkelijk kunnen doven.

 

Ik vraag de professor ook of hij me naar het jaar 1816, naar het eiland Sint-Helena wil sturen waar Napoleon Bonaparte zijn zonden zit te overdenken. Ik heb een brandende vraag voor hem:  “Pourquoi vous cachez la main droite sous votre chemise?” Kort gezegd, ik wil wel eens weten waarom hij zijn rechterhand altijd verstopt. Is het een soort mitella, heeft hij een chronisch koude hand, zit er een brief aan Joséphine onder z’n overhemd, heeft hij een hardnekkig jeukplekje op z’n buik? Ik kom terug met het antwoord.

Hoe kom ik eigenlijk terug van al die excursies in het verleden? Even een Suske en Wiske lezen, dan weet ik weer hoe dat in zijn werk gaat.

 

De teletijdmachine brengt me, op mijn verzoek, ook terug naar het Wenen van 1802. Die arme Ludwig van Beethoven krijgt steeds meer gehoorproblemen en hij is nog maar aan zijn 3e symfonie toe, er moeten er nog 6 volgen. Met een hoortoestelletje van Beter Horen kunnen we dit probleem oplossen, zodat hij weer kan horen wat hij componeert. En natuurlijk, niet te vergeten, voor 25 jaar reservebatterijtjes, want die zijn in het Onderdelenhuis in Wenen absoluut niet te krijgen.

 

Ik wil ook graag even terug naar Buenos Aires, naar de finale WK-voetbal Argentinië-Nederland op zondag 25 juni 1978. Als na de rust de elftallen weer op het veld komen schiet ik Rob Rensenbrink even aan. Ik vertel dat hij in de 89e minuut bij een stand van 1-1 een grote kans krijgt, met het verzoek om een ietsepietsje  meer naar rechts mikken. Zijn we als Nederlanders eindelijk van een trauma verlost.

 

Is er ook een nadeel aan al die ingrepen in de geschiedenis? Nou ja, een beetje. De geschiedenisboekjes moeten herdrukt worden of toch tenminste van een lijst met errata worden voorzien. Vooral de lijst met jaartallen zal aangepast moeten worden:

  754 – Moordaanslag op Bonifacius te Dokkum op de valreep verijdeld

1482 – Jan van Schaffelaar springt, bij nader inzien, niet van de toren van Barneveld

1525 – Jan de Bakker overleeft de brandstapel met slechts 3e graads brandwonden

1584 – Poging tot aanslag op Willem van Oranje; Balthasar Gerards gegrepen

1978 – Nederland wordt wereldkampioen voetbal door in de finale Argentinië te verslaan

 

Nee, ik ga niet terug naar New Jersey, 17 april 1955. Ik ga niet aan het sterfbed van Albert Einstein vertellen dat zijn theorie niet klopt. Die man mag vredig inslapen in de wetenschap dat hij de mensheid gediend heeft met al zijn vindingen.

 

Na het NOS journaal van hedenavond heb ik nog de wens om, met camera, terug te gaan naar 29 juli 1890, naar Auvers-sur-Oise waar Vincent van Gogh vermoord zou zijn door 2 Parijse tieners. Deze beelden doe ik dan cadeau aan Peter R. de Vries, zodat hij daarmee zijn laatste misdaadprogramma’s kan vullen.

 

Terug in de tijd? Het is te mooi om waar te zijn. Heeft die Italiaan wel goed op zijn horloge gekeken? Misschien was het wel een spotgoedkoop horloge, misschien wel gewonnen bij het hijskraantje spelen op een Italiaanse kermis. Misschien loopt het wel 2 seconde per uur achter. Ik begin toch een beetje te twijfelen….

  

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:06

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.