Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

73. Doe's normaal man !!

3 reacties

Eén van mijn trouwe lezeressen vindt dat ik meer actuele onderwerpen moet aansnijden in mijn columns en niet steeds over vroeger moet schrijven. Een bekend verschijnsel voor een 65-plusser. Een beetje gelijk heeft ze natuurlijk, hoewel bijvoorbeeld de columns 26, 28, 46, 56 en 71 best wel eigentijds zijn.

Maar goed, ze wordt op haar wenken bediend. We gaan het hebben over onparlementair taalgebruik. Wat een commotie was dat toen de uitvinder van Henk en Ingrid, tevens de bedenker van uitdrukkingen als kopvoddentaks, haatpaleizen en Marokkaans straattuig, plotseling de oppositieleider voor bedrijfspoedel uitmaakte en en passant de premier sommeerde om normaal te doen.

De media wisten over niets anders te schrijven, hoewel het echte onderwerp veel belangrijker was. De amusementswaarde van de Kamerdebatten steeg met stip en dat gaan we merken in de komende kijkcijfers.

 

Tot voor kort behoorden de zittingen van het Nederlandse parlement tot de saaiste en gezapigste ter wereld. In de landen om ons heen gaat het er heel anders toe.

In België zijn onderlinge scheldpartijen, tweetalig natuurlijk, aan de orde van de dag. Hoewel, het laatste jaar was het opvallend rustig. In datzelfde België was er ook die Waalse minister die altijd stomdronken het parlement toesprak, omdat hij in nuchtere toestand niet kon functioneren. Waarschijnlijk een kwestie van “moed indrinken”. De publieke tribune puilde uit als hij het woord mocht voeren.

In Italië besteedt de oppositie meer dan de helft van de tijd aan het beschuldigen van Berlusconi. Hèt prototype van een Italiaanse glibber grossiert nog steeds in hete avondjes met schaars geklede dames en hij komt er nog steeds mee weg ook !! In het brave Nederland moet Jack de Vries meteen aftreden als gebleken is dat hij zijn adjudante iets te aardig vond.

In Engeland kan het er heel heftig toegaan als de oppositie aan het woord is. Onder luide kreten “Hear, hear” (vrij vertaald: “Zeg dat wel, zeg dat wel”) worden de bewindslieden verbaal afgemaakt, terwijl er vanaf de publieke tribune met taarten wordt gesmeten.

Maar het kan nog extremer: in het parlement van Oekraïne werd er een heus eiergevecht gehouden en ontplofte er ook nog een rookbom.

In Rusland, China, Zuid-Korea en Suriname gaan de politici elkaar regelmatig fysiek te lijf.

Ik zie Jolande Sap van GroenLinks nog niet op de vuist gaan met Arie Slob van de Christen Unie. Hoewel, Fleur Agema van de PVV lijkt me een heetgebakerd typetje. Kijk naar die verbeten blik als ze naast Geert in de roeiboot zit. Ik zie haar in staat om Job Cohen een trap tegen de schenen te geven. Niet zo verstandig, want die bedrijfspoedels kunnen gemeen bijten.

 

Gebeurt er dan niets in ons parlement?

Jawel, Alexander Pechtold, een begenadigd spreker, voert regelmatig een conferencier-achtige one-manshow op, waarbij hij de lachers op zijn hand krijgt. Het gevaar ligt op de loer dat het echte onderwerp daarbij naar de achtergrond verhuist.

Marianne Thieme stelde in haar beginperiode talloze Kamervragen tot afgrijzen van de overige politici die tot in de late uurtjes naar haar frustraties moesten blijven luisteren. De meest bekende is die van die goudvis: De regering zou moeten verbieden dat een goudvis in een te kleine, ronde kom zwemt. Het arme beestje kan wel draaierig worden, of nog erger, een trauma oplopen dat slechts door een vakkundige dierenpsychiater te behandelen is.

 

Toch weer even terug naar vroeger. In de jaren ’60 werd de saaiheid ook tijdelijk doorbroken. Plotseling was daar boer Koekoek van de Boer’npartij. Hij vond dat de boer’n (de letter e werd door hem altijd ingeslikt) altijd de pineut waren. Trouwens, dat was het enige dat hij vond, over de rest had hij geen mening. Z’n Drents accent en z’n onparlementaire taal waren een gruwel voor de overige parlementariërs. Het Nederlandse volk was enthousiast: eindelijk een politicus die de taal van het volk sprak. Resultaat: 7 kamerzetels in 1967, allemaal boer’n die vonden dat de boer’n de pineut waren.

Op het toppunt van zijn populariteit zong hij, samen met Vader Abraham, het toepasselijke lied “Den Uyl is in de olie”. Het was toen oliecrisis met autovrije zondagen en benzinebonnen. Ik heb nog zo’n stripje van die bonnen, misschien worden ze geld waard.

Eén van de bekendste uitspraken van boer Koekoek: “Het is helemaal niet nodig dat in de Kamer 150 mensen zitten. Nu zit je met 3 man in de bank, als er minder zijn, heb je meer ruimte, zit je met 2. Het scheelt aan geld, dan kan er weer een belastingverlaging komen. Ze zijn er toch nooit allemaal, die kamerleden”.

Helaas stak onze brave Hendrik zoveel tijd in de politiek dat hij zijn weitje met pony’s in Bennekom glad vergeten was. De arme dieren waren totaal verwaarloosd, broodmager en meer dood dan levend. Na dit incident zakte zijn populariteit in rap tempo en het werd het weer saaiheid troef in de politiek.

 

Eens per jaar probeerde Wim Kan er nog iets van te maken in zijn Oudejaarsconference. Hij noemde iedere politicus spottend een zéér capabele man. Het pleitte niet voor een politicus als hij of zij níet aan de beurt kwam bij Wim Kan. Dat waren dus de allersaaisten. In Zeeland zeggen ze dan: “D’r zit niks bie, éééh?”

 

Terug naar de tegenwoordige tijd: In het eerstvolgende Nationaal Dictee, gedeclameerd door Philip Freriks met een gedragen stem op dicteertempo, verschijnen dit jaar de eerste Wilderiaanse termen:

 “De schizofrene accijnsambtenaar werd tijdens het incasseren van de kopvoddentaks bij een notoire belastingdelinquente van allochtone origine geattaqueerd door een aan rabiës lijdende bedrijfspoedel”

 

Zo, dat was een soort column-op-verzoek. Zijn er nog meer onderwerpen waar ik het nodig eens over moet hebben? Roept u maar !!

 

3 reacties

Wat ikme van die boer herinner is dat hij Nederland een halve meter wilde ophogen.Dan hoefden de boeren niet meer zo diep te bukken!

En dat hij steeds "erectie" riep, waarop de voorzitter zei" meneer Koekoek wat bedoelt u?
"Nou, dat slappe gel..l moet maar eens klaar wez'n!

- Toch weer over vroeger, maar tja, ik ben dan ook van '45.
Prettige avond verder.

Jopie Meerman

04 October 2011 om 20:32

Leuke anekdotes over boer Koekoek. Die eerste kende ik, maar die tweede is nog grappiger.
han44

04 October 2011 om 20:36

taal, politiek en dieren

Marianne Thieme komt op voor de belangen van Babelfish  vertwijfeld

 

Cyberbelle in ballingschap

04 October 2011 om 23:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.